به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، «جلال قلعه شاخانی» مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی کردستان، درباره جشنواره تئاتر کوردی سقز گفت: هر جشنوارهای فارغ از بهانهی برگزاری آن، از دوسه منظر قابل توجه است. یکی پاتوقی است که برای امکان تعامل و گفتوگوی فرهنگی ایجاد میکند که برای ما حائز اهمیت است. اگر جشنوارهی کوردی نباشد، نمیتوانیم این تعداد هنرمند تئاتر را برای چند روز دور هم جمع کنیم و امکان گپزدن و تبادل نظر اهالی تئاتر از دست میرود. مسئلهی دیگر فرصت دیدن و نقد و بررسی نمایشهای مختلف است که میتواند به بازآموزی دانستههای اهالی تئاتر کمک کند و بار آموزشی داشته باشد. اگر جشنواره نباشد امکان سفر به شهرهای مختلف و دیدن این تعداد نمایش کوردی ممکن نخواهد بود.
وی ادامه داد: تئاتر کوردی که در دو دههی گذشته در شهر سقز پا گرفته به شکلگیری و رشد نمایشنامهنویسی کوردی کمک شایانی کرده. ممکن است سابقهی نمایشنامهنویسی کوردی به بیش از صد و بیست سال برسد اما تلاشها در این زمینه جسته و گریخته بوده و با آغاز تئاتر کوردی سقز شکلِ مستمری به خود گرفته است. این اتفاق مبارکی است که نسلی از نمایشنامهنویسان کورد زبان در حال شکلگیری است. برای ما اجرای نمایشهایی که نه فقط به زبان کوردی باشند، بلکه دغدغهی روز مردمان مناطق کورد نشین را مطرح کنند، بسیار مهم تر از اجرای ترجمهای از یک نمایشنامهی قرن چهاردهمی فرانسه است.
قلعه شاخانی تاکید کرد: جشنوارهی تئاتر کوردی امروز توانسته از بحث چرایی وجود جشنواره گذر کند و به یک نیاز تبدیل شود. یک جریانِ تئاتری موثر به واسطهی این رویداد شکل گرفته و انگیزهای برای حرکت گروههای تئاتری سقز و مناطق کورد نشین دیگر به سمت و سوی حرفهای شدن است.
مدیر کل ارشاد کردستان اضافه کرد: در این دوره هم دوسه اتفاق مبارک رخ داده که یکی استقبال تماشاگران است. در شرایطی که تئاتر ایران با بحران مخاطب مواجه است، مسئلهی استقبال تماشاگران از تئاتر یکی از نقاط قوت جشنوارهی کوردی سقز است. مشتاقان تئاتر در سقز، نمایشهای جشنواره را با دید هنرمندانه و صاحب نظر دنبال میکنند و این به خودیخود اتفاق ارزندهای است. امسال برای نخستینبار بلیتفروشی جشنواره را راه انداختیم که هرچند رقم ریالی فروش بلیتها اهمیت داشته باشد، مسئلهی مهم نظمی است که به واسطهی فروش بلیت و مشخص بودن شمارهی صندلیها در فضای جشنواره حاکم میشود و شکلی حرفهایتر به خود خواهد گرفت. مهم است که تماشاگر علاقهمند به تئاتر سقز، بلیت خریدن را تمرین کند تا با کمک به چرخهی اقتصادی تئاتر، انگیزهی مضاعفی به گروههای تئاتری تزریق شود.
وی افزود: مسئلهی توجه به زیرساختها یکی از نیازهای جشنوارهی تئاتر کوردی است که باید با حمایت مقامات پیگیری شود. تکمیل پلاتوی تئاتر سقز میتواند ظرفیت مناسبی را به فضای فرهنگی شهر اضافه کند. امسال همهی تلاشمان را برای رساندن پلاتو به جشنواره انجام دادیم اما شرایط کار محیا نشد. امیدواریم این پلاتو تا سه ماه آینده به بهرهبرداری برسد. تلاشمان را میکنیم تا برای دورههای آینده بتوانیم به ظرفیت زیرساختی سقز اضافه کنیم. امیدواریم در آیندهی نزدیک با پنج سالن نمایشی میزبان جشنوارهی تئاتر کوردی سقز باشیم.
جلال قلعه شاخانی درباره چشم انداز جشنواره تئاتر کوردی گفت: در دبیرخانهی جشنواره تئاتر کوردی، دوستان به چشمانداز آیندهی جشنواره نظر جدی دارند و باید با فراهمآوری زیرساختهای لازم، زمینههای دستیابی به اهداف جشنواره را ممکن کنیم. زمانی به آرزوهایمان میرسیم که شاهد پیوند جدیتر و عمیق بین تئاتر و مخاطب باشیم و محتوای تئاترها هرچه بیشتر به سمت و سوی دغدغههای مردم مناطق کردنشین باشد.
وی یادآور شد: گفتوگوی فرهنگی نسبت به فضای سیاسی، میتواند تاثیر بیشتری بر مردم داشته باشد. سقز هم با پیشینهی فرهنگی غنی تاریخی خود و ظرفیت و توان و علاقهای که مردم این شهر دارند، میتواند همچنان که در تاریخخود جریان ساز بوده، دوباره نقش مهم خود را برای بدل شدن به قطب فرهنگی کشور ایفا کند. اگرچه جشنواره تئاتر کوردی نقش مهمی در برقراری ارتباط بین هنرمندان کورد زبان داخل و خارج از کشور به عهده گرفته اما انتظار میرود با تقویت این رویداد بتوانیم شعار جشنواره برای برپایی صلح و آشتی در جهان را هرچه بیشتر محقق کنیم.
نظر شما