خبرگزاری شبستان: گروه سیاسی _فرزانه تهجا: بسیج همان اجتماع مردمی است که امام خمینی (ره) اساس این الگوی بزرک مردم محور را تنها چند ماه پس از پیروزی انقلاب اسلامی بنا نهاد و از آن تاریخ تا کنون همواره بسیج بدون هیچ چشم داشتی در تمام عرصه های اجتماعی ، فرهنگی ، امنیتی و محرومیت زدایی و هزاران عرصه دیگر به خوبی توانسته است نقشی به یادگار از خود برجای بگذارد تا جایی که اگر این نیروی مردمی نبود امکان تحمیل هزینه های زیادی در عرصه بهداشت و درمان و یا حتی امنیت بر کشور تحمیل می شد و از این نگاه می توان به اهمیت و جایگاه بسیج در کشور پی برد بر همین اساس مصاحبه ای با مسعود بصیری، رییس سازمان بسیج رسانه به شرح زیر ارایه می شود.
بسیج را تعریف کنید؟
بسیج اجتماع بزرگ مردمی و یک نهاد است که اساس تشکیل آن برای کار و فعالیت است یعنی مردم وقتی دور هم جمع می شوند، برای آن است که بتوانند بلایی را دور کنند و سنگ بزرگی را از سر راه اهداف و آرمان های خود در حوزه های مختلف بردارند.
تقریبا نمونه بسیج در ایران نمونه ای بی نظیر است که در هیچ کجای دنیا هیچ حکومتی از آن بهره نبرده و از این نمونه نهاد نداشته است که بتواند به این شکل گسترده فعالیت کند.
آیا بسیج پس از گذشت 4 دهه از پیروزی انقلاب اسلامی همچنان باقی مانده است؟
در ابتدای انقلاب ها و برخی حرکت های اجتماعی شاید در برخی کشورهای دنیا در شرق و غرب به چشم می خورد که گاهی مردم حرکتی را به اتفاق یکدیگر رقم زده اند و دست به دست یکدیگر تحول و تغییری را ایجاد کردند اما بعد از گذشت زمان در همان جامعه آیا مردم در کنار نهادی که کاشتند، باقی بمانند و نهادی را شکل دهند و آن را پشتیبانی کنند و از ساختارهای کلاسیک جهانی جدا کنند و برای آن سیستم و نرم افزار مخصوصی تعریف کنند. این موضوع در کشوری غیر از ایران وجود نداشته است و بسیار بی نظیر است.
در نظام اسلامی وقتی مردم می توانند انقلابی را شکل دهند، همان مردم دست در دست یکدیگر می توانند حرکت، تحول و تغییر را حفظ کنند و در کنار آن باقی می مانند. بسیج در جمهوری اسلامی ایران از عوامل جدی پایداری و استواری انقلاب و نظام اسلامی است و از دلایل مقاومت در عرصه های گوناگون محسوب می شود که از ساختارهای کلاسیکی که معمولا دستگاه های اجرایی و مختلف سازمان های ملی دارند، جداست و یک ساختار مردمی و توأم با عشق و امید و مهر و محبت دارد.
بسیج در چه عرصه های فعالیت می کند؟
این ساختار در موارد مختلف در انقلاب کارکردهای گوناگونی داشته است و باید بگوییم آیا صرفا کارکرد بسیج نظامی است؟ بسیج کارکرد نظامی هم دارد؟ آیا بسیج صرفا کارکرد فرهنگی دارد؟ باید بگوییم خیر، در هر عرصه ای که انقلاب نیاز به حرکت داشته باشد، بسیج ورود می کند و نمونه های آن را در دفاع مقدس، حوادث و بلایای طبیعی مثال های بارز آن دیده شده است. در اردوهای جهادی، جهاد سازندگی، محرومیت زدایی و کمک به مردم در اقصی نقاط کشور بسیج در شکل های گوناگون خود را نشان داده است.
چه کسانی می توانند عضو این نهاد باشند؟
هر کسی می تواند در هر دستگاهی که خدمت می کند، در همان جا عضو بسیج باشد به آن دلیل که همراه با مردم و همراه با انقلاب باشد. امروز کارکرد بسیج بیشتر در حوزه اقتصاد و جنگ نرم است و می بینیم که در حوزه اقتصاد ورود کرده و در عرصه سازندگی نیازمندیم تا ساختارهای اقتصادی را قوی کرده و قدرت درونی خود را تقویت کنیم و این موضوع نیازمند آن است که عدم وابستگی و احتیاج خود را به دول بیگانه و سازمان های بیگانه اثبات کنیم.
بسیج تا چه اندازه در کشور مفید واقع شده است؟
در صنایع موشکی و هسته ای، داروسازی، فناوری های نوین و موارد دیگر شاهدیم که پیشرفت های چشمگیری داشته ایم که می بینیم بسیج در این حوزه ها یا ورود نهادی کرده است و یا شاهد حضور نیروهای بسیج در این حوزه ها هستیم. کسانی که به عشق جمهوری اسلامی و وطن خود فعالیت می کنند. نمی توان بگوییم که کسی به عشق سرزمین خود تلاش می کند اما حب سرزمین و آرمان های انقلاب اسلامی را ندارد و به نوعی بگوییم که بسیجی نیست، حتی اگر کارت بسیجی در جیب خود نداشته باشد. تمام موفقیت هایی که در عرصه های مختلف به دست آورده ایم در سطوح گوناگون و دانش های مختلف توسط کسانی انجام شده است که امروز به آن حرکت های بسیجی اطلاق می شود.
با توجه به جنگ نرم دشمن و شرایط خاص کشور بسیج در این زمینه چه اقداماتی می تواند انجام دهد؟
در حوزه جنگ نرم و رسانه یکی از مهمترین کارها که در حال شکل گیری است، ایستادگی و مقاومت در برابر جریان رسانه ای دشمن است که به شکل پر حجم و با گستردگی بسیار زیاد در حال فعالیت است و چندین تلویزیون، ماهواره و شبکه های رسمی علیه نظام اسلامی در کشورهایی همچون آلمان، فرانسه، انگلیس و آمریکا در حال فعالیت هستند و هر یک از این کشورها بخشی از این حرکت نرم رسانه ای را بر عهده دارند و شبکه های گوناگون به شکل بسیار حرفه ای علیه نظام اسلامی تبلیغات گسترده ای را انجام می دهند.
در این جنگ نرم، اگر آنها نتوانند در حوزه سرمایه گذاری مد نظر خود به اهداف خود برسند، حتما در حوزه جنگ نرم اهدافی را برای خود برنامه ریزی می کنند و در حوزه رسانه فعالیت گسترده ای را رقم می زنند البته این فعالیت تنها علیه ما نیست بلکه علیه تمام کسانی است که در مقابل هژمونی در حال فرو ریختن آمریکا می ایستد و این موضوع نیازمند آن است که عده ای در مقابل این حرکت بایستند. چه کسانی می توانند در مقابل این حرکت ایستادگی کنند؟ کسانی که انقلاب را به وجود آوردند و با آرمان های انقلاب خود را همراه دانستند و انقلاب را برای صرفا چند تکه نان بیشتر که البته موضوع معیشت نیز مهم است و باید در حوزه اقتصاد فعال باشیم، انتخاب نکردند و صرفا منظور آن است که برای برداشت محصول مادی اقدام نکردند بلکه نگاه آنها بینشی بلندمدت است.
برای ایستادن در مقابل دشمنی که اعتقادات ما را هدف قرار داده است چه کسانی باید ایستادگی کنند؟ کسانی که اعتقادات قدرتمند دارند و به نظر می رسد این اعتقادات قدرتمند میل ایستادن و مبارزه با دشمن در نبردهای مختلف تنها از کسانی بر می آید که روحیه انقلابی و روحیه بسیجی داشته باشند و تنها داشتن کارت بسیج در جیب آنها اهمیتی ندارد و البته الحمدالله شاهدیم که بسیاری از افراد عضو بسیج شدند و خود را در این حرکت شریک کردند و ساماندهی و سازماندهی آن را پذیرفتند.
مهمترین اقدام بسیج در این شرایط حساس کشور چیست؟
به نظر می رسد مهمترین کار ما در جمهوری اسلامی ایران امیدبخشی قبل از هر کاری است. باید بتوانیم با امیدبخشی و تقویت باورهای مردم برای ساخت کشور و سرزمین خود تلاش کنیم و با ایستادگی در برابر دشمنی که همیشه بوده و هست و در آینده نیز خواهد بود و این امر از عهده کسی نمی آید، مگر کسانی که دارای آن تفکر انقلابی و بسیجی باشند. اگر بتوانیم امید را در مردم افزایش دهیم، قطعا گام های بسیار بزرگی را بر می داریم.
ملت ها فرو نریختند مگر زمانی که امید و علاقه خودشان را به انقلاب و حکومتی که خودشان به وجود آورده اند، از دست بدهند. ما شکست نخورده ایم مگر زمانی که احساس یاس و سرخوردگی از حرکت های خود داشته ایم. به نظر من باید یک بار دیگر انقلاب در کشور احیا شود و بار دیگر امیدآفرینی در کشور را زنده کنیم و راه و چاره آن داشتن روحیه انقلابی است که فقط از کسانی بر می آید که به انقلاب ایمان دارند و به سرنوشت، آینده و سنت های خداوند اعتقاد دارند. بخش عظیمی از این افراد در بسیج سازماندهی شدند و یا در واقع به بسیج علاقه مند هستند.
برای هر حرکتی در جمهوری اسلامی که به ثمر بنشیند و به موفقیت برسد، نیازمند روحیه ایستادگی، محبت و روحیه جمعی و انقلابی گری هستیم. این موضوع می تواند در تمام عرصه های اقتصادی بروز کند و تمام کسانی که در کارخانه ها مشغول فعالیت هستند، با فکر انقلابی و بسیجی می توانند در اختراع و جلوگیری از هدر دادن انرژی و سرمایه های کشور و افزایش بهره وری کمک کنند و گام های موثری را بردارند. این افراد وقتی در میان مردم هستند، می توانند حرکت های اجتماعی را رقم بزنند و این همان میدانی است که بسیج می تواند در آن ورود کند و فعالیت خود را گسترش دهد. در حوزه های دیگر نیز همچون فرهنگی و اجتماعی و ابعاد گوناگون مشکلات دیگر نیز به همین شیوه می توان شاهد حضور بسیج بود.
اگر می خواهیم جلوی دشمن بایستیم، چاره ای نداریم جز اینکه ابتدا باید در حوزه اجتماعی امیدآفرینی کنیم و گام های اقتصادی جدی در تولید، مصرف داخلی، ابداعات و رفتن به سمت تکنولوژی که در دنیا مورد احتیاج است مانند حوزه های پزشکی، درمانی و فناوری های نوین. در حوزه های فرهنگی نیز باید بکوشیم تا در مقابل جبهه قدرتمند دشمن که تلاش می کنند ما را تحت تاثیر فرهنگ خود قرار دهند و از هم جدا کند و لاابالی گری را اشاعه دهد، به شکل عملی فرهنگ بسیج را جاری کنیم.
تمام کسانی که نگران سرزمین خود هستند، می توانند در یک اقدام هماهنگ و بسیج گونه در مقابل این فرهنگ غرب بایستند و این موضوع از سایر دستگاه ها ساخته نیست و هیچ ساز و کاری بر روی کاغذ در سازمان ها و نهادها نمی تواند پاسخگوی این هدف باشد و حتی اگر جنبش مردمی را با خود نداشته باشد، هرگز به موفقیت نمی رسد.
به نظر شما آیا سازمان ها از ظرفیت بسیج استفاده می کنند؟
متاسفانه از ظرفیت بسیج هیچ استفاده ای نمی شود. دلیل آن این است که یا باور ندارند و یا برخی افراد قصدی هم در این موضوع ندارند اما در نظامی کلاسیک و بین المللی دست و پا می زنیم که تلاش می کنند ما را در قالب سازمان های کلاسیک خود جای دهد و برنامه های آینده ما را قابل پیش بینی کنند و آموزه های درسی و حتی دانشگاهی ما را تحت تاثیر قرار دهد تا منطبق با باورهای انقلابی و اسلامی نباشد و این امر موجب می شود سازمان ها مقابل یکدیگر قرار بگیرند.
باید اعتقاد مسئولان و مقامات کشوری را با توجه به توان کشور افزایش دهیم. باید مسئولان مزه اعتقاد بسیج را بچشند تا ثمره آن را ببینند. هر جا از بسیج استفاده کرده ایم، موفق بوده ایم و نمونه آن در سیل اخیر مشاهده می شود. اگر بسیج پای کار نمی آمد، ما هنوز درگیر جمع آوری تلفات و آسیب دیدگان سیل بودیم اما شاهد بودیم هزاران نفر با پول و هزینه خود خارج از چهارچوب اداری حضور یافته اند. در موضوع اربعین نیز میلیون ها نفر بدون سازماندهی اداری وارد میدان شدند و بدون آمد و شد سیستماتیک اهداف این عرصه به خوبی خود را نشان داد و شاهد موفقیت چشمگیر بسیج در این عرصه ها بودیم./
نظر شما