مدیر اصلح از دیدگاه قرآن/ تعهد و تخصص از ویژگی‌های یک قانون گذار اصلح

مولوی گفت: پس طبق آیه شریفه قرآن از ویژگی‌های یک مدیر اصلح، «امانت داری، تعهد و تخصص» اوست که تعهد مقدم بر تخصص است چرا که فرد بدون تعهد موجب افزایش خیانت در یک حکومت خواهد شد.

«حجت‌الاسلام عباس مولوی»، در گفت‌و‌گو با خبرنگار شبستان در همدان در خصوص موضوع مدیر اصلح از دیدگاه قرآن گفت: آیات قرآن به خوبی ویژگی‌های مدیر و مسئول اصلح را معرفی می‌کند.

وی افزود: طبق آیه 247 سوره بقره، عده‌ای از بنی‌اسرائیل، از پیغمبر خود می‌خواهند که فرمانده ای برای جنگیدن برای آنها مشخص کند و «پیغمبرشان به آنها گفت: خداوند طالوت را به پادشاهی شما برانگیخت. گفتند که از کجا او را بر ما بزرگی و شاهی رواست در صورتی که ما به پادشاهی شایسته‌تر از اوییم و او را مال فراوان نیست. رسول گفت: خداوند او را برگزیده و در دانش و توانایی و قوت جسم فزونی بخشیده، و خدا ملک خود را به هر که خواهد بخشد، که خدا به حقیقت توانگر و داناست»

مدیرحوزه علمیه نهاوند با اشاره به اینکه مبنای ما الهی است نه مادی اضافه کرد: طبق آیه شریفه قرآن، اهل دنیا هنگام شنیدن این آیه از زبان پیغمبر خود سریع طالوت را رد می‌کنند چرا که دو ویژگی «عدم ثروتمند بودن و از خانواده اشراف نبودن» را در او نمی‌بینند.

مولوی اضافه کرد: حال آنکه در آیه شریفه، خداوند ویژگی‌های یک مدیر و کارگزار در نظام اسلامی و انقلابی را برخورداری فرد از مال و ثروت عنوان نمی‌کند، همانطور که امام(ره) نیز در وصیت نامه خود می‌فرماید: «باید نمایندگان مردم از قشر مستضعف و افرادی سختی کشیده باشند».

وی ابراز کرد: طبق آیه 247 سوره بقره، خداوند طالوت را به عنوان فرماندهی انتخاب کرده است چون فردی صاحب «علم و دانش و قوای بدنی» است بنابراین از ویژگی‌های یک مدیر اصلح و نمونه علم و دانش و توانایی جسمانی او برای عمل به آموزه‌ها و برنامه ها است.

امام جمعه موقت نهاوند ادامه داد: طبق آیه شریفه «قَالَ اجْعَلْنِي عَلَىٰ خَزَائِنِ الْأَرْضِ ۖ إِنِّي حَفِيظٌ عَلِيمٌ، یوسف گفت: در این صورت مرا به خزانه‌داری مملکت منصوب دار که من در حفظ دارایی و مصارف آن دانا و بصیرم»(یوسف/ آیه 55) دو ویژگی دیگر یک مدیر و مسئول اصلح عنوان شده است.

مولوی اظهار کرد: طبق آیه مذکور، حضرت یوسف(ع) پس از آزادی از زندان، از پادشاه می‌خواهد تا او را به مسائل مالی و اقتصادی مصر بگمارد چرا که خود را «متعهد و متخصص» در آن امر می‌داند، حفیظ علیم در ادبیات امروز همان تعهد و تخصص است که هردو امر ضروری است اما تعهد مقدم بر تخصص است.

 

مدیرحوزه علمیه نهاوند عنوان کرد: پس طبق آیه شریفه قرآن از دیگر ویژگی‌های یک مدیر اصلح، «امانت داری، تعهد و تخصص» است که تعهد مقدم بر تخصص است چرا که فرد بدون تعهد موجب افزایش خیانت در یک حکومت خواهد شد.

وی افزود: آیه شریفه « قَالَتْ إِحْدَاهُمَا يَا أَبَتِ اسْتَأْجِرْهُ ۖ إِنَّ خَيْرَ مَنِ اسْتَأْجَرْتَ الْقَوِيُّ الْأَمِينُ؛ یکی از آن دو دختر (صفورا) گفت: ای پدر این مرد را (که به شجاعت و امانت آراسته است) به خدمت خود اجیر کن که بهتر کسی که باید به خدمت برگزینی کسی است که توانا و امین باشد»(قصص/ آیه 26) نیز دیگر ویژگی‌های یک مسئول و مدیر اصلح را عنوان می‌کند.

مولوی ابراز کرد: در داستان حضرت موسی(ع) و حضرت شعیب(ع) و برخورد دختران آن حضرت با حضرت موسی و درخواست آنها از پدر برای استخدام او، طبق آیه شریفه قرآن، دو ویژگی مهم «شجاعت و امانت» برای او برمی‌شمارد که این همان از ویژگی‌های یک مدیر اصلح است.

وی گفت: طبق آیه «لَقَدْ جَاءَكُمْ رَسُولٌ مِنْ أَنْفُسِكُمْ عَزِيزٌ عَلَيْهِ مَا عَنِتُّمْ حَرِيصٌ عَلَيْكُمْ بِالْمُؤْمِنِينَ رَءُوفٌ رَحِيمٌ؛ همانا رسولی از جنس شما برای (هدایت) شما آمد که فقر و پریشانی و جهل و فلاکت شما بر او سخت می‌آید و بر (آسایش و نجات) شما بسیار حریص و به مؤمنان رئوف و مهربان است»(توبه/ ایه 128) ویژگی‌هایی که خداوند برای پیامبر(ص) عنوان می‌کند این است که، سختی‌های مردم بر پیامبر سخت بود.

مولوی ادامه داد: طبق آیه شریفه قرآن، یک مدیر توانا و اصلح باید سختی‌های مردم را درک کرده و نسبت به سختی‌های مردم دغدغه مند و نسبت به سعادت مردم حریص باشد، نمایندگان مجلس نیز باید به این مهم توجه ویژه داشته باشند که آیا قانون مورد تصویب در مجلس برای مردم سختی به همراه دارد یا آسایش.

وی ادامه داد: بنابراین مدیران و قانون گذاران باید افرادی مومن، انقلابی، دلسوز، مهربان و دغدغه مند نسبت به سختی‌های مردم باشند.

وی گفت: طبق آیه 285 سوره بقره، «این رسول به آنچه خدا بر او نازل کرده ایمان آورده و مؤمنان نیز همه به خدا و فرشتگان خدا و کتب و پیغمبران خدا ایمان آوردند (و گفتند) ما میان هیچ یک از پیغمبران خدا فرق نگذاریم، و اظهار کردند که ما (فرمان خدا را) شنیده و اطاعت کردیم، پروردگارا، ما آمرزش تو را خواهیم و بازگشت همه به سوی توست»(بقره/ آیه 285) مدیر در یک جامعه اسلامی از منظر قانون و عمل به قانون هیچ امتیازی نسبت به دیگران ندارد.

 

مدیر اصلح از دیدگاه نهج‌البلاغه

مولوی با بیان اینکه از منظر نهج‌البلاغه نیز نامه 53 حضرت امیر به مالک اشتر سراسر دستور العملی است که باید مد نظر مدیران حاکمیتی قرار گیرد گفت: در نامه 5 نهج‌البلاغه نیز حضرت امیر در نامه‌ای به اشعث ابن غیث می‌فرماید: «مسئولیتی که به تو داده شده است لقمه چرب و سفره‌ای نیست که از آن بهره‌مند شوی بلکه امانتی است که بر گردن تو».

امام جمعه موقت نهاوند ابراز کرد: مدیران یک جامعه اسلامی باید نسبت به مسئولیت و مدیریت حاکمیتی خود، با دید «امانت» باشد، «پرهیز از اشرافی‌گری» نیز از دیگر ویژگی‌های یک مدیر اسلامی است که حضرت امیر(ع) در نامه 3 نهج‌البلاغه قاضی شریح، را به همین دلیل توبیخ می‌کنند.

وی اضافه کرد: یکی از تأکیدات امام علی(ع) به مدیران، حاکمان و کارگزاران در نامه 47 نهجالبلاغه، «توجه به محرومین و مستضعفین جامعه» است که باید تمامی این نکات مد نظر مسئولین جامعه امروز نیز قرار بگیرد و عامل به آن باشند.

مولوی با بیان اینکه مردم بهترین ناظران هستند گفت: در این بین مردم برای انتخاب مدیری اصلح و توانمند وظیفه «امر به معروف و نهی از منکر» دارند، در نامه 45 نهجالبلاغه که آخرین وصیت حضرت علی(ع) در آن ذکر شده است ایشان می‌فرمایند: «در جامعه‌ای که امر به معروف ترک شود بدان شما بر شما مسلط می‌شوند».

مدیرحوزه علمیه نهاوند خاطر نشان کرد: بنابراین مردم باید هرجا انجام منکری از سوی مدیری را مشاهده نمودند باید او را امر به معروف نموده و موجب اصلاح او شوند تا آن خطا همگیر نشده و موجبات روی کار آمدن افراد ناصالح فراهم نشود.

 

کد خبر 869388

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha