فرهنگ حفاظت از محیط زیست را در مساجد بیاموزیم/ شهر قابل زیست با معیارهای اسلامی

می توانیم با استفاده از ظرفیت مساجد در سراسر کشور، فرهنگ حفاظت از محیط زیست و شاخص های شهر قابل زیست با معیارهای اسلامی را به اقشار مختلف جامعه به ویژه نسل جوان بیاموزیم

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان، محیط زیست و مسائل زیست محیطی یکی از موضوعات مهم جهان معاصر است به گونه ای که در هر کشوری، سازمان ها و نهادهایی تشکیل شده اند تا به مسائل محیط زیستی بپردازند.

 

استفاده بی رویه از ابزارآلات صنعتی و ادوات نظامی، استفاده از سوخت های فسیلی، افزایش گازهای گلخانه ای، استفاده بی رویه از مواد شیمیایی و سموم از مهم ترین عوامل نابود کننده طبیعت است که باعث شده تا زنگ خطر ویرانی محیط زیست در همه جای دنیا به صدا درآید.

 

در این میان کشورمان نیز از تهدیدات و مخاطرات زیست محیطی در امان نمانده و امروزه به یکی از دغدغه های اصلی برای ارتقا کیفیت زندگی تبدیل شده است. به رغم فراز و نشیب های اقتصادی، موضوع محیط زیست و حفظ آن همواره در ادوار مختلف به عنوان دغدغه ای مهم و با اهمیت برای شهروندان و مسئولان تبدیل شده است، به طوریکه دغدغه مندان محیط زیست را واداشته در عرصه های مختلف به دنبال راهکارهایی برای حفظ محیط زیست باشند.

 

وضع قوانین محیط زیستی با رویکرد اجرایی، نظارتی و بازدارنده، ارائه طرح ها و برنامه های محیط زیست محور، تلاش برای اجرایی کردن توسعه پایدار مبتنی بر حفظ محیط زیست، فرهنگ سازی و ترویج برنامه های محیط زیستی از جمله اقداماتی بوده است که برای حفاظت از محیط زیست و کاهش مخاطرات زیست محیطی انجام شده و یا در حال انجام است.

محیط زیست نقش مهمی بر روح و روان انسان داشته و محیط زیست سالم، هوای سالم، کوهستان زیبا و جنگل، دریا و رودخانه های خروشان و فضای سبز بر آرامش، سلامت و شادابی افراد جامعه تاثیر گذار است درحالیکه آسیب به طبیعت و نابودی محیط زیست، صدمات و زیان های جبران ناپذیری برای سلامت روحی و جسمی فردی و اجتماعی افراد جامعه ایجاد خواهد کرد.

 

آلودگی هوا، آب، خاک و آلودگی صوتی از عوامل آلودگی محیط زیست محسوب می شوند که در مواقعی باعث ایجاد بحران انسانی و صدمات غیرقابل جبران می شود.

 

این درحالی است که دین اسلام به موضوع محیط زیست و حفاظت از آن بسیار تاکید کرده است و همواره نقش حمایتی از محیط زیست و حفظ طبیعت داشته است. تفکر اسلامی درست ترین و منطقی ترین نظریه را در مورد طبیعت و محیط زیست معرفی می کند، چنانکه در قرآن کریم، جلوه های طبیعی را آیه هایی از عظمت پروردگار یکتا می داند که با شعور نسبی، تسبیح گوی خالق خود هستند.

 

پروردگار عالم با تأکید بر اینکه نظام هستی براساس مصلحت و نیاز انسان ها آفریده شده است، آنها را از فساد و تخریب در این نظام به شدت نهی کرده است؛ زیرا که استفاده بی حساب و بی تعقل از منابع طبیعت و زیاده روی در بهره برداری از آن باعث تباهی و فتنه در زمین می شود.

در حدیثی در این باره می فرمایند: « 3 گروهند که با کار خود مورد لعنت خداوند قرار می گیرند : 1- کسانی که اماکن عمومی، سایه بان ها و محل پیاده شدن مسافران را آلوده می کنند؛ 2- کسانی که آب عمومی را غصب می کنند؛ 3- کسانی که سد معبر می کنند و مانع عبور عابران می شوند .»

 

از آنجا که دین مبین اسلام دینی کامل و جامع و تمام امور لازم و نیازهای اساسی برای یک زندگی فردی و اجتماعی ایده آل را به خوبی نشان می دهد؛ زندگی خداپسندانه ای طبق مقررات و قوانین خاص الهی شکل می گیرند.

 

« آب و هوا » و « محیط زیست » از جمله مسائل بسیار مهم و حیاتی در اسلام هستند که جزو نیازهای ضروری انسان محسوب می شوند؛ بنابراین آلوده کردن و در نتیجه ضایع شدن حق دیگران در این زمینه حرام و از گناهان بزرگ به شمار می آید و افزون بر دور بودن از عفو و مغفرت خدا کفران نعمت شمرده می شود.

بنابراین می توانیم با استفاده از ظرفیت مساجد در سراسر کشور، فرهنگ حفاظت از محیط زیست و شاخص های شهر قابل زیست با معیارهای اسلامی را به اقشار مختلف جامعه به ویژه نسل جوان بیاموزیم.

 

به کارگیری راهکارهایی برای کمتر شدن آسیب های زیست محیطی از طریق مساجد و با استفاده از ظرفیت های موجود در کانون های فرهنگی هنری مساجد ضروری به نظر می رسد.

 

استفاده از انرژی های پاک در مساجد، استفاده از تجهیزات کاهنده مصرف آب و صرفه جویی در مصرف انرژی از اقدامات عملی است که می تواند در مساجد به عنوان پایگاه پرتردد فرهنگ سازی شود.

 

مساجد با برگزاری کارگاه‌های آموزشی و با استفاده از کارشناسان محیط زیست می‌توانند در موضوعاتی همچون «آلودگی‌ها و روش های کنترل آن‌ها»، «کاهش استفاده از آلاینده‌های هوا» و «آشنایی با مباحث زیست محیطی»، «صرفه جویی آب» و «صرفه جویی حامل های انرژی» سطح آموزش های مردم را ارتقا دهند.

 

کد خبر 869723

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha