خبرگزاری شبستان، سرویس فرهنگی- محمد پورعلم : سینمای مستند شاید بیش از هر ژانر سینمایی دیگر در نمایاندن چالش ها و فرصت های پیش روی یک جامعه، نقش بازی می کند. از این نظر سینمای مستند می تواند نزد سیاست گذاران جامعه از جایگاهی ویژه برخوردار شود و بر صدر نشیند. اما کارکرد اجتماعی سینمای مستند به نمایاندن چالش ها و آگاه سازی مسئولان نسبت به آن ها محدود نمی شود. این گونه سینمایی می تواند افق های پیش روی یک جامعه را ترسیم کند و با عموم مردم ارتباط برقرار کند. شاید به همین خاطر است که سینمای مستند در مدیریت جدید سازمان سینمایی، اهمیتی ویژه یافته است. «حسین انتظامی» از نخستین روزهای حضور خود در سینما بر جایگاه تعیین کننده مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی به عنوان نهاد متولی سینمای مستند تاکید کرد. در ماه های گذشته انتصاب محمد حمیدی مقدم به عنوان مدیرعامل مرکز و دیدگاه هایی که از سوی او مطرح شده، نشان از جدیت سازمان سینمایی در تحول ساختاری سینمای مستند دارد. روز گذشته بخش نخست گفتگو با «محمد حمیدی مقدم» منتشر شد که مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی در آن تعریف سیاست های تازه حمایتی نهاد متبوع خود پرداخت. آن چه در پی می آید بخش دوم این گفتگوست که به مکانیزم اجرایی این سیاست ها و چالش های پیش روی آن اختصاص دارد:
پیش از این درباره هدف گذاری تازه در سیاست گذاری حمایتی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی سخن گفتید. این هدف گذاری چگونه اجرایی می شود؟
اول این که همه مستندسازان می توانند طرح های خود را به مرکز ارائه کنند. ما بر اساس اولویت های پنج گانه ای که در شیوه نامه حمایتی اعلام شده، طرح ها را بررسی می کنیم. البته به این معنا نیست که سایر طرح ها را بررسی نمی کنیم چرا که برای آن ها نیز در شیوه نامه حمایتی مکانیزمی در نظر گرفته شده است.
مهم ترین مولفه تاثیرگذار در پذیرش طرح ها چیست؟
نکته مهم جذابیت، جسارت و جستجوگری طرح است که به تجربه های تازه در مستندسازی بیانجامد. چنین طرحی به سرعت در شوراهای ما مورد بررسی قرار می گیرد، حمایت خود را دریافت می کند و در سریع ترین زمان وارد پروسه تولید می شود.
توانایی فیلم ساز در این میان چه جایگاهی دارد؟
عقبه فیلم ساز اهمیت بسیاری دارد. به این معنا که مستندساز فیلم اولی در این دایره قرار نمی گیرد. فیلم سازی که خواهان حمایت مرکز گسترش است باید در انجمن سینمای جوان، تلویزیون و ... تجربه های فیلم سازی را از سر گذرانده باشد و به سطحی از پختگی رسیده باشد.
آیا مرکز گسترش مشارکت با سایر نهادهای مرتبط با حوزه های فرهنگی سیاسی، اقتصادی و اجتماعی برای تولید مستند را در برنامه دارد؟
قطعا تولید مشترک مستند با سایر نهادها را دنبال می کنیم. به طور مثال هم اکنون بسیاری از موضوعات مرتبط با دیپلماسی فرهنگی و سیاست های منقطه ای مان را از همین طریق پیش می بریم.
برند مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی در این میان چه نقشی بازی می کند؟
ما مرکز را یک پایلوت و بستر برای تولید مستند می دانیم چرا که اعتماد نهادها و اشخاص به ما -در زمینه تولید فیلم مستند و تجربی- نوعی مرکزیت بخشیده است.
نظر شما