بامداد پنجم دیماه 82، زلزله ای به برزرگی 6/6 ریشتر شهر بم در کرمان را می لرزاند و بیش از 26 هزار تلفات جانی به جای می گذارد. یکی از دلائلی که باعث می شود تا آمار این تلفات تا این اندازه بالا باشد، وقوع در بامداد و شاید هم عدم آمادگی برای مواجهه با زلزله است. امروز اما که 16 سال از آن واقعه تلخ می گذرد، پنجم دیماه به عنوان «روز ملی ایمنی در برابر زلزله» نامیده شده است.
در اینکه کشور ما در یک منطقه جغرافیائی زلزله خیز واقع شده است، شکی وجود ندارد اما آگاهی بخشی و افزایش فرهنگ جامعه برای آمادگی در برابر زلزله، موضوع دیگری است که نباید از آن غافل شد.
از همین رو، «پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله» با در نظر گرفتن این ضرورت و با نامگذاری پنجم دیماه به عنوان «روز ملی ایمنی در برابر زلزله»، فرصتی فراهم کرده است تا با برگزاری فعالیت های آموزشی و ترویجی برای ترویج و توسعه فرهنگ عمومی برای مواجهه با زلزله اقدام موثری در پیش بگیرد. آمادگی و آگاهی لازم برای مواجه شدن با شرایط در زمان زلزله بی شک در کاهش تلفات نقش موثری دارد.
این همان موضوعی است که «طیب طاهرزاده» بر آن تاکید می کند و به خبرنگار ما می گوید: آمادگی عمومی در برابر حوادث و بلایا، موجب کاهش ترس و اضطراب و نیز کاهش خسارات ناشی از سوانح میشود.
معاون آموزش و پژوهش جمعیت هلال احمر استان فارس ادامه می دهد: لازم است تا هر یک از افراد جامعه بدانند تا در زمان وقوع زلزله، آتش سوزی، سیل و ... به کجا پناه ببرند.
وی اضافه می کند: تامین نیازهای اولیه پزشکی، رفتن به پناهگاه ها، ایجاد سیل بند و در مجموع دور ماندن از خطر، همگی ضرورت هایی هستند که تمام مردم باید از آنها مطلع شوند تا در زمان وقوع حوادث به بهترین شکل ممکن عمل کنیم.
مصونیت از عواقب بلند مدت
درست است که در زمان وقوع بلاهای طبیعی مجموعه های همچون هلال احمر، شهرداری و ... به خدمات رسانی می پردازند اما شهروندان هم باید آگاهانه در صحنه باشند. گاهی همین حضور مردم برای نجات دادن آسیب دیدگان به دلیل اینکه ناآگاهانه است نه تنها موثر و سودمند نیست بلکه مانع کمک رسانی مطلوب امدادگران در صحنه هم می شود.
آموزش به سبک هلال احمر
هلال احمر در کشور ما از جمله سازمان خیریه ای است که در حوزه آموزش برای مواجهه با حوادث غیر مترقبه، همواره پیشرو بوده است و به آموزش در کنار امدادرسانی توجه و تاکید ویژه دارد.
«حسین درویشی» با اشاره به تعدد وظایف جمعیت هلال احمر در زمان وقوع حوادث و بلایا اظهار می کند: جمعیت هلال احمر بر آموزش کمکهای اولیه، تأسیس بیمارستان و درمانگاه، تهیه دارو و تجهیزات پزشکی، فعالیت های داوطلبی و ... همواره تاکید دارد تا در زمان وقوع حوادث به بهترین شکل ممکن به امدادرسانی پرداخته شود.
مدیر عامل جمعیت هلال احمر فارس می افزاید: به آموزش همگانی در اساسنامه جمعیت هلال احمر تاکید فراوان شده است تا فرد، خانواده و جامعه از آمادگی لازم برای مواجه شدن با حوادث برخوردار باشند و در این میان، آموزش کمک های اولیه از اهمیت بسزایی برخورار است.
وی اضافه می کند: تمامی افراد می توانند با شرکت در دوره های آموزشی کمک های اولیه جمعیت هلال احمر، گواهینامه رسمی دریافت کنند تا در برابر مخاطرات از آمادگی لازم برخوردار شوند.
از آرامش تا اقدامات مراقبتی
یکی از مواردی که برای برخورداری از آمادگی لازم در زمان زلزله لازم است، حفظ آرامش و خونسردی است زیرا هیجان و دست پاچگی، به انجام اقدامات نادرست و افزایش آسیب دیدگی منجر می شود. خریداری ساختمان مقاوم در برابر زلزله، بررسی لوله کشی آب، گاز و تاسیسات برق ساختمان، اطمینان از اتصال وسایل دیواری منزل و ... همگی اقداماتی است که در هر خانه ای باید در نظر گرفته شود تا شاهد وقوع کمترین مخاطرات در زمان زلزله باشیم.
گزارش: مریم شمالیان
نظر شما