حجتالاسلام والمسلمین رادنیک، مسئول شورای راهبردی پژوهشکده باقرالعلوم (ع) به خبرنگار شبستان گفت: مهمترین و مؤثرترین ابزار در شناسایی فتنهها، بصیرت است و کسب بصیرت نیازمند مؤلفههایی خاص است.
وی با اشاره به روایتی از امیرالمؤمنین (ع) در این زمینه افزود: حضرت در معرفی شخص بصیر ویژگیهایی را برمیشمارند و میفرمایند: "البصیر من سمع فتفکر و نظر فابصر". شخص بصیر در اولین گام، حرفها و سخنان مخاطب را بدون پیشداوری میشنود یعنی ظرفیت شنیدن نظرات و ایدههای مختلف را دارد. اینکه انسان با ملاک، معیار و منطق، توانایی درک و هضم سخن دیگران را داشته باشد یک توانمندی است اما کافی نیست.
حجتالاسلام رادنیک افزود: ویژگی دوم شخص بصیر تفکر درباره دیدهها و شنیدهها است. اینکه با تجزیه و تحلیل مطالب، لایهها، ابعاد و سطوح مختلف هر واقعه یا هر بحثی را بشکافد و کالبدشکافی کند.
اگر اطلاعاتی که انسان کسب میکند جهتدار نباشد، بصیرت حاصل نمی شود
وی افزود: دلیل اینکه برخی افراد در بعضی بزنگاهها، دچار لغزش و بیبصیرتی میشوند چشمپوشی از حقایق و برخورد با مسامحه و تساهل است. اینکه حضرت علی (ع) میفرمایند چشم نبستن بر حقایق است. کسب بصیرت نیازمند گوش کردن، تفکر کردن و دقت نظر است. گاهی انسان وقایع را میبیند، تفکر میکند و چشمپوشی هم نمیکند اما اطلاعات و آگاهیهایی که کسب میکند جهتدار نیست و او را به مقصد نمیرساند.
مسئول شورای راهبردی پژوهشکده باقرالعلوم (ع) با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری در رابطه با بصیرت افزود: وقتی حق به انسان عرضه میشود با توجه به فطرت انسانی به راحتی برای او قابل تشخیص است وقتی هم باطل به شکل عریان به انسان عرضه میشود باز قابل تشخیص است اما وقتی حق و باطل درهم آمیخته شد تشخیص حق از باطل نیازمند ابزار و توانمندیهای خاص است و اینجاست که نقش خواص در جامعه مشخص میشود.
وی افزود: در گرد و غبار و ابهامات حاصل از آمیختگی حق و باطل عنصر بصیرت، مانند یک قطبنما مسیر حرکت را مشخص میکند و انسان را به مقصد میرساند.
حجتالاسلام رادنیک با اشاره به نقش و مسئولیت خطیر حوزههای علمیه و روحانیت در اینباره گفت: ابزار و مؤلفههای پیشنیاز بصیرت، با تعمیق و ترویج دین کسب میشود و روحانیت به عنوان بانیان این موضوع در بصیرتدهی و افزایش سطح معرفت جامعه نقش مضاعفی دارند.
پایان پیام/
نظر شما