به گزارش خبرگزاری شبستان،« روح الله کریمی خویگانی» در سومین کارگاه آموزشی تحت عنوان طرح آموزش ملی سبک زندگی جهادی با محوریت تربیت دینی کودک گفت: در تربیت دینی کودک با محوریت اسلامی باید ابتدا بدانیم معنی تربیت چیست؟ تربیت در لغت، به معنای پرورش دادن است، امام راحل «ره» در این زمینه می فرماید، اساس دنیا بر تربیت انسان است. انسان عصاره همه موجودات است و فشرده تمام عالم است و انبیاء آمده اند برای این که این عصاره بالقوه را بالفعل کنند و انسان یک موجود الهی بشود که این موجود الهی تمام صفات حق تعالی در اوست و جلوه گاه نور مقدس حق تعالی است.
عضو هیئت علمی و رئیس گروه علوم تربیتی دانشگاه امین افزود: علامه شهید مرتضی مطهری در زمینه تربیت انسان دیدگاه هایی دارند. ایشان با الهام از مکتب تربیتی اسلام معتقد است:«تربیت، پرورش استعدادهای درونی و به فعلیت درآوردن آنها است.» و در جایی دیگر می فرماید انسان را دو جور می توان ساخت، یکی پرورش دادن مانند باغبان و دیگری ساختن مانند نجار، مهندس، بنا، حال این سوال مطرح است که آیا همه انسانها تربیت پذیرند؟
وی در پاسخ به این سوال که آیا همه انسانها تربیت پذیرند، بیان کرد: همه افراد در همه زمان ها و مکان ها و شرایط مختلف قابل تربیت هستند به دو شرط یکی اینکه در تربیت فرزندان والدین به خصوص مادر باید یک مربی هنرمند باشند و دوم آنکه شخص خودش بخواهد هدایت شود اگر نخواهد هرگز رشد و تربیت و پرورش اتفاق نمی افتد، تاریخ گواه این حقیقت است که پیامبر گرامی اسلام(ص) بزرگترین مربی الهی هرچه کرد نتوانست ابوجهل را هدایت کند. به عنوان مثال پسر حضرت نوح (ع) که با بدان بنشست و خاندان نبوتش گم شد هرچه پدر سعی و تلاش کرد تا او را تربیت و هدایت کند نتوانست.
وی تصریح کرد: اسلام می گوید تربیت کودک قبل از تولدش آغاز می شود، زمانیکه مادر در دوران بارداری است نباید هر موسیقی، تصویر، فیلمی را ببیند، مادری که بترسد کودک ترسویی به دنیا می آورد. بعد از شهادت حضرت زهرا (س)، مولا امیر المومنین علی ابن ابی طالب (ع) با زنی شجاع از قبیله بنی کلاب به نام ام البنین(س) ازدواج کردند تا این زن پسری شجاع همانند حضرت عباس (ع) را برایش به دنیا بیاورد.
کریمی خطاب به پدران و مادران برای تربیت فرزندانشان گفت: فرزندانمان آنگونه که ما می خواهیم نمی شوند بلکه آنگونه که هستیم می شوند، شخصیت مطلوب یک انسان با تربیت این است که دارای دو عنصر عزت نفس و اعتماد به نفس باشد. مولا علی (ع) نیز می فرماید در فرزند پروری سه صفت شجاعت، قناعت و خساست را مد نظر قرار دهید، دختران را مغرور و پسرانتان را افتاده پرورش دهید زیرا دختر اگر مغرور باشد اجازه نمی دهد هیچ مرد نامحرمی به حریم او وارد شود.
عضو هیات علمی دانشگاه امین تاکید کرد: بالاترین اقدام تربیتی، اقدام نکردن است. یعنی اگر مادری مشاهده کرد کودکش خلاف ادب و تربیت رفتار می کند نباید او را تنبیه کند، بهترین راه حل استفاده از درس هاى تربیتى اسلام و اهل بیت علیهم السلام است. اسلام تاکید می کند که این حتى اگر نیازى به تنبیه فرزندان باشد، نباید آنها را کتک بزنیم، آنان غنچه هاى بهشتى هستند که زندگى را شیرین کردهاند، در چنین مواقعى با آنها قهر کنید؛ زیرا این عمل در روحیهى کودک تأثیر به سزایى دارد و کودک احساس مى کند با قهر کردن پدر یا مادر از او، گویى تمام درها به رویش بسته مى شود و هیچ راهى جز دست کشیدن از کارهاى خلاف خود ندارد، پس مى کوشد از کارهاى زشت خود دست بردارد و از پدر و مادر یا مربى هم پوزش بخواهد، اما نباید قهر کردن خیلى طول بکشد وگرنه بازتاب هاى منفى دیگرى در بر خواهد داشت.
نظر شما