به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از رشت، پژوهشکده گیلانشناسی در جوار آرامگاه میرزاکوچک رشت در سلیمانداراب امروز(۱۴ آذر) میزبان جمعی از فرهیختگان و ادیبان گیلانی بهمنظور تکریم از مقام علمی استادی گرانقدر بود که سالهای عمرش را صرف تحقیق و پژوهش درباره نهضت جنگل کرد.
استاد سیدجعفر مهرداد نامی آشنا در میان فرهیختگان گیلانی است که در نود و هشتمین سال درگذشت میرزا کوچک خان جنگلی از این پژوهشگر تاریخ و ادبیات و ترانهسرای گیلانی تجلیل شد.
از وی مقالات متعددی در مجلات تخصصی گیلان در خصوص نهضت جنگل و میرزا کوچک خان و همچنین ادبیات گیلان به چاپ رسیده و از تالیفاتش میتوان به «مدخلی بر بازشناسی نهضت جنگل»،«بلشویکها در گیلان سقوط حکومت کوچک خان (ترجمه)»، « درآمدی تحلیلی - تاریخی بر شخصیت، آراء و اندیشههای میرزاکوچک خان جنگلی» و «مکانیک سال چهارم ریاضی فیزیک» اشاره کرد.
در این مراسم محمدحسن اصغرنیا که خود از شاگردان استاد مهرداد و مسئول مرکز بازشناسی نهضت جنگل است، شاگردی استاد را افتخاری بزرگ برای خود دانست که منجر به اجرای فعالیتهای مختلف جهت بازشناسی قیام میرزاکوچک خان شد، نهضتی ماندگار در تاریخ که بیش از ۲۰۰ کتاب و پژوهش را به خود اختصاص داده است.
مرکز بازشناسی نهضت جنگل که به دنبال بررسی مستند و علمی علل و عوامل، اهداف، رویکردها و آسیبشناسی قیام جنگل است بر معرفی و انتشار اسناد و مدارک جدید نیز اهتمام دارد و تاکنون مجموعههای منحصربهفردی از مآخذ داخلی و خارجی گردآوری کرده است که برخی در دست انتشار و برخی در مرحله پژوهش و تدوین است.
وی خواستار توجه ویژه مسئولان به ادبیات کودک و نوجوان شد و بیان کرد: تدوین دانشنامه کودک و نوجوان از سال ۵۸ شروع شده که ۱۸ جلد آماده شده و نوزدهمین جلد نیز در حال انجام است که کاری ملی و دشوار است و باید به مهندسی اطلاعات مخاطب بپردازد تا جنبهایی تاثیرگذار داشته باشد.
از سال ۱۳۲۸ با انتشار مقالاتی دربارهٔ مسائل فرهنگی و اجتماعی گیلان همکاری خود را با مطبوعات آغاز کرد و در خرداد ۱۳۳۴ از دانشگاه تهران، لیسانس فیزیک دانشکده علوم و لیسانس آموزش فیزیک دانشسرای عالی را دریافت کرد و در مهر ۱۳۳۴ در وزارت فرهنگ آموزش و پرورش استخدام و در ۱۳۶۱ بازنشسته شد.
وی از شهریور ۱۳۷۷ به عضویت شاخه تخصصی فیزیک گروه استانداردسازی واژههای کتابهای درسی فرهنگستان زبان و ادب فارسی (گروه واژهگزینی تخصصی فیزیک شاخه کتابهای درسی) منصوب شد، همچنین از مؤلفین کتابهای درسی مکانیک دبیرستان و از اعضای شورای برنامهریزی و کارشناسی (هیئت تحریریه) رشد آموزش فیزیک ایران است.
سید جعفر مهرداد از پژوهشگران تاریخ و ادبیات گیلان است و مقالات متعددی در مجلات تخصصی گیلان در خصوص نهضت جنگل و میرزا کوچک خان و همچنین ادبیات گیلان به چاپ رساندهاست. وی سراینده ترانه چندین تصنیف رایج گیلکی مانند «گل پامچال» (ترانه)، «نوکون ناز» و «گیلان تره قوربان»است.
نظر شما