اندوه حسینی بردل‌ها نشست/علم بندان،سنتی‌ترین آئین عزاداری در کویرایران

شهر جلوه ای دیگر یافته و ایام‌ عزاداری آزادگان کربلا از گذشتگان دور با مراسم سنتی در مناطق مختلف خراسان جنوبی تلفیق یافته و با نزدیک شدن به روز سوم محرم آئین علم بندی را به یاد علم دار کربلا برگزار می کنند.

خبرگزاری شبستان// خراسان جنوبی

 شهر جلوه ای دیگر یافته و ایام‌ عزاداری آزادگان کربلا از گذشتگان دور با مراسم سنتی در مناطق مختلف خراسان جنوبی تلفیق یافته و مناظری زیبا از عشق، دلدادگی و ارادت به اهل بیت(ع) را به نمایش می گذارد و با نزدیک شدن به روز سوم محرم آئین علم بندی را به یاد علم دار کربلا برگزار می کنند.


آداب و رسوم حاکم بر عزاداری‌های مذهبی سالار شهیدان یکی از دیدنی ترین و عرفانی ترین مراسم‌ مردم خراسان جنوبی است.


دهه محرم در این منطقه ایامی است که در آن غرورها خاموش، نخوت‌ها فراموش، بزرگی‌‌ها کنار افتاده و مرد و زن، امیر و فقیر خاک سار و غلام مولا امام حسین(ع) می شوند و با ذکر مصیبت های آن حضرت به عزاداری می پردازند.

یکی از مراسم‌های سنتی عزاداری شهرستان بیرجند در ماه محرم مراسم علم بندان است که مردم بیرجند به ویژه سادات با این مراسم عزاداری سالار شهیدان را آغاز می ‌کنند.

در شهرستان بیرجند مراسم علم‌ گردانی اغلب در نیمه نخست و در روستاها در نیمه دوم دهه اول محرم برگزار می ‌شود.

علم از مهم‌ترین و اصیل‌ ترین علائم عزاداری است و مردم برای آن احترام زیادی قائل هستند به طوریکه وقتی علم‌ها را می ‌بندند انگار که دوباره با آن جان می ‌گیرند و هرگز به علم پشت نمی ‌کنند.

مراسم علم‌ بندان یا علم ‌بند در بیرجند و روستاهای این شهرستان در روزهای مختلف دهه نخست محرم از جمله روز اول، دوم، سوم، چهارم و هفتم انجام می ‌شود.


در این مراسم که به منظور آماده شدن برای عزای امام حسین(ع) و انتقال حماسه حسینی برگزار می شود، سادات و بزرگان شهرهای استان طی آئین و آداب و رسومی خاص، علم های عزاداری سرور و سالار شهیدان را برپا می کنند.


پارچه هایی که از سوی مردم برای برطرف شدن گرفتاری و مشکلات، نذر این علم ها شده با نظم و رنگبندی خاص و همزمان با نوحه سرایی و مداحی مداحان اهل بیت(ع) بر روی علم ها بسته شده و پس از برافراشته شدن علم ها مراسم سینه زنی و عزاداری امام حسین(ع) آغاز می شود.

از روز چهارم محرم تا پایان مراسم عزاداری در عصر عاشورا علم گردانان علم ها را دور ده می چرخانند و برای صحت و سلامتی اهالی منزل و شادی مردگان آنان ذکر فاتحه سر می دهند.

با توجه به اینکه آمدن علم ها به منزل اهالی ده بسیار خوش یمن و نیامدن آنان بد یمن می باشد اهالی ده مواظب هستند در طی این چند روز حتماً علم ها به درب منازل آنان آمده و برای لحظاتی جلوی منزل آنان توقف نمایند.


نخل؛


نخل سمبلی از حضور و فداکاری های سقای دشت کربلا، قمر بنی هاشم، آقا حضرت ابالفضل العباس(ع) در حماسه کربلا می باشد و از صبح روز تاسوعا(نهم محرم الحرام) کار پوشش و تزئین این نخل بزرگ و زیبا آغاز می شود.

 

بسیاری از جوانان روستا در کنار بزرگان برای آماده کردن نخل همراه و هم قدم می شوند و در حین آماده کردن نخل گروه هیئت های عزاداری گرد روستاها می گردند و تمامی اهالی ده همراه آنان به عزاداری می پردازند و نخل در سه زمان (عصر تاسوعا، شب عاشورا و ظهر عاشورا) به حرکت در می آید.

 

 پایان پیام/

 

نگارنده: رجائی مقدم

 

کد خبر 87449

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha