خبرگزاری شبستان، سرویس فرهنگی- مریم داوری: امام موسی کاظم (ع) سه دختر به اسم فاطمه داشتند که حضرت معصومه(س) بزرگترین دختر بودند و برای همین فاطمه کبری نامیده شدند. امام رضا (ع) لقب معصومه را به ایشان دادند. حضرت معصومه(س) در اول ذی القعده در مدینه متولد شدند و در دهم ربیع الثانی در 28 سالگی چشم از جهان فرو بستند. کریم اهل بیت، رشیده، رضیه، سیده، تقیه، طاهره و حمیده از جمله القاب ایشان است. به مناسبت سالروز وفات این بانوی والامقام گفتگویی با «حجت الاسلام صادق طالبی مازندرانی» ،نویسنده،مترجم و استاد حوزه و دانشگاه ترتیب دادیم که کتابی با عنوان «بانوی کرامت» در مورد حضرت معصومه(س) نوشته است.
کتاب «بانوی کرامت» در چه قالبی نوشته شده و از سوی کدام انتشارات به چاپ رسیده است؟
این کتاب به شکل داستان زندگی حضرت معصومه(ع) از تولد تا وفات را برای نوجوانان و جوانان روایت می کند. انتشارت بهار دلها آنرا چاپ کرده است و خوشبختانه با توجه به استقبالی که از آن شده تاکنون چهار مرتبه تجدید چاپ شده است.
چه نکاتی را در نوشتن این کتاب مذهبی لحاظ کردید؟
تمام تلاشم این بود که کتاب با زبانی ساده و گویا و قابل فهم برای مخاطب باشد. مساله دوم این بود که مطالب را خلاصه و موجز بنویسم تا مخاطب خسته نشود برای همین مطالب را در قالب 74 صفحه جمع آوری کردم و نوشتم تا حوصله بر نباشد و مخاطب در کمترین زمان بهترین استفاده را کند.از طرفی سعی کردم که کتاب کامل باشد و به تمام جنبه های شخصیتی حضرت معصومه (ع) اعم از جنبه عبادی، سیاسی، اجتماعی و علمی اشاره داشته باشد.
معرفی حضرت معصومه (س) در قالب کتاب برای کودکان و نوجوانان چقدر ضرورت دارد؟ و چه پیام هایی را به آنها منتقل می کند؟
حضرت معصومه(س) در پنج سالگی به سئوالات فقهی بهترین پاسخ ها را می دادند. روزی بعضی از سفرای کشورها به دیدن امام موسی کاظم(ع) می آیند و ایشان منزل نبودند و در آنجا بحثی پیش می آید و مباحثی مطرح می شود که حضرت معصومه (س) که پنج سال داشتند به سئوالات حاضران جواب می دهند و باعث شگفتی آنها می شوند. این سفرا موضوع را با امام (ع) مطرح می کنند و ایشان می فرمایند« جواب ها درست است. پدر فدای دختری که عالمه است». می توانیم در کنار کتابهای داستان و شعر متفرقه، کتاب هایی برای کودکان در مورد شخصیت های بزرگ و انبیا و اولیا تهیه کنیم. این کتابها اثرات تربیتی زیادی دارد. به عنوان مثال وقتی برای کودک کتابی درباره حضرت معصومه(س) می خوانیم، کودک می بیند که حضرت معصومه(س) در کودکی چقدر حکیم و دانا بودند و او نیز گرایش به علم و دانش و مطالعه پیدا می کند. کودک رویای دانشمند و عالم شدن را در سر می پروراند و مشتاق علم و دانش می شود.
تا چه اندازه توانستیم حضرت معصومه(ع) را در قالب شعر و داستان معرفی کنیم؟
متاسفانه ما در معرفی انبیا و ائمه اطهار(ع) یک بعدی عمل کردیم. در صورتی که شخصیت این بزرگواران چند بعدی است و باید از تمام زوایا مورد بررسی قرار گیرد. در مورد حضرت معصومه(س) نیز همین طور بوده است.حضرت معصومه(س) عالمه بودند و در راه کسب علم و دانش کوشا بودند. ایشان حدیث غدیر و فدک را برای مردم تشریح و تبیین کردند. این بعد حضرت معصومه(س) جای کار زیادی دارد. از طرفی ایشان اهمیت خاصی برای عبادت قائل بودند و لازم است این بعد شخصیت ایشان بیشتر مورد توجه قرار گیرد.به هر حال انطور که باید و شاید نتوانستیم این بانوی والامقام را معرفی کنیم.
چه جنبه هایی از شخصیت حضرت معصومه(ع) در قالب کتاب مغفول مانده است؟
حرکت حضرت معصومه در بخش سیره عبادی هنوز پنهان است. عبادتگاه ایشان بعد از 1400 سال هنوز عطرآگین است. چطور بعد از این همه مدت یک خانه خشتی که بازسازی هم شده است توانسته این عطر را نگه دارد. حرکت حضرت معصومه (س) همچون حرکت حضرت زینب (س) است. حرکت هر دوی این بانوان بزرگوار تاریخی و امام شناسانه بود. حضرت معصومه(س) عالمه ای غیر متعلمه بود یعنی مکتب نرفته دانشمند بود. ایشان به فقه مسلط بود و از سایر علوم هم آگاه بود. ایشان در اوج مصیبت نماز شب و عبادت خود را ترک نکردند. ایمان قوی داشتند و هرگز محراب عبادت را رها نکردند و بارگاه ایشان مامنی برای شیعیان و غیر شیعیان است. ما به جنبه زیارت حضرت معصومه (س) پرداختیم و نگاهی به زندگی کوتاه ایشان داشتیم اما به جنبه عبادی و امام شناسانه حضرت معصومه(س) نپرداختیم. ایشان به خوبی خطبه فدک و حدیث غدیر را بیان کردند در صورتی که سنی نداشتند و جوان بودند و این نشان می داد که چقدر از علم و آگاهی برخوردار بودند. ایشان به خوبی امام شناسی و ولایت پذیری را بیان کردند.
کتاب هایی که با محوریت دینی به ویژه برای برای گروه سنی کودک و نوجوان باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟
کتابهای مفید و عمیق باید در شمارگان بیشتر منتشر شود و در تمام استان ها پخش شود تا افراد مختلف بتوانند در مورد زندگی انبیا و اولیای الهی مطالعه داشته باشند . در حقیقت کتابهای اثرگذار دینی باید ترویج داده شود. سعی کنیم به طور غیر مستقیم با تصویرگری های خوب و زیبا در قالب شعر و داستان انبیا، اولیا و بزرگان دین را به کودکان و نوجوانان معرفی کنیم. باید گفتار و رفتار و سیره بزرگان دین ما در کودکی برای بچه ها به زبان ساده و شیرین بیان شود . حضرت جواد(ع) زمانی که کودک بودند، موعظه می کردند و سخنانشان هدایتگر بود. بچه ها را دست کم نگیریم و فکر نکنیم آنها کم می فهمند. از همان کودکی می توان بچه ها را در قالب داستان و شعر با ائمه اطهار (ع) آشنا کرد. باید مطالب به شکل ساده و قابل فهم در قالب کتاب برای آنها تهیه کنیم. فرزندان را باید از همان کودکی به سمت دین و انبیا و اولیای الهی سوق دهیم.
نظر شما