به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بندرعباس، اگر از مسیر جاده میناب به سمت بندرعباس سفر کنید، چند متر بعد از پلیس راه میناب- بندرعباس، در ضلع شمالی جاده دو تابلو نظرتان را به خود جلب می کند. بر روی یک تابلو نوشته شده است: به روستای نانگ، زادگاه سردار شهید حسن ذاکری نانگی خوش آمدید و بر روی تابلوی دیگر اسامی پالایشگاه گاز، منطقه ۶ عملیات انتقال گاز و شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی به چشم می خورد.
وقتی که بخواهید وارد جاده روستای نانگ و پالایشگاه گاز شوید، با یک جاده دوبانده روبرو خواهید شد، اما عدم وجود روشنایی رانندگی در شب را با مشکل مواجه می سازد. این جاده دو بانده تا پالایشگاه ها ادامه دارد و پس از آن جاده بسیار باریک و دو طرفه، پیچ در پیچ و بدون علائم و تاریک می شود تا به روستای نانگ یا همان نانگ می رسد.
روستا شامل محلات مختلفی است، اما چیزی که تعجب هر رهگذری را بر می انگیزد وجود گرد و غبار غلیظ فقر و محرومیت بر چهره این روستا علی رغم قرارگرفتن آن در همسایگی پالایشگاه گاز است.
کوچه پس کوچه های این روستا خاکی و رنگ آسفالت را به چشم ندیده است و با اندک بارندگی، رودخانه ها طغیان می کنند و راه ارتباطی روستا قطع می شود.
روستای نانگ فاقد آب لوله کشی سالم و بهداشتی است و آب شرب هر دو هفته یکبار از پالایشگاه گاز به یکی از محلات می رسد و روستانشینان باید مخزنی برای ذخیره سازی آب داشته باشند که این مشکل در فصل گرم سال حادتر می شود.
خانواده دو نفره ای شامل دانش آموز دختری با مادرش در محله « کوه سردو » در منزلی که بر روی مسیر پرشیب قرار دارد، روزگار را سپری می کنند. پدر خانواده فوت شده و یک اتاق 12 متری که سقفش چوبی و سایبان جلو آن را با برگ های درخت خرما پوشانده اند و در زمان بارندگی پر از آب باران می شود، سرپناهشان است.
این دختر و مادر تحت پوشش کمیته امداد هستند و ماهیانه ۲۸۰ هزار تومان مستمری دریافت می کنند و پیگیریشان برای بازسازی و مرمت خانه بی نتیجه مانده است.
کمیته امداد منطقه3 بندرعباس قول داده که هم سقف خانه(اتاق) آنها را بزودی تعمیرکند وهم یک اتاق دیگر نیز به خانه شان اضافه کند و آنها همچنان چشم انتظار تحقق این وعده هستند.
سال گذشته گویا کمیته امداد مبلغ 800 هزارتومان به این خانواده کمک کرده است که توانسته اند یک دستگاه کولر دست دوم بخرند اما هنوز اجاق گاز مناسبی ندارند.
بیکاری جوانان در بیخ گوش پالایشگاه
جوانان و خانواده های نانگی گلایهمندند که علی رغم اینکه پالایشگاه های مختلفی در نانگ وجود دارد، اما آن ها بیکار هستند و یا مجبورند به صورت روزمزد در مزارع کشاورزی روستای سرخون و گاهی نیز چند روز برای پیمانکاران پالایشگاه ها به صورت موقت کارگری کنند.
اهالی این روستا تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی نمی باشند و جوانان آینده درخشانی را برای خود متصور نیستند.
نانگی ها برای دریافت خدمات بهداشتی درمانی مجبور هستند به شهر بندرعباس بروند و برای رفت و آمد به شهر به دلیل خاکی و پر از چاله چوله بودن جاده نیز باید وسیله ای نقلیه ای را حداقل به مبلغ ۶۰ هزار تومان کرایه کنند.
روستای نانگ ۸۲۸ نفر جمعیت دارد
« شعیب شریعت پناه »، دهیار روستای نانگ می گوید: بر اساس آخرین سرشماری ۸۲۸ نفر در قالب ۲۸۰ خانوار در این روستا زندگی میکنند.
وی می افزاید: مسئولان استان از جمله استاندار، فرماندار، بخشدار، متولیان حوزه آب روستایی و نمایندگان مجلس وعده هایی برای رفع مشکل آب روستا داده اند، اما تاکنون هیچ کدام به وعده خود عمل نکردند.
دهیار روستای نانگ می گوید: روزانه به مدت پنج ساعت آب شرب از پالایشگاه گاز به روستا اختصاص می یابد، اما به دلیل پراکندگی محلات، به طور متوسط هر ۱۵ روز، آب به یکی از محلات می رسد.
وی ادامه می دهد: برای پیگیری رفع مشکلات روستا به مجلس شورای اسلامی در تهران نیز مراجعه کردیم و وعده هایی داده شد، اما هنوز مشکلات اهالی را آزار می دهد.
شریعت پناه می گوید: با پیگیری زیاد عاقبت با همکاری بنیاد مسکن ورودی روستا آسفالت شد، اما تاکنون طرح هادی در روستا اجرا نشده است، زمین ورزشی مناسبی وجود ندارد.
وی می افزاید: احمد مرادی، نماینده مجلس پیگیر احداث زمین چمن مصنوعی روستاست و با توجه به اینکه ایشان فرد پیگیر و خوش قولی هستند، جوانان روستا امیدوارند که زمین چمن مصنوعی روستا هرچه زودتر احداث خواهد شد.
دهیار روستای نانگ از وجود بیکاری در بین جوانان روستا به عنوان یکی از مهمترین مشکلات نام می برد و گلایه می کند که که علی رغم وجود مجتمع های پالایشگاهی و گازی در این منطقه، جوانان روستا از بیکاری رنج می برند این در حالی است که بخش اعظمی از نیروهای پالایشگاه از استان های دیگر تامین می شود.
وی با طرح این پرسش که چرا جوانان این منطقه با وجود پالایشگاه در بغل دستشان باید بیکار باشند؟ می گوید: مسئولان مشکلات این منطقه را خوب می دانند، اما متاسفانه تاکنون اقدام مناسبی شاهد نبوده ایم.
شریعت پناه می افزاید: برخی از خانه های روستا بر روی کوه بنا شده است و احتمال ریزش در اثر بارندگی و سیل و زمین لرزه وجود دارد.
معضل بیکاری مشکل اصلی اهالی نانگ
به سراغ یکی از بانوان نانگی می رویم و با او در رابطه با مشکلات روستا صحبت میکنیم، وی نیز همانند سایر اهالی، از بیکاری جوانان و مردان روستا به عنوان اساسی ترین مشکل یاد می کند و می گوید: مردان روستا برای کارگری فصلی آن هم به صورت روزمزد راهی روستای سرخون می شوند البته تنها در فصل کشاورزی می توانند کار کنند مابقی سال باید بیکار در خانه بمانند.
وی حقوق کارگری در مزارع کشاورزی را روزانه بین 30 تا ۴۰ هزار تومان عنوان می کند و ادامه می دهد: باتوجه به تورم و گرانی، این مبلغ جوابگوی هزینه های زندگی نیست.
او که دختر معلول ذهنی چهار ساله ای نیز دارد و برای تامین هزینه هایش به شدت با مشکل مواجه است، می افزاید: باتوجه به وضعیت آب و هوایی در هرمزگان که باید از کولرگازی در فصل تابستان استفاده کنیم، ما تنها یک کولر داریم که در تابستان چندان خنک نمی کند، آبگرمکن هم نداریم و روی اجاق گاز آب را گرم و استحمام می کنیم.
برخی از اهالی نیز از عدم واگذاری انشعاب برق خانه هایی که از چندسال قبل برای فرزندانشان ساخته اند، گلایه مندند.
جوانان هم از زمین خاکی فوتبال روستا می گویند که تعدادی از چراغ های نورافکن آن سوخته شده است.
کارگاه پرورش قارچ
آقای منصف که از حدود ۴۰ روز قبل کارگاه تولیدی قارچ را در روستای نانگ راه اندازی کرده و سه نفر از روستاییان در آن مشغول به کارند نیز می گوید: مدرسه فرسوده روستا خالی است و اگر آن را در اختیارش قراردهند، می تواند میزان تولید قارچ واشتغالزایی را افزایش دهد.
یکی از جوانان روستا می گوید که شغلی ندارد و بعضی روزها برای کار بر روی زمین های کشاورزی به روستای سرخون می رود و گاهی نیز برای پیمانکار پالایشگاه چندروزی کار میکند، اما پیمانکار او را بیمه نمی کند.
جاذبه های دیدنی
« فریدون نظری ننگی » از اعضای شورای اسلامی روستای نانگ به جاذبه های دیدنی روستا اشاره می کند و می گوید: قنات هایی در روستا وجود دارد که با سنگ و ساروج ساخته شده اند. غارهایی که در قدیم زمانی که کلاه سفیدها یاهمان انگلیسی حمله می کردند، مردم روستابه داخل این غار ها می رفتند و همچنین چشمه آب سرد که تا 20 سال قبل آب آن فراوان بود و مراسم اصلاح موی داماد(سرتراشان) در آنجا برگزار می شد از جاذبه های دیدنی به شمار می رود.
از قدیم الایام مرسوم بوده است که در اوایل دی ماه هر سال بین ۲۰ تا ۲۵ دیگ حلیم درست می کردند و بین مردم توزیع و از خداوند طلب باران و رزق و روزی حلال می کردند.
وی در ادامه به تشریح مشکل آب روستا اشاره می کند و می افزاید: قرار بود کار لوله کشی آب از تصفیهخانه بندرعباس به سمت روستای نانگ انجام شود که هنوز این وعده محقق نشده است.
این عضو شورا یکی دیگر از مشکلات ساکنان را نامشخص بودن وضعیت اسناد زمین های این روستا می داند که با آنها گفته شده است متعلق به افراد حقیقی و حقوقی است و از همین رو نیز اهالی نمی توانند سند منازل و زمین های خود را تهیه کنند.
همچنین در این روستا شهرکسازی نشده است و مردم برای مسکن فرزندانشان با مشکل مواجه اند. هر چند اداره کل منابع طبیعی هرمزگان به آنها اعلام کرده که اراضی منابع طبیعی را می تواند به بنیاد مسکن جهت واگذاری به اهالی واگذار کنند.
وی با اشاره به بالا بودن سطح آب در روستا، می گوید: وجود لایه چربی بر روی آب به دلیل فعالیت پالایشگاهها در این منطقه، موجب شده تا کشاورزی در این روستا از رونق بیفتد و به همین دلیل در این منطقه چاه آب و کشاورزی وجود ندارد.
یک ست بازی نیز در روستا برای بازی کودکان گذاشته شده است اما نیاز به زیرسازی و دیوارکشی و... دارد که انتظار داریم پالایشگاه ها در راستای مسئولیت های اجتماعی خود در این زمینه ورود کند و در کنار آن در احداث راه روستایی مناسب همکاری داشته باشد.
۷۰ جوان بیکار
این عضو شورا با بیان اینکه ۷۰ نفر از جوانان روستای نانگ که برخی از آنها که دارای تحصیلات آکادمیک می باشند نیز بیکار هستند، از عدم اشتغالزایی پالایشگاه ها برای جوانان روستا گلایهمند کرد.
وی تعطیلی مدارس مقاطع متوسطه اول و متوسطه دوم از دیگر مشکلات روستای نانگ می داند و می گوید: به دلیل به حدنصاب نرسیدن دانش آموزان، این مقاطع تحصیلی تعطیل شد و دانش آموزان روستا مجبورند به مدارس روستای سرخون با فاصله 10 کیلومتر بروند.
زمین های وقفی
روستای نانگ دارای زمین های وقفی است، یک غسالخانه نیز در اراضی وقفی احداث شده و یک کتابخانه نیز توسط یکی از اهالی در حال ساخت بوده که به دلیل فوت سازنده، نیمه تمام رها شده است. از موقوفه مرحوم ناصری نیز برای انجام مراسمات مذهبی ماه محرم در این روستا استفاده می شود.
نظری می گوید: نقشه های طرح هادی روستا ۱۲ سال قبل طراحی شده است و بنیاد مسکن خواستار واریز 90 میلیون تومان برای بازنگری در طرح است که اهالی توان مالی برای پرداخت این مبلغ ندارند.
اهالی روستای نانگ از وعدههای بی عمل گلایه مندند و از مسئولان انتظار دارند که مشکل اشتغال جوانان، بی آبی، احداث راه مناسب، طرح هادی و... را به اتمام برسانند.
حق جوانان و اهالی روستای شهید پرور نانگ نیست که در بیخ گوش پالایشگاه های گاز باشند اما از معضل بیکاری و بی آبی در رنج و زحمت باشند.
گزارش از « علی زارعی »
نظر شما