به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، مهمترین اخبار اقتصادی امروز دوشنبه ۲۳ دی شبستان به شرح زیر است:
طلای ۱۸ عیار ۴۸۹ هزار و ۲۰۰ تومان
امروز (دوشنبه ۲۳ دی) هر گرم طلای ۱۸ عیار ۴۸۹ هزار و ۲۰۰ تومان و هر انس طلا در بازار جهانی ۱۵۵۶ دلار ارزشگذاری شده است. امروز سکه بهار آزادی طرح قدیم ۴ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان، سکه بهار آزادی طرح جدید ۴ میلیون و ۷۸۸ هزار تومان، نیم سکه بهار آزادی ۲ میلیون و ۴۳۹ هزار تومان، ربع سکه بهار آزادی یک میلیون و ۴۸۰ هزار تومان و سکه یک گرمی ۹۳۱ هزار تومان است.
بنابراین گزارش، امروز (دوشنبه ۲۳ دی) در بازار آزاد ارز دلار ۱۳ هزار و ۵۰ تومان، یورو ۱۴ هزار و ۶۵۸ تومان، پوند ۱۷ هزار و ۶۳۸ تومان، درهم امارات ۳۶۹۶ تومان، دلار استرالیا ۹۳۱۵ تومان، دلار کانادا ۱۰۳۴۳ تومان، یوان چین ۱۹۵۸ تومان، لیر ترکیه ۲۲۹۷ تومان معامله می شود.
این در حالی است که (یکشنبه ۲۲ دی) هر گرم طلای ۱۸ عیار ۴۸۰ هزار و ۹۰۰ تومان، هر انس طلا در بازارهای جهانی ۱۵۶۲ دلار، سکه بهار آزادی طرح قدیم ۴ میلیون و ۶۹۰ هزار تومان، سکه بهار آزادی طرح جدید ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان، نیم سکه بهار آزادی ۲ میلیون و ۴۴۹ هزار تومان، ربع سکه بهار آزادی یک میلیون و ۴۹۰ هزار تومان و سکه یک گرمی ۹۱۴ هزار تومان ارزشگذاری و معامله می شد.
روز گذشته (یکشنبه ۲۲ دی) در بازار آزاد ارز نیز دلار ۱۳ هزار و ۵۳ تومان، یورو ۱۴ هزار و ۶۵۰ تومان، پوند ۱۷ هزار و ۴۷۴ تومان، درهم امارات ۳۶۶۲ تومان، دلار استرالیا ۹۲۲۸ تومان، دلار کانادا ۱۰۲۴۶ تومان، یوان چین ۱۹۴۰ تومان و لیر ترکیه ۲۲۷۶ تومان معامله می شد.
«شورای فقهی» در طرح جدید بانکداری
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نشست علنی ۲۶ آذرماه سال جاری، کلیات طرح بانکداری جمهوری اسلامی ایران را به تصویب رساندند. براساس متن مصوب کمیسیون اقتصادی مجلس به تاریخ ۲۱ آبان ۱۳۹۸، این طرح از ۲۱۴ ماده تشکیل شده است. نگارنده در یادداشت قبلی خود در همین ستون تحلیلی، مواد ۱۰۱ تا ۱۰۳ این طرح را که مرتبط با سپرده سرمایهگذاری عام بود، مورد نقد و بررسی قرار داد. در این یادداشت قصد داریم نگاهی تحلیلی به ماده ۲۱ طرح که اختصاص به شورای فقهی بانک مرکزی دارد، داشته باشیم.
براساس ماده ۲۱ طرح مذکور: «برای حصول اطمینان از اجرای صحیح عملیات بانکی بدون ربا در نظام بانکی کشور و جهت نظارت بر عملکرد نظام بانکی و اظهارنظر نسبت به رویهها و ابزارهای رایج، شیوههای عملیاتی، دستورالعملها، بخشنامهها، چهارچوب قراردادها و نحوه اجرای آنها از جهت انطباق با موازین فقه اسلامی در بانک مرکزی و «اشخاص تحت نظارت»، شورای فقهی بانک مرکزی با ترکیب زیر تشکیل میشود: ۱ -پنج فقیه (مجتهد متجزی) در حوزه فقه معاملات و صاحبنظر در مسائل پولی و بانکی؛ ۲- رئیس کل؛ ۳ -معاون نظارتی رئیس کل؛ ۴ -یک نفر حقوقدان آشنا به مسائل پولی و بانکی و یک نفر اقتصاددان (هردو با معرفی رئیس کل)؛ ۵ -یک نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی با اولویت آشنایی با بانکداری اسلامی به انتخاب مجلس شورای اسلامی به مدت دو سال (به عنوان عضو ناظر)؛ ۶- یکی از مدیران عامل بانکهای دولتی به انتخاب وزیر امور اقتصادی و دارایی.
استانداردسازی ایستگاههای آتشنشانی در دستور کار شرکت ملی نفت
بیستودومین نشست کمیته تخصصی ایمنی و آتشنشانی شرکت ملی نفت ایران که دیروز (شنبه، ۲۱ دیماه) برگزار شد، موضوعهایی مانند ارتقا و بهبود وضعیت تجهیزات و سیستمهای ایمنی و آتشنشانی در تأسیسات و ساختمانها، ارتقای سطح کنترل عملیات، پیشگیری، کاهش و مدیریت حوادث، مدیریت ریسک و مدیریت اچاسیی پیمانکاران بررسی شد.
در این نشست مانی عبداللهزادهراد اظهار کرد: اگرچه شرکت ملی نفت ایران در سالهای اخیر با محدودیتهایی در منابع مالی مواجه بوده، اما با حمایت مدیرعامل شرکت، مباحث اچاسیی بهویژه در بخش ایمنی و آتشنشانی با نگاه ویژهای دنبال و بررسی شده است.
وی بر ضرورت همکاری و ارتباط دوسویه میان شرکتهای تابع و شرکت ملی نفت ایران تاکید و اظهار کرد: درسآموزی واقعی از حوادث گذشته، ابزاری کارآمد و بسیار مهم برای رفع نواقص موجود است.
۱۶ طرح برای تولید بیش از ۱۷ میلیون تن محصولات فولادی
بررسی آمار طرحهای توسعه در بخش فولاد کشور گویای آن است که اکنون ساخت ۱۶ طرح با ظرفیت ۶۰۰ هزار تن برای دستیابی به تولید بیش از ۱۷.۳ میلیون تن در دوره زمانی ۱۴۰۲- ۱۳۹۸ در دستور کار قرار دارد. جداول آماری مربوط به طرح های یاد شده گویای آن است که شماری از طرح های زیر ۵۰۰ هزار تن تولید فولاد در مجموع به ظرفیت ۱.۸ میلیون تن هم در برنامه است که در مجموع ۱۹.۱ میلیون تن ظرفیت جدید در دستور کار قرار دارد.
ایران در چارچوب طرح جامع فولاد دستیابی به ظرفیت ۵۵ میلیون تن را پیش بینی کرده و امسال انتظار میرود به ظرفیت ۳۶.۸ میلیون تن رسیده و حداقل تولید به ۲۶ میلیون تن برسد.
سال گذشته بنا بر اعلام وزارت صنعت، معدن وتجارت، ظرفیت فولاد سازی کشور به حدود ۳۵ میلیون تن رسید و میزان تولید هم به رقم ۲۵ میلیون تن نزدیک شد.
مرور آمارهای مستند در ارتباط با طرح های در دست اجرا فولاد گویای آن است که از مجموع ۱۶ طرح، استانهای یزد و کرمان در مجموع ۶ طرح (هریک سه طرح) را در اختیار دارند و در واقع ۳۷.۵ درصد از مجموع این طرح ها در در دو استان قرار گرفته اند که از نظر ارزیابی های سازمان هواشناسی، استان یزد بر روی کمربند خشک جهانی واقع است و کرمان هم از لحاظ اقلیمی در نواحی شمال، شمال غربی و مرکزی آب و هوا خشک و در جنوب و جنوب شرقی گرم و مرطوب است.
براساس طرح انتقال آب خلیج فارس به استانهای شرقی کشور، علاوه بر سیستان و بلوچستان، یزد و کرمان هم تحت پوشش قرار گیرند که پیش بینی شده قطعه اول انتقال آب خلیج فارس به صنایع جنوب شرقی کشور برای تامین چهار متر مکعب آب برثانیه با سرمایه گذاری ۲۹۵ میلیون دلار امسال به بهره برداری برسد.
براساس بررسی انجام شده استانهای خراسان رضوی(تربت حیدریه)، هرمزگان(بندرعباس)، خوزستان (شادگان)، زنجان (ابهر)، چهارمحال و بختیاری (سپید دشت)، فارس (نی ریز)، آذربایجان شرقی(میانه)، خراسان جنوبی (قائنات)، قزوین (بوئین زهرا) هریک با یک طرح از جمله نقاطی است که فولاد سازیها در مراحل مختلف اجرایی قرار دارند.
کاهش ۲۶ درصدی ارزش سفته و برات واخواستی در تهران
حدود ۵ میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان سفته و برات در آبان ماه ۹۸ در شهر تهران فروخته شد که در مقایسه با ماه قبل ۱۵ درصد کاهش و نسبت به ماه مشابه سال قبل ۳۸.۲ درصد افزایش یافت. در هشت ماه اول سال جاری حدود ۴۱ میلیارد و ۱۴۰ میلیون تومان سفته و برات در شهر تهران فروخته شد که در مقایسه با دوره مشابه سال قبل ۳۶.۱ درصد افزایش نشان میدهد.
طبـق خبر ایبنا و آمار شـعبه واخواست دادگستری استان تهران در آبان ماه ۱۳۹۸ معادل ۵۰۰ برگ سفته و برات به مبلغی معادل ۱۴ میلیارد و ۴۳۰ میلیون تومان در شـهر تهران واخواست گردید. در این ماه شاخصهای تعداد و مبلغ سفته و برات واخواست شده به ترتیب به اعداد ۵۹.۹ و ۷۸.۲ رسید که در مقایسه با ماه قبل به ترتیب ۴۱.۳ درصد و ۱۲.۱ درصد کاهش و نسبت به ماه مشابه سال قبل از لحاظ تعداد ۲۶ درصد و از لحاظ مبلغ ۱۲ درصد کاهش نشان میدهد.
شاخص متوسـط مبلغ یک برگ سفته و برات واخواست شده در آبان ماه ۹۸ به عدد ۱۳۰.۶ رسید. عدد شاخص مذکور در آبان ماه ۱۳۹۷ معادل ۱۰۹.۸ بوده است. در هشت ماه اول سال ۱۳۹۸ معادل ۴۷۰۰ برگ سفته و برات به مبلغی معادل ۱۰۲ میلیارد و ۴۱۰ میلیون تومان در شهر تهران واخواست گردید.
در این دوره متوسط شـاخصهای تعداد و مبلغ سفته و برات واخواست شده به ترتیب به اعداد ۷۳.۶ و ۶۳.۴ رسید که نسبت به دوره مشـابه سال قبل به ترتیب ۱۱.۸ درصد و ۳۵.۱ درصد کاهش نشان میدهد. شاخص متوسط مبلغ یک برگ سفته و برات واخواست شده در هشت ماه اول سال ۱۳۹۸ به عدد ۹۷.۱ رسید. عدد شاخص مذکور در هشت ماه اول سال ۹۷ معادل ۱۲۱.۱ بوده است.
اصلاح آییننامه اجرایی معافیت مالیاتی تجدید ارزیابی داراییها
هیات وزیران در جلسه ۱۸ دی ۱۳۹۸ به پیشنهاد وزارت امور اقتصادی و دارایی، آییننامه اجرایی تبصره (۱) ماده (۱۴۹) اصلاحی قانون مالیات های مستقیم را اصلاح کرد. به موجب این اصلاحیه، پوشش زیان از محل مازاد تجدید ارزیابی، انتقال این مازاد به حساب سود و زیان یا اندوخته یا توزیع آن به هر شکل بین صاحبان سرمایه، به منزله عدم رعایت استانداردهای حسابداری و همچنین تحقق درآمد در آن سال است و مشمول مالیات بر درآمد خواهد بود.
همچنین، در صورتی که اشخاص حقوقی موضوع قانون مالیات های مستقیم ظرف یک سال پس از تجدید ارزیابی (شناسایی و ثبت تجدید ارزیابی در دفاتر قانونی شرکت)، تشریفات قانونی جهت انتقال مازاد تجدید ارزیابی دارایی ها به حساب سرمایه و نیز ثبت افزایش سرمایه نزد مرجع ثبت شرکت ها را انجام دهند، مازاد تجدید ارزیابی که به حساب سرمایه منتقل می شود مشمول مالیات بر درآمد نخواهد بود.
افزون بر این، اشخاص حقوقی که با استفاده از مقررات قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی نسبت به افزایش سرمایه خود از محل تجدید ارزیابی دارایی ها اقدام کرده اند، تا مدت پنج سال مجاز به افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها برای استفاده از این معافیت نخواهند بود.
لازم به ذکر است، عدم رعایت هریک از شروط قانون فوق (افزایش سرمایه و ثبت آن پس از مهلت یک ساله مقرر یا افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها در فواصل کمتر از پنج سال) موجب شمول مالیات نسبت به مازاد تجدید ارزیابی دارایی های مربوط می شود. همچنین، در صورت کاهش سرمایه اشخاص مذکور که از مشوق مالیاتی مندرج در قانون یادشده استفاده کرده اند، مالیات متعلق در سال کاهش، مطالبه و وصول می شود.
تثبیت قیمت نفت به دلیل تنش بین آمریکا و ایران
قیمت شاخص نفت خام برنت در ساعت هشت و هشت دقیقه امروز (دوشنبه، ۲۳ دیماه) به ۶۴ دلار و ۹۶ سنت و قیمت شاخص دبلیوتیآی آمریکا به ۵۹ دلار و ۷ سنت رسید. قیمت نهایی شاخص نفت خام برنت در روز جمعه (۲۰ آبانماه) ۶۴ دلار و ۹۸ سنت و قیمت شاخص دبلیوتیآی آمریکا ۵۹ دلار و ۱۰ سنت برای هر بشکه بود.
طبق ترجمه شانا از خبرگزاری رویترز، قیمت نفت در روز دوشنبه تغییر چندانی نداشت، زیرا نگرانی از درگیری میان آمریکا و ایران کاهش یافت و سرمایهگذاران توجه خود را به برنامه امضای توافق اولیه تجاری میان آمریکا و چین در هفته جاری معطوف کردند.
کیم کوانگ-رائه، تحلیلگر مؤسسه سامسونگ فیوچرز کره، گفت: احتمال جنگ میان آمریکا و ایران از میان رفته است. در این هفته، امضای توافق تجاری میان آمریکا و چین، با ایجاد امیدواری به رشد تقاضای نفت، موجب رشد قیمت نفت خواهد شد./
نظر شما