«محمد ابراهیمی» در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان با بیان اینکه گسترش استفاده از اینترنت و فضای مجازی در تعاملات روزمره منجر به ایجاد تغییر در زندگی روزمره افراد به ویژه قشر جوان شده است گفت: ر کنار تمام مزایا خطرات زیادی برای کابران دارد و اطلاعرسانی در حوزه آسیبها و تهدیدها و تشکیل اتاق فکر برای کاهش پیامدهای ناشی از اثرات مخرب آن از جمله وظایف فعالان فرهنگی و متخصصین فناوری اطلاعات است.
مدیرموسسه فرهنگی بین الحرمین شاهرود بهترين راه مبارزه با تهديدهاي فضاي مجازي را توليد محتواي مناسب اعلام کردوگفت: تولید محتوای غنی فرهنگی توسط افراد خبره در این حوزه می تواند تهدید فضای مجازی را به فرصت تبدیل کند.
وی در خصوص آشنایی کاربران با آسیبها، فرصتها و تهدیدات فضای مجازی افزود: دانشجویان قبل از استفاده از فضای مجازی، باید سواد اینترنتی خود را افزایش دهند وهوشمندانه از این فضا استفاده کنندکه اگر از این فضا به طور صحیح استفاده نشود، میتواند خطرات جبران ناپذیری را در پیداشته باشد.
ابراهیمی تصریح کرد: رشد روزافزون فناوریهای نوین و تجهیزات هوشمند، جوانان و نوجوانان را خواسته یا ناخواسته به فضای مجازی سوق داده است، بنابراین اگر کاربران سطح آگاهی و اطلاعات خود را در این حوزهها افزایش دهند مانع از سوءاستفاده افراد سودجو میشوند.
مدیرموسسه فرهنگی بین الحرمین شاهرود ضمن بیان اینکه اگر ما در حوزه فعالیت در فضای مجازی غفلت بورزیم طبیعی است که دشمن از این فضاها در جهت پیشبرد اهداف سوء خود استفاده می کند، ادامه داد: مساجد هم باید از ظرفیت این صنعت روز استفاده مطلوب رو به نحو رشد و ارتقاء مسائل دینی و معرفتی ببرند.
وی یکی از آسیبهای اجتماعی مهم در خانوادهها را استفاده کودکان و نوجوانان بدون آموزشهای لازم از تکنولوژیهای جدید عنوان کردوافزود: گاهی اوقات دیده میشود که والدین تبلت یا گوشی هوشمند اختصاصی برای فرزند خود تهیه میکنند و این در حالی است که به رمز عبور این وسیله حتی دسترسی ندارند، چنین عمل خطرناکی نه تنها ممکن است آسیبهای جدی جسمانی و روانی برای کودک و نوجوان در پی داشته باشد بلکه ممکن است امنیت تمام اعضای خانواده را به چالش بکشد.
این کارشناس فرهنگی ادامه داد: خانوادهای که تعاملات گسترده و منظم با اعضای خود و دیگران داشته باشد خلأ عاطفی و روانی نخواهد داشت و هر میزان که همبستگی اعضای خانواده افزایش یابد تمایل به حضور منفردانه در فضای مجازی کاهش خواهد یافت.
ابراهیمی با اشاره به اهمیت تقویت تفکر انتقادی و پرسشگری در مخاطبان کودک و نوجوان رسانهها، تصریح کرد: تفکر نقادانه یعنی درست اندیشیدن و تلاش برای به دست آوردن آگاهی مناسب و قابلاعتماد در جهان؛ به عبارتی تفکر انتقادی، هنر تجزیه و تحلیل و انتخاب اندیشهها است که در این دوره آموزشی تقویت خواهد شد.
مدیرموسسه فرهنگی بین الحرمین شاهرود یکی از مهارتهای انسان امروزی را داشتن تفکر انتقادی برای اتخاذ تصمیمات درست در زندگی دانست و تأکید کرد: امروزه گسترش فضای مجازی و سهولت تبادل اطلاعات، افرادی بافرهنگها و ایدههای متنوع از نقاط مختلف جهان را به هم متصل کرده است و در چنین فضایی، رشد توانایی استدلال و نتیجهگیری برای مواجه آگاهانه با موضوعات، ضروری بهنظر میرسد.
وی با اشاره به تأثیر گسترش امکانات فضای مجازی در زندگی کودکان و نوجوانان امروز گفت: کودکان امروز در شرایط متفاوتی از گذشته زندگی و رشد میکنند و حضور تکنولوژی ضمن تغییر در شیوههای زندگی افراد، بر رشد و تربیت کودکان و حتی نحوه فرزندپروری والدین هم اثر گذاشته است.
ابراهیمی با اشاره به اینکه از فضای مجازی برای تبلیغ و گسترش فرهنگ ناب اسلامی و سبک زندگی اسلامی می توان استفاده بهینه داشت اضافه کرد: می توان سخنرانی ها و پاسخ به شبهات را در فضای مجازی برای جوانان عرضه کرد.
وی از برگزاری کارگاههای فرصتها، تهدیدات و آسیبهای فضای مجازی در شاهرود خبرداد وتأکید کرد: این کارگاهها با آگاهسازی نوجوانان و خانوادهها نسبتبه آسیبهای فضای مجازی، همچنین آموزش تفکر خلاق و انتقادی در مواجهه با این فضا، امکان استفاده مناسب از این امکانات تکنولوژی در جهت رشد کیفیت زندگی را هموار میکند.
مدیرموسسه فرهنگی بین الحرمین شاهرود با بیان اینکه پیامدهای استفاده افراطی از فضای مجازی در قالب نتایج منفی تحصیلی، شغلی و خانوادگی تعریف میشود افزود:بیتوجهی زوجین به حالات عاطفی و هیجانی یکدیگر و حذف تعاملات سالم از مهمترین این پیامدها است.
وی با اشاره به اینکه کلاسها به شکل کارگاهی و بر پایه تعامل بین مدرس و فراگیران پیش میرودکه هر کارگاه با ۲۵ تا ۳۰ شرکتکننده برگزار خواهد شد اظهارداشت: تأکید این دوره آموزشی بر حضور فعال و گفتگومحور فراگیران در بحثها و فعالیتهای کارگاهی است، هدف از برگزاری این کارگاهها، آشنایی اقشارمختلف جامعه خصوصاً دانش آموزان و دانشجویان با فرصتها و تهدیدهای فضای مجازی، اینترنت و جنگ نرم است.
ابراهیمی با اشاره به اینکه موسسه فرهنگی بین الحرمین شاهرود در سال ۱۳۸۰ تشکیل شده که در ۱۳۹۰ اولین مرکز مشاوره مجازی امور فرهنگی و اجتماعی کشور را راه اندازی کرد که بصورت شبانه روزی و در فضای مجازی پاسخگوی سوالات مراجعه کنندگان در امورفرهنگی و اجتماعی در حوزههای مختلف است اظهارداشت: برگزاری کارگاههای آسیب ها، فرصتها و تهدیدات فضای مجازی از جمله برنامههای فرهنگی، آموزشی این موسسه فرهنگی است.
مدیرموسسه فرهنگی بین الحرمین شاهرود ازدیگر اقدامات مهم این موسسه فرهنگی را برگزاری بیش از یک هزار کارگاه آموزشی در طی این هشت سال در سطح مساجد، مدارس، دانشگاه و ادارات برشمرد.
نظر شما