دید و بازدید یلدایی، فرصت بهره مندی از برکات قرآنی

مردم ایران از دیرباز در شب پیوند پاییز و زمستان که به شب یلدا و یا به زبان مازندرانی «چله شو» معروف است؛ با دید و بازدیدهای یلدایی این شب را گرامی داشته و با صله رحم با بزرگان فامیل بعنوان تاکید مهم قرآنی در واقع از برکات این شب بهره مند می شوند.

 خبرگزاری شبستان-مازندران، « شب یلدا »، «شب چله» و یا «چله شو به زبان مازندرانی» از جمله آداب و رسومی است که اگرچه در برخی از موارد دستخوش تغییر و تحولات شده است؛ اما رنگ نباخته و سنتی است که از دیرباز تاکنون وجود داشته و دارد.

 

 یلدا به عنوان طولانی ترین شب سال در استان مازندران، دیار علویان، همچون سایر استان های کشور با آداب و رسوم و سنت های خاص خود برگزار می شود.

یلدا به معنی زایش، اشاره به طلوع خورشید پس از یک شب طولانی دارد و دور هم نشینی در این شب بلند سال، مهمترین نقطه مشترک در بین تمام اقوام است و مردم مازندران همچون سایر مردم ایران، شب یلدا را بعنوان آخرین شب پاییز و درازترین شب سال با دورهم‌نشینی و برگزاری برخی از آیین ها و بازی ها گرامی می دارند.

 

یلدا و دوری از اسراف و چشم و هم چشمی به عنوان فرهنگ قرآنی

حجت الاسلام «قربانعلی اسماعیلی » با تاکید بر دورهمی در شب یلدا، همه افراد را از اسراف و چشم و هم چشمی بر حذر داشت و به خبرنگار شبستان گفت: خداوند در سوره اعراف قرآن می‌فرماید: «وکُلُواْ وَاشْرَبُواْ وَلاَ تُسْرِفُواْ إِنَّهُ لاَ یُحِبُّ الْمُسْرِفِینَ» « بخورید و بیاشامید و اسراف نکنید» و این بیانگر توجه به این امر و تاکید بر دوری از اسراف است.

 

این کارشناس دینی با اشاره به تاکیدات قرآن بر دوری از اسراف، افزود: اسراف موجب از کف دادن برکات و خیرات شده و زندگی را بر آدمی تنگ خواهد کرد و لذا باید در شب یلدا که شب دورهم بودن و احترام به بزرگان و فامیل است با دوری از اسراف، زندگی با برکت را برای خود رقم بزنیم.

 

وی اظهار کرد: قرآن در سوره اسراء هم اسراف را کفران نعمت الهی و اسراف گران را برادران شیطان خوانده، می ‏فرماید: «وَآتِ ذَا الْقُرْبَی حَقَّهُ وَالْمِسْکِینَ وَابْنَ السَّبِیلِ وَلاَ تُبَذِّرْ تَبْذِیرا إِنَّ الْمُبَذِّرِینَ کَانُواْ إِخْوَانَ الشَّیَاطِینِ وَکَانَ الشَّیْطَانُ لِرَبِّهِ کَفُورا» ؛ و حق خویشاوند را به او بده و مستمند و در راه‏ مانده را ( دستگیری کن )و ولخرجی و اسراف مکن؛ چراکه اسراف کاران برادران شیطانهایند و شیطان همواره نسبت به پروردگارش ناسپاس بوده است و این بیانگر توجه قرآن و اعتقادات ما بر دوری از اسراف در فرهنگ قرآنی است.

 

حجت الاسلام اسماعیلی گفت: از روایات و آیات قرآن چنین استنباط می شود که امکاناتی که در اختیار ماست، امانت الهی است و خداوند اجازه داده تا از آنها به مقدار نیاز بهره ببریم و مصرف بیش از مقدار نیاز ما حرام و خیانت است و باید از ان دوری کرد و در شب یلدا این مهم باید مورد توجه ویژه باشد.

جلوگیری از ورود بدهت ها و لزوم توجه به نیازمندان در شب یلدا

حجت الاسلام «مهدی خوشرو» هم با اشاره به اینکه شب یلدا در بین ما ایرانیان به دلیل توجه به دید و بازدیدها، در واقع صله رحم دوباره ای بعد از عید نوروز است، به خبرنگار شبستان  گفت: باید در شب یلدا با دوری از بدعت ها، دستگیری از نیازمندان در اولویت باشد.

 

این کارشناس دینی با منع از چشم و هم چشمی بی ارزش و بی فایده افزود: چشم و هم چشمی اگر در چارچوب صحیح و سازنده، انجام گیرد؛ خوب و ارزشی و در غیر این صورت ضدارزشی و بد است و باید از آن منع کرد.

 

وی اظهار کرد: اسلام دین رافت و مهربانی است و مخالف شادی نیست و شادی، نشاط و پویایی لازمه دین اسلام است؛ اما با تزویر و انحراف مخالف است و امیدواریم شب یلدا فرصتی برای احیای دور هم نشینی در این دیار کهن باشد.

شب یلدا دورهمی خانوادگی

در کنار تمام سفارشات دین اسلام بر دید و بازدیدها و صله رحم، یلدا دورهمی بزرگ خانوادگی و آیین و سنتی دیرین برای ایرانیان در استان‌های مختلف است و در این بین استان مازندران هم از آیین های یلدایی دور نیست و پخت انواع شیرینی جات و نان های محلی همچون اسبه حلوا، حلوی گردویی، حلوا کنجدی، برنجک، سبزی پلو با ماهی از جمله آیین های مرسوم شب یلدا در استان مازندران است.

 

«حسینی» از یکی از اقامتگاه های گردشگری شرق مازندران که از بانوان خوش سلیقه، کدبانو و هنرمند این دیار است؛ در مورد رسم و آیین شب یلدا در شرق مازندران به خبرنگار شبستان گفت: برای ما بانوان پخت انواع شیرینی جات و غذاهای محلی در این شب ماندنی برای عزیزان مان از بهترین و ماندگارترین خاطرات است.

 

وی اظهار کرد: جریره حلوا، پشت زیک، اسبه حلوا، کانلی و... از جمله شیرینی جات و خوردنی های این شب است که در کنار کندی، خرمالو، انار و کدوی پخته شده در این شب، لحظاتی ماندگار برای همه مازندرانی ها رقم می زند.

 

«میلاد احمدی» یکی از شهروندان شرق مازندران هم با اشاره به دید و بازدیدهای این شب ماندگار به خبرنگار شبستان  گفت: حضور در منزل بزرگترهای فامیل و صله رحم در این شب و بازی های محلی همچون مچ اندازی و کتک کاری از لحظات ماندگار برای ما در این شب است و آنچه این حضور را زیباتر می کند؛ بودن در کنار اقدام و صله رحم در کنار بزرگان فامیل است.

به گزارش شبستان، شب یلدا یا شب چلّه ، شبی ماندگار در نقاط مختلف کشور با آداب و رسومی متعدد و مختلف است که صله رحم، دورهم جمع شدن اعضای خانواده و فامیل، از این نقاط مشترک و محور زنده نگهداشتن آیین شب یلداست که امیدواریم در شب یلدا با دوری از اسراف، نشاط و پویایی را با صله رحم و دورهم بودن به خانواده ها ارزانی کنیم.

کد خبر 870273

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha