امر به معروف و نهی از منکر در جامعه امروز... (1)

باز هم محرمی دیگر آغاز شد، اما ما به عنوان شیعیان و پیروان اباعبدالله الحسین(غ) تاکنون چقدر به عمق این فرمایش آن حضرت اندیشیده ایم که فرمود: مـن فقط براى اصلاح در امت جدم از وطـن خارج شدم...

خبرگزاری شبستان//قم

اشاره:
باز هم محرمی دیگر آغاز شد، اما ما به عنوان شیعیان و پیروان اباعبدالله الحسین(غ) تا کنون چقدر به عمق این فرمایش آن حضرت اندیشیده ایم که فرمود: (مـن فقط براى اصلاح در امت جدم از وطـن خارج شدم. مـى خـواهـم امر به معروف ونهى از منکر کنم وبه سیره و روش جدم و پدرم على بن ابیطالب عمل کنم.)...


در همین راستا و به منظور بررسی امر به معروف و نهی از منکردر جامعه امروز پای صحبت برخی کارشناسان نشسته ایم که با هم مرور می کنیم:

 

رسانه ها مراقب باشند کار ضدارزشی در جامعه بروز پیدا نکند


عضو جامعه مدرسین گفت: توجیهات سیاسی و پردازش اطلاعات در خبرها، خلاف واقعیت است و رسانه ها در ترویج امربه معروف ونهی از منکرخوب عمل نمی کنند.


حجت الاسلام والمسلمین محمد غروی، اجرای امر به معروف و نهی از منکر را تکلیف عمومی دانست و ابراز داشت: اگر واقعا این تکلیف عمومی عمل شود و افرادی که در یک جامعه هستند معروف را که می بینند، حساسیت نشان دهند و نسبت به منکر نیز حساسیت منفی نشان دهند افراد عملا دیگر نمی توانند دست به اقدام نادرست بزنند چرا که همه با دید دیگری به آن می نگرند.


وی ادامه داد: اما اگر بی تفاوتی در جامعه حاکم بود، کم کم اقدامات نادرست نیز جزو حوزه شخصی می شود و طرف طلبکار می شود و انجام بسیاری از امور ناپسند را در حوزه شخصی تلقی می کند.


حجت الاسلام غروی در ادامه با انتقاد از عملکرد رسانه ها در تبیین امر به معروف و نهی از منکر به جامعه خاطرنشان کرد: رسانه ها هنوز در این فاز قرار نگرفته اند که به گونه ای عمل کنند و جهت بدهند که کار ضدارزشی در جامعه بروز پیدا نکند.


عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم گفت: توجیهات سیاسی در اخبار و پردازش اطلاعات در راستای اهداف سیاسی خود، خلاف واقعیت است، در نتیجه رسانه های ما از روزنامه ها گرفته تا مجلات و صدا و سیما در ترویج امر به معروف و نهی از منکر نقش خود را خوب ایفا نمی کنند.


اجرای امربه معروف و نهی از منکر باید از سوی مردم باشد


حجت الاسلام ابوالقاسم علیدوست نیز با اشاره به اهداف قیام امام حسین(ع) خاطرنشان کرد: در این که بخشی از اهداف امام، امر به معروف و نهی از منکر بوده شکی نیست بلکه می توان گفت تمام هدف امام همین دو فریضه بود.


عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم افزود: هدف قیام امام حسین(ع) احیای سنت جدشان بود و سنت جدشان نیز مصداقی از معروف است بنابراین می توان گفت هدف امام از این قیام خدایی، احیای این دو عنصر بود.


حجت الاسلام علیدوست ادامه داد: آنچه مهم است این است که ما هم از واقعه عاشورا درس بگیریم چرا که اگر درس نباشد این موضوع تنها تبدیل به یک بررسی تاریخ، یک گزارش و یا اشباع حس کنجکاوی می شود.


وی از انجام اقدامات بدون کارشناسی دقیق در کشور انتقاد کرد و گفت: در 30 سال گذشته می بینیم که گاهی به دو فریضه امر به معروف و نهی از منکر تمسک کردیم و حرکاتی را در جامعه انجام دادیم و چون بازتابی داشت که مورد نظر نبود رها کردیم، دوباره بعد از مدتی شروع و رها کردیم.

 

اجرای امربه معروف و نهی از منکر باید از سوی مردم باشد

 

وی در ادامه از وضعیت روزنامه های کشور انتقاد کرد و اظهار داشت: برخی روزنامه های ما امروز دیگر روزنامه و مجله نیست و پرخاش نامه است و عدم تحمل در آن ها مشخص است.


حجت الاسلام جمشیدی: جنبه معنوی قیام عاشور باید احیا شود


عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه احیای امر به معروف و نهی ازمنکر را جنبه معنوی قیام عاشورا دانست و بر اجرای این دو فریضه در جامعه تاکید کرد.


حجت الاسلام جمشیدی بر ضرورت درس گرفتن از آموزه های امام حسین(ع) تاکید کرد و ابراز داشت: عاشقان مکتب امام حسین(ع) درسی که از سیدالشهدا می توانند بگیرند این است که انسانی در مرتبه و مقام سید الشهدا جانش را برای احیای این اصل فدا کرد که خودشان هم می فرمایند من به خاطر بیهوده گذرانی و امور دست پایین خروج نکرده ام بلکه برای احیای امر به معروف و نهی از منکر قیام می کنم.


وی با بیان این که عاشورا دو جنبه عاطفی و معنوی دارد، تاکید کرد: علاوه بر جنبه های عاطفی عاشورا باید به جنبه های معنوی و روح این حرکت نیز توجه کنیم که آن هم احیای امر به معروف و نهی از منکر است.


عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ادامه داد: امر به معروف و نهی از منکر دو جنبه دارد یکی عمومی که بر همه آحاد مسلمان ها واجب است که با رعایت حدود و شرایط به این فریضه عمل کنند و دیگری جنبه حکومتی که هر حکومت اسلامی در مواردی که در جامعه تظاهر به منکر می شود باید بایستد و از قوه قهریه استفاده شود.

 

امر به معروف و نهی از منکر اگر ترک شود کل احکام دین هم به تدریج ترک می شود


عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره به ضرورت اجرای امر به معروف و نهی از منکر در جامعه خاطرنشان کرد: اگر امر به معروف و نهی از منکر در جامعه عملی نشود در واقع همه فرایض و احکام دینی به تدریج محو و فراموش می شود و امر به معروف از این لحاظ ضمانت اجرای احکام شرعی و سایر واجبات و احکام دین است.


آیت الله عباس کعبی افزود: امر به معروف و نهی از منکر اگر ترک شود کل احکام دین هم به تدریج ترک می شود و بر همین اساس یک واجب کفایی فوری و وظیفه عموم جامعه است.


آیت الله کعبی با اشاره به وظایف حکومت در احیای این دو فریضه ابراز داشت: احیای امر به معروف و نهی از منکر یکی از وظایف حکومتی است که البته باید هم در عرصه نهادهای غیر حکومتی، در سطح مساجد و مدارس و رسانه ها و ادارات نیز توجه جدی نسبت به اجرای آن صورت بگیرد.


عضو مجلس خبرگان رهبری با تاکید بر این که وظیفه حکومت در امر به معروف تنها تذکر و ارشاد نیست، تصریح کرد: آموزش و پژوهش و تبلیغ محسنات اسلام و یک نگاه جامع به خوبی های اسلام و هشدارهای جدی به جامعه نسبت به خطراتی که ارزش های اسلامی را تهدیدمی کند در حیطه امر به معروف و نهی ازمنکر است که صرفا به تذکر زبانی خلاصه نمی شود و عرصه وسیعی از آموزش و تبلیغ و ترویج باورهای اسلامی را دربرمی گیرد.


وی ادامه داد: در میان روحانیت و دانشگاهیان و اقشار مختلف به ویژه در بازار و مساجد و ادارات و در میان اصناف گوناگون باید امر به معروف براساس بصیرت و آگاهی عملی شود.
 

ادامه دارد...

کد خبر 87198

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha