«لاله صادقی» در حاشیه برگزاری این آئین در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در اندیمشک، با بیان اینکه شب یلدا ریشه در یکی از کهن ترین آیین های بشری دارد که امروزه با نام (مهرپرستی) شناخته می شود اظهار کرد: مهرپرستی مهم ترین آئین اقوام آریایی است که بیش از چهار هزار سال قدمت دارد، ولی چند قرن پیش از میلاد مسیح به اوج گسترش خود رسید و حتی نشانه هایی از پرستش این ایزد در ۲ هزار سال پیش از جزیره ژاپن تا جزیره انگلستان مشاهده شد.
نماینده انجمن نویسندگان شهرستان اندیمشک افزود: هم زمان دو امپراتوری بزرگ جهان یعنی شاهنشاهی اشکانیان و امپراتوری روم مهر یا همان میثرا یا میترا را ستایش می کردند و این گسترده و پر نفوذترین آئین بشری در آن روزگار بود.
وی اذعان داشت: یکی از مشهورترین ویژگی های آئین مهرپرستی ستایش روشنایی است که با نمادهایی چون خورشید یا رنگ سرخ و آتش نشان داده می شود.
صادقی کریسمس را مهم ترین جشن مسیحیت سرشار از نشانه های آئین مهر پرستی دانست و اضافه کرد: حضور سه موبد در لحظه تولد مسیح و دنبال کردن ستاره مهر در آسمان و نشستن آن روی درخت که امروز به صورت تزئین درخت کریسمس و مردی هدیه آورنده در جامعه سرخ مغان که به پاپانوئل معروف شده از جمله نشانه های آن به شمار می رود.
وی عنوان کرد: امپراتوری روم با تغییر تاریخ تولد مسیح و هماهنگ کردن آن با سالروز باستانی تولد مهر کوشید بسیاری از اتباع خود را که مهرپرست بودند به آئین مسیح دعوت کند که این کار دلیل سیاسی مهمی داشت.
نماینده انجمن نویسندگان اندیمشک با اشاره به اینکه خواستگاه آئین مهر در شرق و فلات ایران بود که بزرگ ترین رقیب سیاسی امپراتوری روم یعنی اشکانیان با قدرت در آن حکومت می کردند ادامه داد: امپراتوران روم بسیار تلاش کردند تا برای استقلال فرهنگی خود مسیحیت را جایگزین مهرپرستی کنند اما بیشتر نشانه های این آئین کهن را با اسمی تازه حفظ کردند.
وی تصریح کرد: جشن هایی همچون شب یلدا یا شب چله و مهرگان در ایران به عنوان فرهنگی بزرگ که شامل بخش وسیعی از خاورمیانه و آسیای میانه امروزی می شود، نشانه های مهرپرستی به شکل های گوناگون هستند مه حفظ شده اند.
صادقی ابراز کرد: میوه سرخ انار به عنوان نشانه ای از آتش و روشنایی یکی از نمادهای اصلی آئین مهرپرستی است و شکل های دیگر ستایش رنگ سرخ را می توان در نوشیدن خون گاو در اقوام بدوی شمال اروپا یا نوشیدن شراب سرخ مقدس که آن را خون مسیح می نامند مشاهده کرد.
وی یادآور شد: مهرپرستی امروز به صورت یک آئین مستقل وجود ندارد اما نشانه های بسیاری از آن را می توان در عرفان اسلامی و ایرانی و به خصوص اشعار و نوشته های شاعران و اندیشمندان بزرگی همچون فردوسی، حافظ، مولانا، خیام و سهرودی مشاهده کرد که آشکارا به ستایش روشنایی پرداخته اند و آن را تمثیلی از آگاهی و رهایی از جهل و تاریکی های جان انسان گرفته اند.
نظر شما