به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، آنچه در ادامه می آید مروری است بر مهمترین اخبار حوزه اندیشه در چهارمین روز از دی ماه ۹۸:
روایت «سالک فکرت» از زندگی «غلامحسین دینانی»
غلامحسین ابراهیمی دینانی زاده ۵ دی ماه سال ۱۳۱۳، فیلسوف ایرانی است، عمده شهرت وی به علت پژوهش در حکمت اشراق و سهروردی و احیای آن در سالهای اخیر است. وی با بررسی تمامی آثار و نوشتههای شیخ شهابالدین سهروردی تاکنون چندین کتاب مهم در رابطه با فلسفه و افکار این فیلسوف ایرانی نگاشتهاست.
شبکه چهار سیما به مناسبت تولد این فیلسوف، فیلم مستند سینمایی «سالک فکرت» به کارگردانی بیژن شکرریز و تهیه کنندگی علیرضا حسینی را برای پخش در روز جمعه ۶ دی ماه در نظر گرفته است.
این فیلم برشی از زندگی «غلامحسین ابراهیمی دینانی» است و نگاه جدیدی به زندگی استاد برجسته فلسفه و حکمت دارد. در این مستند برای استاد دینانی در کلاس درس از طریق عوامل فیلم تولدی گرفته شده که در اپیزود سوم فیلم به نمایش در میآید.
مستند سینمایی «سالک فکرت» در مدت زمان ۹۷ دقیقه روز جمعه ۶ دی ماه ساعت ۱۸ از شبکه چهار سیما پخش میشود.
نشست امام خمینی (ره) و علوم انسانی در ایران برگزار میشود
نشست «امام خمینی(ره) و علوم انسانی در ایران» به همت پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار می شود.
این نشست با سخنرانی محمدعلی فتح الهی ۵ دی در سالن اندیشه این پژوهشگاه برگزار می شود.
گفتنی است، این نشست از ساعت ۹:۳۰ تا ۱۰:۴۵ در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی به نشانی، بزرگراه کردستان، خیابان صادق آیینه وند(۶۴ غربی) برپا می شود.
انتشار دو کتاب جدید از مجموعه آثار شهید صدر
«حوزه و بایستهها» مجموعه سخنرانیها، مقالات و نامههای آیتالله سید محمدباقر صدر درباره حوزه، روحانیت و مرجعیت است که در ۲۷۶ صفحه و با ترجمه سید امید موذنی منتشر شده است.
«انسان و عبادت» نوشتههایی از رساله عملیه آیتالله سید محمدباقر صدر با نام الفتاوی الواضحه است که در آن، جنبههایی از موضوع عبادت در اسلام بررسی شده است. این کتاب در ۷۹ صفحه و با ترجمه نرگس خسروی منتشر شده است.
یادآور میشویم، مجموعه آثار فارسی و عربی شهید صدر در فروشگاه آنلاین مؤسسه دردسترس مخاطبان است.
ایده نهاد علم برای ارتقای عقلانیت بودجهریزی در ایران روی میز زاویه
برنامه علوم انسانی «زاویه» در گام بیستویکم خود ضمن بررسی و آسیبشناسی وضعیت بودجهریزی در دهههای گذشته، به منطق بودجهریزی در ایران میپردازد و از اساتید علم اقتصاد میپرسد: «نهاد علم برای ارتقای عقلانیت بودجهریزی در ایران چه ایدهای دارد؟»
حسن سبحانی، استاد اقتصاد اسلامی، پولی و مالی دانشگاه تهران و نماینده ادوار پنجم، ششم و هفتم مجلس شواری اسلامی و همچنین محمد قاسمی، استادیار برنامهریزی و توسعه اقتصادی دانشگاه علامه طباطبایی، سرپرست مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی و مدیر دفتر مطالعات برنامه و بودجه این مرکز، در این برنامه با نقد و بررسی منطق بودجهریزی در ایران، درباره الگوهای اصلاحی بودجهریزی و الزامات ارتقای عقلانیت آن به گفتوگو با یکدیگر خواهند نشست.
قسمت بیستویکم فصل سیزدهم مجله تصویری علوم انسانی «زاویه» با سردبیری و اجرای حبیبالله رحیمپور ازغدی و تهیهکنندگی حسین پورصلعی نائینی، ساعت ۲۱ چهارشنبه، ۴ دی ماه به روی آنتن زنده شبکه چهار سیما می رود.
ترم ششم کارگاه «تاریخ انتقادی فلسفه غرب» برگزار میشود
ترم ششم از کارگاه انتقادی تاریخ انتقادی فلسفه ی غرب، با عنوان «کثرت در وحدتِ مدرن: بازخوانی مونادولوژی لایبنیتس» به همت دپارتمان فلسفه آکادمی هنر شمسه برگزار می شود.
مهلت ثبت نام در این کارگاه ۶ بهمن و تاریخ شروع کارگاه از ۸ بهمن و با تدریس «محمدمهدی اردبیلی» است.
گفتنی است، ایده مونادولوژی لایبنیتس یکی از موثرترین و در عین حال پیشروترین ایدههای فلسفی مدرن به شمار میرود که میتوان آن را به تعبیری هگلی، سنتزِ دیالکتیکی جوهر متکثر دکارتی و جوهرِ واحد اسپینوزایی دانست. در این معنا، لایبنیتس اوج عقلگرایی مدرن است. دوره «کثرت در وحدتِ مدرن» کوششی است برای ارائه تفسیری انتقادی از فلسفهی لایبنیتس در پرتو متنخوانیِ مقاله مونادولوژی.
فلسفه سیاسی جدید بررسی میشود
نشست «فلسفه سیاسی جدید؛ علم سیاست کاربردی و الهیات سیاسی لیبرال دمکراسی» به همت پژوهشکده نظریه پردازی سیاسی و روابط بین الملل پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار میشود.
این نشست با سخنرانی «شروین مقیمی»، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی دوشنبه ۹ دی ماه از ساعت ۱۳ تا ۱۵ برگزار میشود.
گفتنی است، نشست مذکور در سالن اندیشه پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی واقع در بزرگراه کردستان، خیابان دکتر آئینه وند (۶۴ غربی) برپا میشود.
ر
نظر شما