به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، «سید عباس صالحی» امروز (یکشنبه، 24 آذرماه) در مراسم رونمایی از کتاب گرانسنگ «سلونی قبل ان تفقدونی(تحریر نهج البلاغه)» به قلم آیتالله العظمی جوادی آملی با بیان اینکه نهج البلاغه نه تنها برای ما شیعیان و مسلمانان بلکه برای بشریت یک منشور ماندگار است، اظهار داشت: این کتاب تجلی یک جان بزرگ و یک انسان کامل با روح متعالی بوده و هست، در عین حال این کتاب توسط کسی نگاشته شده که دارای بالاترین روح لطیف انسانی است، پس میتوان گفت نهجالبلاغه یک کتاب هستیشناسی به شمار میرود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: مفاهیم و معانی ژرفی در این کتاب دیده میشود، همچنین تنوع موضوعی و فرا زمانی و مکانی جزو ویژگیهای این کتاب است، نهجالبلاغه در تاریخ کتب اسلامی ممتاز و متمایز است و بعد از قرآن مجید کمتر کتابی شرح و توجه مردم را همچون نهجالبلاغه به خود جلب کرده است.
وی تاکید کرد: نهجالبلاغه شرحهای فراوانی داشته اما به نظر میآید این شرح طعم دیگری دارد، البته هر کسی به نهجالبلاغه رجوع کرده بهرهای از این کتاب برده است اما شرح نهجالبلاغه آیتالله العظمی جوادی آملی طعم دیگری دارد.
صالحی یادآور شد: برخی از ادبا، فقها و حتی برخی محققان سیاسی و اجتماعی به این کتاب شرح زده اند اما شرح آیتالله العظمی جوادی آملی دارای ویژگیهای خاصی است، ایشان در حوزه دانشهای نهج البلاغه یک متخصص جامع است، وی فقیه، فیلسوف، عارف و مفسری است که ترکیب اینها به فردی که نزدیک نهج البلاغه میشود توان مضاعف میدهد.
وی افزود: شارحان نهجالبلاغه برخی در حوزه حکمت نظری و برخی در حوزه عملی ورود پیدا کردند در حالی که این شرح بر حکمت نظری و عملی ورود کرده است، نهجالبلاغه کتابی سرشار از هر دو بال است زیرا توحید و سیاست را در خود جای داده است، بنابراین کسی که میخواهد به شرح این کتاب بپردازد باید بر دو حوزه توانمند باشد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ابراز داشت: در روششناسی این کتاب، آیتالله العظمی جوادی آملی به خوبی ارتباط بین مفاهیم را بیان میکند، نهجالبلاغه مفسر خود نهجالبلاغه است و اگر کسی میخواهد این کتاب را بفهمد باید نهجالبلاغه را در یک شبکه مرتبط ببیند.
صالحی بیان کرد: مناسبات قرآن کریم و نهج البلاغه در این اثر به خوبی دیده شده است، در تار و پود این اثر رفت و برگشت در حوزه تفسیر و شرح نهج البلاغه به خوبی مشهود است، در این اثر به خوبی شرح نهجالبلاغه از قرآن را میبینیم و حتی بالعکس.
وی تصریح کرد: نهجالبلاغه را وقتی میتوان شناخت که به افق جان امام علی(ع) نزدیکتر شد، در واقع نمیتوان به کلام نزدیک شد در حالی که متکلم را نشناخت، در همین راستا تصویرسازی آیتالله جوادی آملی از امیرالمومنین(ع) در این کتاب بسیار خوب است.
این عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: حکمت متعالی در این کتاب دیده میشود و کلید رسیدن به فهم این کتاب در همین حکمت است، استاد جوادی یک متکلم و ادامه دهنده شهید مطهری است و جزو کسانی است که فلسفههای نو را به وجود آوردند تا پاسخگوی شبهات امروز باشد، در شرح نهجالبلاغه ایشان نیز موارد زیادی را میبینیم که از دل کتابی از ۱۴۰۰ سال پیش شبهات امروز را پاسخ میدهد.
صالحی خاطرنشان کرد: روایات و نهج البلاغه را باید به صورت یکجا ببینیم، در یک نظام تجمیعی باید احادیث و روایات دیده شود، برای مثال اینکه ما ایام نحس داریم در این کتاب پاسخ داده میشود و آیتالله جوادی آملی میفرماید: «زمان یک ظرف است و این مظروف است که به آن شکل میدهد، ظرف مکان و زمان تاثیری ندارد و این انسانها هستند که به آن معنا میدهند».
وی اضافه کرد: در کتاب شرح نهجالبلاغه آیتالله العظمی جوادی آملی پیشنهادهایی وجود دارد که میتوان به عنوان سوژههای پژوهشی از آن استفاده کرد، این تالیف که به ۲۲جلد خواهد رسید در ذیل خود پروژههای جدیدی را تعریف میکند، کلماتی که از امیرالمومنین(ع) تا به حال تفسیر نشده است در این کتاب به آن پرداخته شده و از آنها میتوان پژوهشهای جدیدی را رقم زد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان گفت: امید است این اثر فرصتی را ایجاد کند که جامعه مسلمان و بشری بتوانند با نهج البلاغه بیش از پیش انس بگیرند.
نظر شما