خبرگزاری شبستان-ایلام: ایلام، استانی در غرب ایران با ۶۰۰ هزار نفر جمعیت، کم جمعیت استان کشور است، ولی در حوزه توسعه جزو استان های کم برخوردار و محروم کشور قلمداد می شود، در سالهای اخیر وعدههای فراوانی برای توسعه استان از سوی مسئولان کشوری و استانی داده شده، ولی هنوز بخشی از آنها محقق نشده و یا در حال اجرایی شدن است.
این استان به رغم دارا بودن ظرفیت های فراوان نفت و گاز، کشاورزی، گردشگری، آب، منابع طبیعی، مرز، اربعین و...، هنوز راه توسعه را به خوبی طی نکرده است، یکی از اصلی ترین علت های این مهم نبود سرمایه گذاری بر روی ظرفیت های استان است.
نبود سرمایه گذاری در استان باعث شده شاهد طرح های بزرگ و کلان اقتصادی نباشیم و در همین راستا در این استان کم جمیعت تورم و بیکاری در اوج قرار دارد و مردم از نبود درآمد رنج می برند.
در حالی که استان دارای ۱۱ درصد ذخایر گاز و ۴ درصد ذخایر نفت در کشور است، طرح های بزرگی در استان مثل پتروشیمی، پالایشگاه با اعتبارات دولتی شکل گرفته ولی خبری از صنایع پایین دستی که اشتغال و درآمد بیشتری نصیب مردم استان می کند، نیست.
یکی دیگر از ظرفیت های استان ایلام بخش گردشگری است، یک هزار و ۵۰۰ اثر تاریخی و همچنین تردد سالانه پنج میلیون زائر به واسطه مرز مهران باعث شده، ظرفیت های منحصر به فردی در این زمینه نصیب استان شود ولی به دلیل نبود امکانات و زیرساخت های گردشگری مانند هتل مناسب که نشات گرفته از نبود سرمایه گذار است، این ظرفیت نیز در استان به خوبی به توسعه استان کمک نکرده است.
ایلام با تولید سالانه یک میلیون تن محصولات کشاورزی، ۵۰ هزار تن گوشت مرغ، ۲۵ هزار تن گوشت قرمز و...از قطب های اصلی تولید تولیدات بخش کشاورزی در استان است، ولی به دلیل نبود سرمایه گذاری زنجیره تولید در استان به دلیل سرمایه گذاری کامل نیست، به طور مثال در حالی سالانه ۵۰ هزار تن مرغ در ایلام تولید می شود، فقط یک کشتارگاه مرغ در این استان فعال است.
محرومیت ایلام نشات گرفته از عدم سرمایه گذاری است
یک کارشناس مسائل اقتصادی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان اظهار کرد: نبود سرمایه گذاری برای ایجاد طرح های بزرگ در استان، باعث محرومیت و وجود ۲۰ هزار بیکار از جمعیت ۶۰۰ هزار نفری استان شده است.
«علیرضا پوراحمد» تصریح کرد: ارائه مشوق های لازم برای ورود سرمایه گذار به استان یک امر حیاتی است، متاسفانه مسئولان استان به جای ارائه خدمات رایگان برای حضور سرمایه گذراران، امکاناتی نظیر زمین را به نرخ چند برابر به سرمایه گذار ارائه می دهند که بعد از مدتی سرمایه گذار از استان خارج می شود.
وی گفت: یکی دیگر از عوامل مهم در نبود سرمایه گذار در استان، مشکلات زیرساخت های استان نظیر راه، فرودگاه، ریل و...است و این زیرساخت ها به خوبی در استان برای حضور سرمایه گذاران در استان فراهم نیست.
پور احمد یادآور شد: نبود زیرساختهای ارتباطی مناسب همیشه یکی از پاشنه آشیلهای توسعه استان ایلام بوده است، وعدههای مسئولان برای احداث بزرگراه و آزادراه در استان هنوز تحقق نیافته است.
وی با اشاره به اینکه امروز راههای غیراستاندارد عاملی در عدم جذب سرمایه گذاری شده است، تصریح کرد: جادههای پر پیچ و خم که گاهی عامل تصادفات هم هستند باعث فراری دادن سرمایه گذار میشود.
مهمترین مسئله استان ایلام سرمایه گذاری است
معاون عمرانی استاندار ایلان نیز در این ارتباط در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان اظهار کرد: مهم ترین مسئله مورد پیگیری در استان سرمایه گذاری است.
«احمد کرمی» با تاکید بر این مهم که ایلام از یک جایگاه استراتژیک برای سرمایه گذاری برخوردار است، افزود: همسایگی با کشور عراق، تردد بیش از ۶۵ درصد زوار از مرز مهران، ظرفیت ایجاد بازارچه های مختلف مرزی در استان، ظرفیت های عمده آبی و خاکی در حوزه های مختلف چون کشاورزی، وجود ۴۳۰ کیلومتر مرز مشترک و امن با این کشور، نزدیکی به بازارهای مصرف کشور همسایه، منابع عظیم نفت و گاز و پتروشیمی، طبیعت بکر، قدمت تاریخی، وسعت سرزمینی و ... استان ایلام را از یک موقعیت طلایی و حائز اهمیت در کشور برای سرمایهگذاری برخوردار کرده است.
وی یادآور شد: ایلام در حوزه های نفت و گاز و پتروشیمی از ظرفیت های عمده ای برای ایجاد سرمایه گذاری در صنایع پایین دستی برخوردار است که در صورت حضور سرمایه گذاران نهایت همکاری و کمک از جمله ایجاد زیرساخت ها ارائه خواهد شد.
منابع داریم، سرمایه گذار نیست
نماینده مردم دهلران در مجلس نیز در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان، یادآور شد: استفاده از مرز بین المللی مهران برای رسیدن به اشتغال پایدار می تواند کمک شایانی در توسعه استان داشته باشد.
«شادمهر کاظم زاده» تصریح کرد: استان ایلام با داشتن ۱۱ درصد ذخایر نفتی کشور ظرفیت تبدیل شدن به استان نفتی را دارد، در برخی شهرستان های استان ایلام منابع نفتی آماده است، اما سرمایه گذار نداریم که این منابع فعال شوند.
وی خاطرنشان کرد: اگر می خواهیم برای آینده مرزهایمان فعال باشد، باید در استانهای مرزی از جمله استان ایلام اشتغال پایدار ایجاد کنیم، یکی از مشکلات استان ایلام تزریق سرمایه و نبود سرمایه گذار در این استان است.
در حمایت از سرمایه گذاری از هیچ تلاشی فروگذار نبوده ایم
استاندار ایلام نیز در این ارتباط اظهار کرد: در حمایت از سرمایه گذاری از هیچ تلاشی فروگذار نبوده ایم، شرکت ها و هلدینگ های مختلفی از جمله هلدینگ خلیج فارس و ایرانیان، بنیاد مستضعفان و برکت و هلدینگ های ایدرو و ایمیدرو پای کار آمده اند.
«قاسم سلیمانی دشتکی» یادآور شد: امسال در میادین آذر و پایدار یک سرمایه گذار خارجی بیش از ۱ میلیارد دلار سرمایه گذاری کرده است.
وی تصریح کرد: در شورای عالی اقتصاد ۷۰۰ میلیون دلار برای توسعه میادین نفتی تصویب شد، برای تقویت میادین گازی ۱۳۰ میلیون و یورو سرمایه گذاری شده است. پروژه های مهمی چون پتروشیمی دهلران و ان. جی. ال دهلران شروع بکار کرده است.
وی گفت: وزارت نفت در طول یکسال گذشته ۱۵ هزار میلیارد تومان در استان سرمایه گذاری کرده است و این استان در حوزه سرمایهگذاری جزو ۷ استان برتر کشور است، استان ایلام در چهار ماهه نخست سال در حوزه سرمایه گذاری بیش از ۲۰۰ درصد رشد داشته است.
به هر حال برای توسعه استان هایی مانند استان ایلام باید سرمایه گذاری های اصولی بر محور ظرفیت ها و توانمندی های آن استان انجام شود، اصل ۴۴ مانع از سرمایه گذاری بخش دولتی است در حالی که افتادن استان های کمتر توسعه یافته کشور در مدار رونق و پیشرفت نیازمند سرمایه گذاری دولت است.
تا حضور ملموس سرمایه گذاران خارجی و داخلی در استان هنوز فاصله داریم، در صورت فعال شدن بخش خصوصی در اقتصاد استان می توان شاهد رفع بخش زیادی از محرومیت های استان بود.
نظر شما