مقام شهدا در فرهنگ قرآن/ تحقق وعده‌های قرآن در شهادت سردار دل‌ها

حجت‌الاسلام یوسفی‌مقدم با اشاره به اینکه سردار سلیمانی به معنای واقعی کلمه قرآنی عمل کرد، گفت: او تعبد و تقید را توامان داشت و آموزه‌های قرآن در زندگی‌اش موج می‌زد.

به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان: به مناسبت شهادت سردار حاج «قاسم سلیمانی»، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و به منظور بررسی انطباق زندگی شهدا با آیه شریفه «مِنَ الْمُؤْمِنِينَ رِجَالٌ صَدَقُوا مَا عَاهَدُوا اللَّهَ عَلَيْهِ فَمِنْهُمْ مَنْ قَضَى نَحْبَهُ وَمِنْهُمْ مَنْ يَنْتَظِرُ وَمَا بَدَّلُوا تَبْدِيلًا» (از ميان مؤمنان مردانى‏ اند كه به آنچه با خدا عهد بستند صادقانه وفا كردند برخى از آنان به شهادت رسيدند و برخى از آنها در همين انتظارند و هرگز عقيده خود را تبديل نكردند)، با حجت الاسلام «محمدصادق یوسفی مقدم»، رئیس پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن پژوهشگاه علوم وفرهنگ اسلامی به گفت وگو پرداخته ایم که در ادامه حاصل آن را می خوانید:

 

در ایامی که سوگوار شهادت سردار سلیمانی هستیم، درباره جایگاه جهاد و شهادت در ادبیات و فرهنگ قرآن توضیح دهید.

 

در ارتباط با ترور هولناک سردار بزرگ اسلام شهید حاج قاسم سلیمانی، در دو حوزه جای گفت وگو از منظر آیات قرآنی وجود دارد. یکی آنچه که مربوط به شهادت سردار است و آن فوز عظیمی که او به آن دست یافت و مورد دیگر آنچه که مربوط به جامعه و امت اسلامی بعد از شهادت سردار رشید اسلام می شود. در این دو گستره می توان آیاتی را در قرآن کریم از نظر گذراند.

 

در حوزه اول مساله اشتراکی میان همه شهدا وجود دارد. خداوند متعال در آیات 11 و دو سوره مبارکه «توبه» می فرماید: «فَإِنْ تَابُوا وَأَقَامُوا الصَّلَاةَ وَآتَوُا الزَّكَاةَ فَإِخْوَانُكُمْ فِي الدِّينِ وَنُفَصِّلُ الْآيَاتِ لِقَوْمٍ يَعْلَمُونَ » (پس اگر توبه كنند و نماز برپا دارند و زكات دهند در اين صورت برادران دينى شما مى‏ باشند و ما آيات خود را براى گروهى كه مى‏ دانند به تفصيل بيان مى ‏كنيم) و «وَإِنْ نَكَثُوا أَيْمَانَهُمْ مِنْ بَعْدِ عَهْدِهِمْ وَطَعَنُوا فِي دِينِكُمْ فَقَاتِلُوا أَئِمَّةَ الْكُفْرِ إِنَّهُمْ لَا أَيْمَانَ لَهُمْ لَعَلَّهُمْ يَنْتَهُونَ» (و اگر سوگندهاى خود را پس از پيمان خويش شكستند و شما را در دينتان طعن زدند پس با پيشوايان كفر بجنگيد چرا كه آنان را هيچ پيمانى نيست باشد كه از پيمان‏شكنى باز ايستند).

 

در این آیات ویژگی های متعددی برای شهدا بیان شده است. خداوند از مومنین اموال، جان ها و افکارشان را در برابر بهشت الهی خریداری می کند. در اینجا خریدار خداوند متعال است.

 

این مومنین در حین جنگ و جهاد با دشمن فَيَقْتُلُونَ وَيُقْتَلُونَ می کشند و کشته می‌شوند، پس خداوند به آنان وعده داده و هیچ کس از خداوند وفادارتر به پیمان خود نیست، بنابراین خداوند قطعا به پیمان در برابر اینکه انسان جان و مالش را برای رضای او در مسیر مقاومت و درگیری با دشمنان امت اسلام و قرآن کریم فدا می کند، عمل خواهد کرد چنان که می فرماید: «فَاسْتَبْشِرُوا بِبَيْعِكُمُ الَّذِي بَايَعْتُمْ بِهِ وَ ذَلِكَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ» (پس به اين معامله‏ اى كه با او كرده‏ ايد، شادمان باشيد و اين همان كاميابى بزرگ است).

 

کسانی چون سردار سلیمانی که در این مسیر قدم گذاشته اند از نگاه قرآن کریم از چه ویژگی هایی برخوردار هستند؟

 

آنان عابدون، حامدون، راکعون و ساجدون هستند. کسانی که عبادت خدا را به جای می آورند و برای او و در راه او جهاد می کنند. کسانی که حدود الهی را در زندگی خود رعایت می کنند.

 

انسان می تواند روشن و شفاف اعلام کند که شهید سلیمانی، از کسانی است که به طور قطع مشمول این آیات شریفه است، یعنی آن شهید از شهدایی است که جان خودش را در طبق اخلاص گذاشت و حدود ۴۰ سال که همه آرام بودند او در جبهه های جنگ حضور داشت و در برابر تجاوز به مملکت ایستادگی کرد.

 

او همواره در مقام دفاع بود و به گونه ای عمل کرد که تجلی غیرت ایرانیان شد. مردم ایران همگی احساس می کنند که شهید حاج قاسم سلیمانی غیرت و همت ملت شده بود و اساسا امنیت خود را در او متجلی می دیدند، در حقیقت وقتی که سردار سلیمانی را به شهادت رساندند غیرت و هویت یک ملت را هدف قرار دادند. از این رو، جایگاه او بسیار رفیع است و تصور می کنم این آیات شریفه قرآن که مومنان را معامله کننده با خدا توصیف می کنند، مصداق بارزش شهید سلیمانی است.

 

چه تربیتی در خانواده چنین سیره و رویکردی را در افراد متجلی می کند که این چنین در برابر دشمن متجاوز بایستند و از همه چیز خود برای دفاع از دین خدا بگذرند؟

 

تعبد و تقید؛ این دو مولفه در شهید سلیمانی بسیار جلوه گر بود. نخست تعبد در برابر آنچه که خدا می خواهد. یعنی وقتی خدا و ولی فقیه امر کردند نسبت به آنان تعبد داشت و چون و چرایی در اطاعت از خدا و رسول و امامان معصوم و رهبر زمان خودش نداشت. از سوی دیگر او تقید داشت به آنچه که آداب الهی و آداب خداپسند یک مسلمان است.

در واقع سردار شهید سلیمانی تربیت و ادب الهی پیدا کرده بود و در همین راستا حرکت کرد و یک چهره شاخص در معنویت و جهاد و در مبارزه با دشمنان ملل مسلمان، خاصه ملت مسلمان ایران شد. این جایگاه شخص شهید سلمانی است.

 

اکنون وظیفه ملت با در نظرداشت آموزه های قرآنی چیست؟

 

خداوند در قرآن فرمود: «... وَمَنْ قُتِلَ مَظْلُومًا فَقَدْ جَعَلْنَا لِوَلِيِّهِ سُلْطَانًا فَلَا يُسْرِفْ فِي الْقَتْلِ إِنَّهُ كَانَ مَنْصُورًا» (... و هر كس مظلوم كشته شود به سرپرست وى قدرتى داده‏ ايم پس [او] نبايد در قتل زياده‏ روى كند زيرا او [از طرف شرع] يارى شده است).

 

خداوند برای این خون به ناحق ریخته شده انتقام می گیرد. خودش یاری می کند. مساله این است کسانی که سردار سلیمانی را به شهادت رساندند با غرور یک ملت درگیر شدند.

 

ملتی که می خواهد زیر بار استعمار نباشد، ملتی که می خواهد در جهان سرافراز باشد، هرگز جایگاه مورد قبول آمریکا را ندارد چون روی پای خود ایستاده است. آنها می خواهند این غرور را بشکنند در نتیجه باید اقدامی در برابر این جنایت و تجاوز آنان صورت پذیرد که مطابق با همان جنایت باشد.

 

کد خبر 877763

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha