دسترسی آسان به کتاب، کلید گسترش سواد رسانه ای در جامعه

فرهنگ مطالعه در اصفهان ریشه تاریخی دارد که نمود آن کتابهای قدیمی و نسخ خطی است که در صندوقچه‌های مخملی برای جهیزیه دختران سفارش داده می شد اما در معماری جدید اغلب جانمایی مناسبی برای حضور کتاب در منازل در نظر گرفته نمی شود.

«فائزه تقی‌پور» عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان، در حاشیه رونمایی از تازه های کتاب در حوزه رسانه که توسط فرهنگسرای رسانه اصفهان برگزار شد،‌ با خبرنگار خبرگزاری شبستان در اصفهان گفت‌وگو کرد که در ادامه می خوانید.

 

«مطالعات تاریخی نشان می دهد که فرهنگ مطالعه در اصفهان ریشه تاریخی دارد که نمود آن کتابهای قدیمی است که در صندوقچه‌های مخملی نگهداری و گاهی همراه جهیزیه برای دختر سفارش نسخ خطی داده می شد.

 

همواره با ورود رسانه های جدید به علت ایجاد تنوع، فاصله‌‌‌‌ی بیشتری میان مخاطب و کتاب و مطبوعات پدید می آید؛ اما این به این معنا نیست که آن رسانه کارکرد خود را از دست می دهد زیرا رسانه کتاب در زندگی ما دخالت مستقیم دارد و نمی توان از آن چشم پوشید.

 

به طور مثال پیش از ورود سینما و تلویزیون به ایران و پس از ورود رسانه های مجازی سرانه مطالعه در ایران بالا بود ولی در حال حاضر حتی جانمایی مناسبی برای کتاب و کتابخانه در منازل وجود ندارد.

 

مسئله جانمایی مناسب کتاب و مطبوعات در منازل یکی از عوامل مهم ایجاد سواد رسانه ای در اعضا خانواده و جامعه است زیرا امکان دسترسی، قدرت تحلیل و ارزیابی را در افراد بالا می برد و یکی از فاکتورهای مهم سنجش سواد رسانه ای در هر جامعه ای است.

 

مطالعات نشان داده مادرانی که اهل مطالعه باشند و کتاب و روزنامه بخوانند تمایل کودکانشان به مطالعه کتاب افزایش خواهد یافت.

 

شبکه های اجتماعی و رسانه های جدید یکی از آسیب ها و تهدیدات جامعه امروزی است و از آن ها به عنوان عامل تهدید فرهنگ نوشتاری و مکتوب بر علیه فرهنگ مطالعه یاد می شود و از آن به عنوان رسانه گرم یاد می شود.

 

در این مدل از رسانه‌ها خواننده کتاب می تواند پیام را با درگیر کردن چشم و ذهن به حافظه بلند مدت بسپارد و زمینه فعال شدن ذهن را فراهم کند.

 

از جمله ویژگی های منحصر به فرد کتاب و مطبوعات، ایجاد ارتباط کلمه با حافظه بلندمدت و افزایش خلاقیت و قدرت تحلیل در مخاطب است در حالی‌که دنیای مجازی این قابلیت را ندارد و البته با آمدن رسانه های جدید کتاب و مطبوعات کارکردهای ممتاز خود را حفظ کرده اند.

 

در «نظریه رسانه» مطرح می شود که با ورود رسانه های جدید رسانه های قدیمی را از بین نمی رود بلکه یا کاربری آن را کمرنگ می کند و یا تغییر خواهد داد.

 

هزینه کتاب در مقایسه با اقلام دیگر ناچیز است و می تواند در سبد خانوار جای داشته باشد، اگر محتوای کتاب غنی باشد در افزایش ترغیب افراد به مطالعه موثر خواهد بود.

 

با معرفی کارهای جدید و نو می توان تولیدات بدیع را به جامعه شناساند. برگزاری جلسات رونمایی از کتاب می تواند اصحاب رسانه را با تازه های نشر آشنا کند و با بحث و گفتگو درباره کتابها می توان سطح دانش را در حوزه رسانه ارتقا بخشید.

 

انتظار می رود که اصحاب رسانه و خبرنگاران در هر جامعه با مطالعه بیگانه نباشند زیرا یکی از راه های خوب نوشتن خوب خواندن است. این خواندن فقط شامل کتابهای تخصصی نمی‌شود بلکه مطالعه کتاب های ادبیات داستانی، خاطره نویسی و رمان هم می تواند موثر واقع شود.

 

با توجه به اینکه در شهر اصفهان زمینه های فرهنگی و هنری و تاریخی فراهم است رونمایی از تازه های کتاب با مشارکت اصحاب رسانه می تواند در رشد و توسعه فرهنگی شهر و کشور یاری رساند و هم افزایی اساتید دانشگاه و نخبگان جامعه در کنار اصحاب رسانه در اتصال حلقه مفقوده فرهنگی که سالهاست پدید آمده موثر خواهد بود.»

 

در مراسم رونمایی از تازه های نشر در حوزه رسانه، از چهار کتاب« حقوق رسانه های مجازی» اثر محمد طاهری، «افکار عمومی نوین» اثر محمدرضا حقیقی، «تبلیغات و تکنیک های ارتباطی» تالیف لیلا نیرومند، زمانه اباذری و «مطالعات رسانه در نظام یادگیری» ترجمه مریم حق شناس رونمایی شد./

 

کد خبر 865821

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha