خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی:روزی که آمد، پدرش رفت و در همان روز نخست قدم گذاشتن به این دنیا، «مرد» خانه شد. تصویری از صورت پدرش در ذهن ندارد، حتی روزهای دردکشیدن پدر و دسته و پنجه نرم کردنش با «سرطان کبد» را هم ندیده است.
مادرش با افتخار از پسرش میگوید که صبحها برای درس به روستای «کلاته نصیر» میرود و عصرها کار میکند تا دست نیاز پیش کسی دراز نکنیم؛ روزهای گرم تابستان امسال که بیشتر دانشآموزان در کلاسهای ورزشی و هنری و یا کمکدرسی گذران روزهای فراغتی خود را میکردند، «احمدرضا» با مادرش معصومه پا به پای «استاد کار» مشغول دادن آجر و بالا بردن دیوارهای خانه ۴۳ متریشان بودند.
بارقه امید درست از همان روزهایی که طرح ساخت ۱۰ هزار واحد مسکونی برای محرومان در خراسان جنوبی کلید خورد، در دلهایشان دمید؛ قرار بود که زمین به صورت رایگان به آنها واگذار شود و بخشی از کمکها به صورت تسهیلات و بخشی هم کمکهای بلاعوض دولت باشد. اما حکایت روستای «مهنج» قاین و اهالی که در این طرح، مشمول دریافت مسکن میشوند تفاوتهایی با دیگر روستاهای استان و شباهتهایی با روستاهای کوهپایهای دارد.
تامین زمین در روستاهای کوهستانی و کوهپایهای که منازل مسکونی در نزدیکی هم ساخته شدهاند و دیگر زمینهای باقیمانده تبدیل به مزارع کشاورزی شدهاند و زمینی برای ساخت منازل جدید ویژه محرومان وجود ندارد، یکی از مشکلاتی است که مدیرکل امداد امام خمینی (ره) خراسان جنوبی از آن سخن میگوید.
پیشنهاد در جاسازی (تخریب منازل قدیمی و ساخت منازل جدید در همان مکان) هم خیلی از سوی مشمولان این طرح با استقبال مواجه نمیشود چرا که از یک سو باید رضایت همسایگان اطراف اخذ شود و از سوی دیگر، بسیاری از این منازل که در اختیار مددجویان امداد قرار دارد، یا وارثی است و یا متعلق به خودشان نیست؛ همین مشکل باعث شد که «معصومه» یکی از مددجویان امداد در روستای «مهنج» قاین هم با قرض ۱۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان از دوستان و آشنایان، اقدام به خرید زمینی در این روستا برای ساخت منزل مسکونی جدیدش کند.
از رنج ۱۵ ساله سکونت در یک منزل کلنگی با قدمت ۷۰ سال ساخت هیچ نمیگوید؛ منزلی که برای رفتن به آن باید یک شیب نسبتا زیاد را هر روز طی کند و با نفسهای بریده به آن برسد. کوچک و محقر اما تمیز و مرتب است؛ خانهای با طاقچههای زیاد که در هر کدام، کاربرد یک کمد دیواری را ایفا میکنند. حالا قرار است کمتر از یک ماه آینده در خانهای که از تسهیلات و کمکهای بلاعوض امداد هم برای ساخت این منزل بهره گرفته و آجر به آجر آن را با هزاران آرزو بالا آورده است، ساکن شود.
ساخت ۷ واحد مسکونی در مهنج قاین
در روستای مهنج قاین، قرار است هفت واحد مسکونی برای مددجویان تحت پوشش امداد امام خمینی (ره) ساخته شود که یکی دیگر از این منازل، متعلق به خانوادهایست که سرپرست آن از نفس تنگی رنج میبرد و سالهاست که همسرش با پاک کردن گل زعفران در فصل پاییز برای دیگران و کار بر روی زمینهای کشاورزی روستاییان، دخل و خرج خانه را میدهد.
حیاط منزل فعلی که هیچ شباهتی به یک منزل مسکونی ندارد، بر اثر بارندگی، پر از گِل و لای شده است و «خانم ماندگار» قدمتی بیش از ۴۰ سال را برای آن تخمین میزند و میگوید: ۲۵ سال است که ما در این خانه که متعلق به پدرهمسرم است، سکونت داریم.
قرار است که امداد برای این خانواده هم یک منزل مسکونی از محل طرح مسکن محرومان بسازد؛ پیشرفت منزل به دلیل شرایط بارندگیها و فصل زعفران، کندتر است اما امید دارد که قبل از فصل سرما، در منزل جدید و ایمن، ساکن شود.
آرامش زیر سقف ایمن
راهی روستای شیرمرغ میشویم که میگویند اولین واحد مسکونی محرومان قاین در آنجا به بهرهبرداری رسیده است؛ مادری پیر و دختری که جوانیاش را خرج مادرش کرده است، با سپند به استقبالمان میآیند.
دو منزل قدیمی و جدید در کنار هم، که تفاوت را به خوبی میتوان احساس کرد؛ «فاطمه عباسی» مددکار این خانواده از تلاشهای چند ماههاش برای راضی کردن این خانواده میگوید که بالاخره موفق میشود نظر مساعد آنها را برای ساخت واحد مسکونی جدید جلب کند اما بعد از آن، تازه با مخالفت پسر خانواده روبرو میشود. جلب رضایت پسر خانواده با اصرار خواهر، کار سختی نیست، اما به محض آغاز ساخت منزل جدید، همه فرزندان پای میآیند؛ پسر بعد از خرید تجهیزات، هر روز صبح فاصله قاین یا روستای شیرمرغ را طی می کند تا هر روز، روند پیشرفت این پروژه را همراهی و پشتیبانی باشد.
در کمتر از سه ماه، منزل ساخته میشود و حالا این مادر به همراه دخترش، آرامش را زیر سقف ایمن به خوبی احساس میکنند. دختر جوان نگران دادن اقساط وام منزل جدید نیست و میگوید با قالیبافی، بدهیهای باقیمانده منزل جدید را میدهم چون تازه چند ماهی است که طعم زندگی را احساس میکنم؛ همین موضوع باعث شده است که در پای سجاده نماز، دعاگوی همکاران امداد باشد که او را در این کار همراهی کردند.
زنان سرپرست خانوار در اولویت ساخت مسکن محرومان
مدیرکل کمیته امداد خراسان جنوبی به اولویت گذاری متقاضیان این طرح در حوزه امداد اشاره کرد و افزود: زنان سرپرست خانوار که دارای فرزند یتیم هستند در اولویت ساخت مسکن محرومان قرار دارند.
«رضا سلم آبادی» اظهار داشت: در طرح ساخت مسکن محرومان، ۱۰ هزار واحد مسکونی قرار است در خراسان جنوبی ساخته شود که از این تعداد پنج هزار مسکن به کمیته امداد واگذار شده است.
مدیرکل کمیته امداد امام خمینی (ره) خراسان جنوبی با اشاره به اینکه در فاز نخست این طرح، ۲ هزار و ۵۰۰ واحد ساخته میشود، افزود: تاکنون سه هزار و ۹۰۰ واحد ثبت نرمافزار شده است که ۲ هزار و ۹۰۰ واحد برای احذ پروانه معرفی شدهاند.
سلمآبادی سهیمه شهرستان قاینات از مرحله نخست ساخت منازل مسکونی ۲ هزار و ۵۰۰ واحد مسکن محرومان را ۲۵۵ واحد ذکر کرد و گفت: از این تعداد ۱۰۵ واحد سهم شهرستان قاین، ۷۰ واحد شهر خضری دشتبیاض و ۸۰ واحد در آرینشهر ساخته میشود.
وی اظهار داشت: در حوزه ساخت مسکن محرومان در کمیته امداد امام خمینی(ره)، برخی از مددجویان به دلیل از کارافتادگی و یا عدم داشتن فرزند و یا مناطق روستایی کوهستانی با مشکل مواجه هستیم که روند این طرح را در برخی از شهرستان ها، کندتر کرده است که با رایزنی با مسئولان ارشد هر شهرستان،مشکل برطرف می شود.
نظر شما