خبرگزاری شبستان، گروه اندیشه: مقام معظم رهبری در فتنه سال ۱۳۸۸ با طرح کلیدواژه هایی همچون بصیرت و عمارها به تبیین دلایل شکل گیری این فتنه و همچنین عوامل پیروزی نظام جمهوری اسلامی در خنثی کردن دسیسه دشمنان پرداختند به منظور بررسی ریشه های قرآنی و روایی این مفاهیم و نقش مساجد در مقابله با فتنه های مختلف، گفت و گویی با حجت الاسلام و المسلمین «سید کاظم ارفع»، نویسنده سیره پیامبر اسلام و اهل بیت (ع) و امام جماعت مسجد محمدیه (واقع در تهران، خیابان امام خمینی (ره)، خیابان باستیون شرقی) داشته ایم که مشروح آن در ادامه می آید:
مقام معظم رهبری در تبیین دلایل پیروزی ملت ایران در برابر فتنه گران سال 88 بر کلیدواژه «بصیرت» تاکید کردند. آیا بصیرت ارتباط مستقیم با علم دارد و این مفهوم چه معنایی در کلام اهل بیت (ع) دارد؟
بصیرت، مفهومی نظری است که ارتباط با مستقیم با دانش و تعهد دارد و علما باید نقش بصیرت افزایی را در جامعه ایفا کنند. البته منظور از علما نیز در معنای عام آن مدنظر است. امام صادق (ع) فرمودند: «عُلَمَاءُ شِيعَتِنَا مُرَابِطُونَ فِی الثَّغْرِ الَّذِي يَلِي إِبْلِيسَ وَ عَفَارِيتَهُ يَمْنَعُوهُمْ عَنِ الْخُرُوجِ عَلَى ضُعَفَاءِ شِيعَتِنَا وَ عَنْ أَنْ يَتَسَلَّطَ عَلَيْهِمْ إِبْلِيسُ وَ شِيعَتُهُ وَ النَّوَاصِبُ أَلَا فَمَنِ انْتَصَبَ لِذَلِكَ مِنْ شِيعَتِنَا كَانَ أَفْضَلَ مِمَّنْ جَاهَدَ الرُّومَ وَ التُّرْكَ وَ الْخَزَرَ أَلْفَ أَلْفِ مَرَّةٍ لِأَنَّهُ يَدْفَعُ عَنْ أَدْيَانِ مُحِبِّينَا وَ ذَلِكَ يَدْفَعُ عَنْ أَبْدَانِهِمْ؛ دانشمندان پیروان ما همانند مرزدارانی هستند که در برابر ابلیس و لشکرهایش صف کشیده و از یورش آنها به افرادی از شیعیان ما که قدرت دفاع از خود ندارند جلوگیری میکنند، و نیز از تسلط ابلیس و پیروان او، بر آنها پیشگیری می کنند. آگاه باشید ارزش آن دانشمندان شیعه ای که چنین خود را در معرض دفاع قرار داده اند، هزار هزار بار بالاتر از سپاهیانی است که در برابر هجوم دشمنان اسلام از کفار، پیکار میکنند، زیرا دانشمندان، نگهبانان عقاید و فرهنگ اسلام، و مدافع دین دوستان ما هستند، در حالی که مجاهدان حافظ مرزهای زمینی هستند.»
نقش علما با این تعریف دقیق و جامع در مقابله با فتنه سال 1388 به صورت عیان دیده شد.
آن را که فضل و دانش و تقوا مسلم است هر جا قدم نهد قدمش خیر مقدم است
جاهل به روز فتنه ره خانه گم کند عالم چراغ جامعه و چشم عالم است
چرا رهبر معظم انقلاب اسلامی موضوع عمارها را در سال 1388 مطرح کردند، در واقع معظم له چه کاستی هایی را مشاهده کردند که این کلیدواژه را نیز مطرح کردند؟
بهترین جواب برای این سوال شما در کلام امیرالمومنین (ع) وجود دارد، جایی که حضرت(ع) به جابر بن عبد اللَّه انصاری فرمودند: «ای جابر! استواری دین و دنیا به چهار چیز است: عالمی که به علم خود عمل کند، و جاهلی که از آموختن سرباز نزند، و بخشنده ای که در بخشش بخل نورزد، و فقیری که آخرت خود را به دنیا نفروشد» (نهج البلاغه، حکمت ۳۷۲). متاسفانه در طول تاریخ، عده ای بوده اند که از علم خود در زمانش استفاده نمی کنند و موجب تضعیف دین می شود. مقام معظم رهبری با طرح موضوع عمارها، این واقعیت تلخ را به ما یادآوری کردند. البته همانطور که معظم له نیز تاکید فرمودند دسته ای از علما به ویژه ائمه جماعات مساجد بودند که مردم را نسبت به حوادث و فتنه های دشمنان هوشیار می کردند و همین ها بودند که با محوریت مساجد و بسیج، موجب بی اثر شدن دسیسه دشمن در سال 88 شدند.
داشتن بصیرت در حکومت اسلامی بر اساس آیات قرآن چگونه قابل تحلیل است؟
خداوند در سوره مبارکه یوسف، داشتن بصیرت را لازمه پیروی از پیامبر(ص) معرفی کرده است:«قُلْ هَذِهِ سَبِیلِى أَدْعُواْ إِلَى اللَّهِ عَلَى بَصِیرَةٍ أَنَاْ وَمَنِ اتَّبَعَنِى وَ سُبْحَنَ اللَّهِ وَمَآ أَنَاْ مِنَ الْمُشْرِکِینَ؛ (اى پیامبر تو نیز) بگو: این راه من است. من و هر کس پیروى ام کرد با بینایى به سوى خدا دعوت مى کنیم و خداوند (از هر شریکى) منزه است و من از مشرکان نیستم»(سوره یوسف، آیه 108). مردم ایران، مردمی متدین، ولایت مدار و شهادت طلب هستند که با داشتن بصیرت، به موقع و به صورت خودجوش، در روز نهم دی ماه به پا خواستند و بساط دشمنان را جمع کردند.
جایکاه بصیرت در انتخاب افراد شایسته چیست زیرا عده ای معتقدند دقت کم در این موضوع، ریشه بسیاری از مشکلات کشور است؟
ملت ما در صحنه های مختلف، بصیرت خود را نشان دادند هرچند گاهی به دلایل مختلف، فتیله این بصیرت کاهش می یابد که موضوع انتخابات از موارد آن است. این همه تاکید مقام معظم رهبری درباره هوشیاری و دقت مردم در انتخاب نامزدهای اصلح در انتخابات مختلف به همین دلیل است. حضرت امیرالمومنین (ع) بی بصیرتی را نابینایی معرفی کرده اند به همین دلیل است که هر روز در تعقیبات نماز صبح می گوییم «وَ اجْعَلِ النُّورَ فِي بَصَرِي وَ الْبَصِيرَةَ فِي دِينِي» در این دعا که از امام صادق (ع) نقل شده است ابتدا از خداوند، روشنی چشم ظاهر و سپس، روشنی باطن یعنی همان بصیرت را می خواهیم.
روزي قنبر به همراه امیرالمومنین (ع) وارد مسجد كوفه شد. در اين هنگام مردي مشغول نماز بود و قنبر به امام علی (ع) گفت: من مردی را نديدم كه از او زيباتر نماز بخواند. حضرت امیر (ع) فرمودند: «قنبر! عبادت با ولايت ما ارزش دارد اگر كسی هزار سال عبادت داشته باشد اما از نعمت ولايت ما بی بهره باشد عبادت او داراي ذره ای ارزش نيست.» بنابراین نباید به ظاهر امور اکتفا کرد بلکه باید باطن حقایق را شناخت و به آنها بصیرت یافت. شکل گیری جریان خوارج، ریشه در همین بی بصیرتی دارد؛ خوارج اهل عبادت، نماز شب و قرائت قرآن بودند ولی به دلیل بی بهره بودن از بصیرت، راه خطا را دنبال کردند.
نقش ائمه جماعات مساجد را در تقویت بصیرت افراد و انتخاب افراد شایسته چیست؟
اکتفا نکردن به ظاهر سخنانی که نامزدهای انتخاباتی می گویند، بررسی سابقه کاری آنان و داشتن تقوی، روحیه انقلابی، ساده زیستی و دشمن دشناسی، از نشانه های بصیرت است. مساجد از ابتدای انقلاب اسلامی تاکنون با برگزاری نشست های بصیرتی، شاخص های مطرح شده از سوی امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری برای انتخاب افراد را برای مردم بازگو کرده اند. افراد تا درباره سلامتی نفس و پاکدستی فردی مطمئن نشدند به او رای ندهند. ما نمی توانیم همچون حضرت علی (ع) باشیم که فرمودند «لَوْ كُشِفَ الْغِطَاءُ مَا ازْدَدْتُ يَقِيناً؛ اگر پرده برداشته شود، بر يقين من چيزى افزوده نمى گردد» ولی باید در حد خود به مرتبه ای از یقین در انتخاب افراد برسیم زیرا اگر در این موضوع کم دقت باشیم، پیامدهای آن دامن خودمان را می گیرد.
نظر شما