جدا سازی علوم دینی وغیردینی مهم ترین عامل انحطاط دوران طلایی اسلام است

عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی تهران گفت: تقسیم بندی نامعقول علوم به دو نوع دینی وغیر دینی، مهم ترین عامل انحطاط دوران طلایی اسلام محسوب می شود.

به گزارش خبرگزاری شبستان از گیلان، سید محمد صادق موحد، عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی تهران، امروز(2آذر) در جمع دانشجویان بسیجی دانشگاه آزاد گیلان، یکی از ملزومات رسیدن به جایگاه برتر علمی را بررسی جایگاه گذشته علوم اسلامی ذکر کرد و گفت: جدا سازی علوم دینی و غیر دینی توسط برخی از سیاست مدارن گذشته به خصوص در دوران صفوی، انحطاط دوران طلایی علوم اسلامی را رقم زده است.

 

وی، با اشاره به آثار دانشمندان بزرگی همچون، ابوریحان بیرونی، عبدالرحمان صوفی، ابن شاتر و غیره، اظهار کرد: این دانشمندان از عالمان فرهیخته اسلامی بودند که در ظهور و پیدایش علوم جدید نقش بارزی داشتند و این در حالی است که به دلیل کوتاهی، بسیاری از اکتشافات و ابتکارات آنان به دانشمندان غربی نسبت داده شده است.

 

استادیار دانشگاه شهید بهشتی به بررسی اهمیت ملزومات فراگیری علوم از منظر قرآن و روایات پرداخت و تصریح کرد: حدود 10 درصد از آیات قرآن انسان را به تفکر و تعمق دعوت کرده و در حدود بیش از 780 آیه نیز به طور مستقیم لفظ علم به کار رفته است که این امر اهمیت این بحث را منعکس می سازد.

 

وی با اشاره به اینکه دو عامل مهم یعنی کسب معرفت الهی و اقتدار و آرامش از دیدگاه شریعت اهمیت فراگیری علوم را نشان می دهد، افزود: در بخشی از وصیت نامه امام علی(ع) به امام حسن (ع) در نامه 31 نهج البلاغه این مهم ذکر شده است که در آن نامه به تفکر و تعلم سفارش شده است.

 

موحد خاطر نشان کرد: در روایات نبوی ذکر شده هر کس که به علم روی آورد غالب و هر که فاقد علم باشد، تحت سیطره قرار می گیرد و این واقعیت در دنیای کنونی کاملا مشهود است.

 

وی با بیان اینکه علم و دانش برای تسریع در رسیدن به معرفت لازم است، افزود: کسب علم به تنهایی نمی تواند این معرفت را حاصل کند بلکه باید در کنار شریعت باشد.

 

استادیار دانشگاه شهید بهشتی تاکید رهبری را نسبت به ضرورت توسعه علمی در کشور بسیار کاربردی اعلام کرد و ادامه داد: رهبری، علم هر کشور را عامل عزت و قدرت یک کشور اعلام کرده است.

 

وی در ادامه با اشاره به موانع موجود در مسیر توسعه علمی کشور اظهار کرد: اگر نظام ارزیابی علمی کشور به درستی تهیه و تدوین نشود، به عنوان مهم ترین مانع محسوب می شود.

 

این استاد دانشگاه اظهار کرد: عدم همخوانی وظایف پژوهشی و آموزشی، عدم وجود نقشه ترسیمی راه و حصار علمی و عدم وجود مرجعیت علمی از دیگر موانع در مسیر دستیابی به ارتقا علمی کشور است که باید مورد بررسی قرار گیرد.

 

موحد بیگانه ستیزی در حوزه علوم را منجر به محدود کردن آن دانست و اظهار کرد: بستن درهای بین المللی به عنوان یکی از موانع مهم علمی به شمار می رود و این در حالی است که ما در حال حاضر، فقط یک درصد از تولیدات علمی دنیا را در اختیار داریم.

 

وی با بیان اینکه ما برخلاف دوران طلایی اسلام از نظر آشنایی با علوم مدرن، دوران شیرخوارگی علوم مدرن را می گذرانیم، تصریح کرد: باید از نظر بین المللی خود را تقویت کنیم.

 

موحد همکاری های بین المللی و ارتقای فرهنگ همکاری، توجه به علوم بین رشته ای و اجتماع علمی را از جمله راهکارهای توسعه علمی در کشور اعلام کرد که باید با برنامه ریزی اساسی مسیر فراگیری علوم را کوتاه تر ساخت.


پایان پیام/

 


 

کد خبر 86003

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha