بیشترین ظلم را مورخان به میرزاکوچک‌خان کردند

نامدار با بیان اینکه در داوری جنبش میرزا از مغالطات در امان نبوده‌ایم گفت: بیشترین ظلم را کسانی به میرزاکوچک‌خان کردند که این تاریخ را نوشتند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از رشت، «مظفر نامدار» امشب(پنج‌شنبه، 14آذر) در مراسم نشست تحلیلی «جنبش جنگل، مینیاتوری از نظام اسلامی» که به همت حسینیه هنر برگزار شد اظهار کرد: میرزاکوچک جنگلی در تاریخ عجیب ایران قیام کرد.

 

این فعال سیاسی گیلان با بیان اینکه تا به امروز حتی ما که هم رای و عقیده با وی بودیم قدر و ارزشش را در تاریخ معاصر ایران به خوبی درک نکردیم، افزود: اجحاف در حق میرزاکوچک بسیار صورت گرفته است.

 

وی با بیان اینکه در تاریخ عده‌ای داریم که به عنوان پرسه‌زن تاریخ شناخته می‌شوند، گفت: این افراد هیچ هدفی را در تاریخ دنبال نمی‌کنند ولی در گوشه و کنار تاریخ می‌گردند تا نقصی از آن را بیابند و تفسیر کنند.

 

نامدار با بیان اینکه تاریخ ما به خصوص در دوران اخیر دچار مغالطات شده است، تصریح کرد: داوری‌های ضد و نقیض درباره جریان‌ها و شخصیت‌ها و منابع تاریخ در کشورمان عجیب است.

 

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی با بیان اینکه در سال‌هايی كه كسی جرات نفس كشيدن در ايران نداشت و حتی دولت منحل شده بود، ميرزا كوچك خان قيام كرد، خاطرنشان کرد: دورانی كه عقل، دولت و جوانمردی تعطيل بود، ميرزا نهضت اسلامی جنگل را شكل داد.

 

وی با بيان اينكه داستان ميرزا يك واقعه عبرت آموز و راهگشاست، اظهار کرد: تاريخ نه عين هم بلكه بسياری از وقايع شبيه هم تكرار می‌شود و اين نسل بايد اين وقايع را چراغ راه آينده خود كند.

 

نامدار با بیان اینکه میرزا برای استقلال و آزادی این کشور جنگید، افزود: هنوز هیچ منبعی به صورت کامل در مورد فکر و مرام میرزا نوشته نشده است.

 

این محقق برجسته تاریخ ایران با بیان اینکه جنبش‌ها دو چهره دارند، گفت: داستان جنبش‎‌ها در نفع و یا به هم ریزی نفع موجود نیست زیرا اگر این به هم ریزی منجر به نهضت جدیدی نشود هیچکسی نمی‌گوید که کار عاقلانه‌ای کرده‌ایم.

 

وی با بیان اینکه بیشترین ظلم را کسانی به میرزا کردند که این تاریخ را نوشتند، تصریح کرد: نوشته‌هایی در کتاب اقای صحرایی در مورد میرزا بیان شده که هیچ ربطی به میرزا کوچک ندارد.

 

نامدار با بیان اینکه در مطالعات تاریخ نباید دنبال انگیزه‌ها گشت، خاطرنشان کرد: در جایی که می‌خواهیم نظام مطلوب بگذاریم باید به دنبال انگیزه‌ها باشیم زیرا گرایش‌ها و بینش‌ها و ایدئولوژی‌ها خود را نشان می‌دهند.

 

*تصویرسازی‌های مجازی پایه واقعیت ندارد

این دکتر علوم سیاسی اظهارکرد: امروزه کسانی که در فضای مجازی برای ما تصویرسازی‌های مجازی درست می‌کنند هیچ پایه‌ای از واقعیت ندارد زیرا بافته‌های ذهنی است.

 

وی با بیان اینکه کلمات در طول تاریخ مفهوم خود را تغییر می‌دهد، افزود: استعمار در تاریخ گذشته کلمه مقدس بوده اما امروز منفورترین کلمه است.

 

نامدار با بیان اینکه در کارشناسی با گذاره‌های عام و در ارشد با منابع و در دکتری با اجتهاد یک رشته آشنا می‌شویم، گفت: به همین دلیل انقلاب فرهنگی ما دست دامپزشک و وزرات خارجه دست دکتر اطفال است.

 

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی با بیان اینکه با یکسان‌سازی تاریخ گرفتار هستیم، تصریح کرد: در داوری جنبش میرزا از مغالطات در امان نبوده‌ایم.

 

وی با بیان اینکه تا شرایط دوره میرزا را نفهمیم نمی‌توانیم جنبش آن زمان را درک کنیم، خاطرنشان کرد: زمانی میرزا نهضت خود را آغاز کرد که اوضاع ایران به هم ریخته بود و کسی که تاریخ آن دوران را می‌خواند برایش جای تعجب است که ایران چگونه در آن زمان نابود و تجزیه نشد و دوام آورد.

 

نامدار با بیان اینکه جنبش مشروطه در سال 1324 ه.ق اتفاق افتاد و پیروز شد اما در 2 سال تمام آرمان‌هایش تغییر پیدا کرد، اظهار کرد: خود مفهوم مشروطه‌ای که اصلا در آرمان جنبش عدالتخواهی نبود که بعدها تبدیل به مشروطه شد از حیث نظری مفهوم خود را از دست داد و  هر کسی هر طور که مایل بود آن را تعریف می‌کرد.

 

از محققین برجسته تاریخ ایران با بیان اینکه عدم انس مردم با پدیده مشروطه، ماهیت متضاد مشروطه‌خواهان مانند کمونیست، بهایی و .. همه شعار مشروطه می‌دادند سبب تغییر این جنبش شد، افزود: قانون اساسی مشروطه ما را بزازان و بازاریان نوشتند.

 

وی با بیان اینکه سهم‌خواهی فردی و گروهی مشروطه‌خواهان و نفوذ فرصت‌طلبان از دیگر دلایل تغییر آرمان‌های جنبش مشروطه بود که جنبش نهضت هم به آن گرفتار شد، گفت: اگر امروز حواس ما هم جمع نشود به افرادی که رای داده‌ایم سر از جای دیگر در می‌آورند.

 

نامدار با بیان اینکه به فرموده مقام معظم رهبری از مرحله انقلاب اسلامی و نظام اسلامی عبور کرده‌ایم اما هنوز هم نتوانسته‌ایم دولت اسلامی پایه‌ریزی کنیم، تصریح کرد: دولت‌سازی کار بسیار سختی است مخصوصا اگر بخواهیم بر ویرانه‌های یک مدلی از مدل‌های پوسیده غربی  یک دولت دینی تاسیس کنیم به بدترین شرایط مقاومت می‌کنند.

 

*پاشنه آشل جمهوری اسلامی دیوان‌سالاری شده است

این فعال سیاسی با بیان اینکه پاشنه آشل جمهوری اسلامی دیوان‌سالاری شده است و هر چه ما جمع می‌کنیم همه را به باد می‌دهد، خاطرنشان کرد: دیوان‌سالاری شامل دولت، مجلس، قوه قضائیه، قوه مجریه و همه نهادهایی که تصمیم گیری می‌کنند است.

 

وی با اشاره به نقش تخریبی انجمن‌های مخفی، اظهار کرد: یکی از دلایل اصلی ناامید شدن برخی از نیروهای جنگل در نهضت میرزا، انجمن‌های مخفی بود که سر در روسیه، فراماسونری، کمونییست و .. داشت.

 

نامدار با بیان اینکه یکی از دلایل قیام میرزا انعقاد دو قرارداد کمرشکن با روس و انگلیس بود، افزود: قراردادی که در سال 1907 ایران به سه قسمت تبدیل شد و شمال را به روس‌ها، جنوب به انگلیس و بیابان‌های اطراف اصفهان را به دولت ایران دادند که آن هم بعد از مدتی نشستند و از دولت گرفتند.

 

عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم انسانی با بیان اینکه دولت ایران در این وسط کاره‌ای نبود و روس و انگلیس برای خودشان قرارداد را انعقاد کردند، گفت: دشمن در صدد است که در همین دوران هم همین بلا را سر ما بیاورند.

 

وی با بیان اینکه میرزا درست در جایی که کشور در دست روس و انگلیس و عثمانی بود قیام کرد، تصریح کرد: از فاصله جنگ اول تا کودتای سوم اسفند سال 1299 طی شش سال 12 دولت در ایران روی کار آمد زیرا کسی که حافظ امنیت و آزادی کشور باشد وجود نداشت.

 

نامدار با بیان اینکه منیاتور یک هنریست که تمام تصویر یک پدیده کوچک و در یک جایی نشان داده می‌شود و دقیقا نهضت جنگل اینگونه بود، خاطرنشان کرد: آرمان نهضت جنگل بسیار بزرگ و ملی بود اما فضایی که قرار بود این آرمان ملی شود کوچک شد و تمام آن آرمان‌ها بیان نشد.

 

این عضو هیئت علمی اظهار کرد: از جمله آرمان‌های نهضت جنگل ایجاد انقلاب برای نجات کشور، حفظ استقلال و تمامیت ارضی ایران و محافظت از اصول و مبانی اسلام بود.

 

کد خبر 864021

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha