به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان، «رضا رحمانی» در ادامه جلسه علنی امروز سه شنبه سه دی و در پاسخ به سوال امیر خجسته، نماینده همدان در مورد علت عدم توجه به حل مشکل قیمت های کاذب در عرصه خودرو و عدم کاهش تلاطم های فعلی گفت: سال گذشته همین ایام یعنی بعد از اینکه بنده در بحرانی ترین وضعیت مدیریت وزارت صنعت را به عهده گرفتم، وضعیت صنعت خودرو و قطعه سازی از نظر مدیریتی بحرانی بود.
وزیر صنعت، معدن و تجارت اظهار داشت: در حال حاضر بالای 600 هزار نفر در صنعت خودرو مشغول هستند و روزی که بنده این صنعت را تحویل گرفتم، تولید در شرف تعطیلی بود یعنی در مهر، آبان و آذر سال 97 نزدیک یک سوم تولید امروز رسیده بود و اکثر تولیدات ناقصی داشتند و به کف پارکینگ می رفتند.
وی ادامه داد: در سال گذشته بدهی خودروسازان و دو خودروساز بزرگ کشور بسیار زیاد بود و در همین ایام بود که اعلام کردیم تولید در حداقل شرایط و وضعیت خودش است و بدهی خودروسازان بسیار زیاد است.
رحمانی با بیان اینکه بدهی خودروسازان به قطعه سازان 20 هزار میلیارد تومان بود، گفت: مسئله دیگری که در آن ایام وجود داشت، پیش فروش خودرو بود؛ یک میلیون دستگاه خودرو پیش فروش شده بود و 24 هزار میلیارد تومان بابت پیش فروش خودرو از مردم که اکثرا اموال شان فروخته بودند و برای خودرو ثبت نام کرده بودند، اخذ شده بود.
وی تاکید کرد: مهمترین وظیفه ما این بود که صنعت خودرو را از آن وضعیت بحرانی نجات دهیم و به وضعیت عادی برگردانیم و در وضعیت عادی آن را درمان کنیم، اقداماتی انجام شد که ماحصل آن اقدامات باعث شده است که امروز تولید خودرو به چهار هزار دستگاه برسد و حتی این روزها رکورد نیز زده اند و شرایط و وضعیت تعهدات ما به نحو مشخصی کاهش داشته است. قطعه سازان با خودروسازان آشتی کرده اند و وضعیت تولید سر و سامان گرفته است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه اگر بخواهیم در درازمدت مشکل صنعت خودرو را حل کنیم راهی به جز سرمایه گذاری نداریم، گفت: ما همزمان که ساخت داخل را جدی گرفته ایم، اصلاح ساختارها و سرمایه گذاری در این بخش را نیز جدی گرفتیم. اگر می خواهیم قیمت تمام شده خودرو پایین بیاید، یکی از راه هایش سرمایه گذاری است. بیش از 10 سال است هیچ گونه سرمایه گذاری در صنعت خودرو انجام نشده است و نظام بانکی اعتقادی به خودروسازی موجود ندارد و با این وضعیت ما مشکل داریم.
رحمانی بیان کرد: ما سالیانه حداقل نیاز به سه هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری در بخش خودرو داریم اما آیا توان این رقم سرمایه گذاری را داریم؟
وی تاکید کرد: یکی از دلایل افزایش بالا بودن قیمت خودروهای داخل شرکت های اقماری هستند. در حال حاضر ما برنامه ریزی ای را انجام دادیم که در ابتدا اموال و املاک غیر تولیدی این شرکت ها واگذار بعد شرکت های تابعه و سپس خود شرکت های اصلی واگذار شوند.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به تجمع های سال گذشته کسانی که مطالبات خودرویی داشته اند، گفت: ما همزمان تصمیمات خوبی در دولت برای جوابگوی به این مطالبات گرفتیم و این تجمعات جمع شد. بنده بر اساس وظایف شرعی و قانونی اجازه ندادم تصمیماتی مغایر گرفته شود.
رحمانی با اشاره به اینکه در حال حاضر برنامه های اصلاحی در صنعت خودرو آغاز شده است، گفت: سال گذشته 200 هزار خودرو کف پارکینگ ها خوابیده بودند، اینها را یا با قطعات ساخت داخل و یا با قطعات خارجی اصلاح و روانه بازار کردیم و امروز تعداد این خودرو به زیر 10 هزار رسیده است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: صنعت خودرو به چهل هزار میلیارد تومان سرمایه در گردش نیاز دارد. سال گذشته ما تنها چهار هزار میلیارد به این بخش تسهیلات دادیم./
نظر شما