به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از قزوین، «رضا محبوبی» در نخستین همایش ملی سرمایه اجتماعی بر پایه آموزه های اسلامی که امروز (چهارشنبه ۲۷ آذر) در سالن اجتماعات دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) قزوین برگزار شد، بیان کرد: خیلی از متفکران امروزه خلا دین را در جامعه و نظام سرمایه داری به خوبی درک کردند و برخی هم به این موضوع اعتراف کردند.
معاون امور آسیب ها و مسائل اجتماعی سازمان امور اجتماعی وزارت کشور ادامه داد: دین همواره در تار و پور جامعه ما حضور داشته است و امروز هم ما جامعه شناسان می گوییم، هیچ تحلیلی از وضعیت ایران بدون توجه به نقش دین و عامل دین، اعتبار ندارد و نمی تواند به درستی و کامل این وضعیت را تبیین کند.
وی اضافه کرد: در جامعه معاصر ما بر اساس روش های مختلف، اثبات می شود دین امروز در بسیاری از شئون زندگی ما اثرگذار است.
محبوبی با اشاره به تحقیق و پژوهش صورت گرفته در کشور در حوزه تأثیر دین در رفاه اجتماعی ذهنی عنوان کرد: در پیمایشی که انجام دادیم، این اقدام نشان داد تاثیر دین داری بر رفاه ذهنی از عامل پایگاه اقتصادی و اجتماعی بیشتر است، به این معنا که انسان هایی که در این پیمایش دین دار تر تشخیص داده شده بودند، احساس رفاه بیشتری نسبت به کسانی داشتند که در پایگاه اقتصادی و اجتماعی بالاتری قرار دارند.
وی توضیح داد: در این پیمایش چهار ساحت (عقاید دینی، ایمان دینی، اخلاق دینی و عمل به احکام دینی) را اندازه گیری کرده بودیم و بیشترین ساحتی که در متغیر (رفاه ذهنی) اثرگذار بود، حوزه اخلاق بود؛ حوزه اخلاق یکی از حوزه های مهم و اثرگذار در رفتارهای اجتماعی ما است و نقطه تماس حوزه دین با جامعه ابتدا اخلاق است.
معاون امور آسیب ها و مسائل اجتماعی سازمان امور اجتماعی وزارت کشور اعلام کرد: این سوال وجود دارد نهادهای رسمی که عهده دار ترویج دین در جامعه هستند به کدام ساحت بیشتر توجه کرده اند، گویا داریم به مناسک بیشتر بها می دهیم، البته این موضوع در جای خود ضروری بوده و کارکرد دارد و در واقع دین در عرصه ها و رفتارهای اجتماعی ما بسیار اثرگذار است.
وی با اشاره به سه ویژگی مهم سرمایه اجتماعی اظهار کرد: یک ویژگی سرمایه اجتماعی این است که بر خلاف سایر سرمایه ها، کالای عمومی است یعنی وقتی فردی از آن استفاده می کند منجر به محرومیت دیگری در استفاده از این سرمایه نمی شود و توسط مردم هم تولید می شود، ما نمی توانیم به مبحث سرمایه اجتماعی بدون توجه به نقش مردم توجه داشته باشیم و این بحث چیزی نیست با بخشنامه ایجاد شود.
محبوبی تأکید کرد: ویژگی دوم سرمایه اجتماعی این است که قابل وارد کردن نیست باید درون همان جامعه تولید شود و ویژگی سوم اینکه در جریان استفاده از این سرمایه، نه تنها کاهش نیافته بلکه افزایش می یابد.
وی توضیح داد: اعتماد، آگاهی و مشارکت سه مهم در سرمایه اجتماعی است که عنصر اصلی در این سرمایه، اعتماد است و وضع سرمایه اجتماعی ما خیلی خوب نیست و این را باید بپذیریم.
معاون امور آسیب ها و مسائل اجتماعی سازمان امور اجتماعی وزارت کشور با اشاره به نقش روحانیت در ارتقا سرمایه اجتماعی بیان کرد: منحصر به فردترین منبع برای تولید، تقویت و نگهداشت سرمایه اجتماعی، دین است و دین کلیتی است که برای فهم آن نیاز داریم، خود مطالعه کرده، ابزارهای فرهنگی کمک کنند و نهاد روحانیت در این بخش بسیار نقش دارد.
وی تصریح کرد: وضعیت نهاد روحانیت به عنوان گروه مرجع در جامعه دارد دستخوش تغییر می شود و باید آن را دریابیم و ما علاقمند هستیم این نهاد قداست و کارآیی خود را حفظ کرده و ارتقا بخشد.
محبوبی افزود: سرمایه اجتماعی از دین تولید می شود و روحانیت می تواند در این حوزه نقش داشته باشد و نهادهای فرهنگی ما در نهادینه کردن فضیلت های اخلاقی در شهروندان ناکارآمد بودند در حالی که منبع دین مملو از آموزه هایی است که فضیلت های اخلاقی را در شهروندان نهادینه می کند.
وی خاطر نشان کرد: خواهش می کنیم از نهاد روحانیت، تلاش کنند گوهر دین را به جامعه عرضه کنند چون منشا الهی دارد و کافی است عرضه شود و نباید در اثرگذاری آن تردید کرد.
نظر شما