خبرگزاری شبستان، گروه اندیشه: کتاب «معنا، واقع و صدق؛ در گزاره های دینی» به قلم محمدباقر سعیدی روشن و به همت انتشارات سازمان سمت و پژوهشگاه حوزه و دانشگاه منتشر شده است.
بنابر این گزارش، تفسیر متون فلسفی، دینی و حقوقی پیوندی ژرف با ماهیت معنا دارد. گشودن اسرار معنای متون پیچیده، مرهون ایضاح چیستی معنا و موطن آن است. معناداری و ملاک اثبات آن در دوره رواج پوزیتیویسم وارد این حوزه شد. نسبت زبان و معنا با واقعیت، زاویه دیگر مساله معناست که حکایت زبان از واقع را بررسی می کند. صدق گزاره ها و مناط صدق آن نقطه مکمل این مسایل است. همه این مسایل متعلق به حوزه دانش های فلسفی زبانی است. به دلیل اهمیت این حوزه معرفتی، امروزه علوم گوناگونی چون زبان شناسی و فلسفه زبان، هرمنوتیک، نشانه شناسی، فلسفه، نقد ادبی و حتی روان شناسی را معطوف خود ساخته است.
سنخ این پژوهش و مسایل مطرح در آن از جنس فلسفه زبان یا زبان شناسی فلسفی است. این پژوهش البته بررسی زوایای گوناگون مساله معنا، واقعیت و معرفت در گزاره ها و متون دینی را که در کلیت از جنس مسایل متافزیکی است، در نظر دارد.
این کتاب در نظر دارد زوایای گوناگون مسئله معنا، واقعیت و معرفت را با نظر به گزاره ها و متون دینی بررسی کند. اولاً بررسی موطن معنا و تلاش در به دست دادن دیدگاهی موجه در ماهیت همه جانبه آن؛ ثانیاً تبیین موطن معنا و ظرف وجودی آن و اثبات هستی معنا در نشانه های زبانی و بسترهای فرازبانی؛ ثالثاً تبیین سازوکار معناداری جملات و گزاره های متافیزیکی و دینی و به ویژه عبارت های قرآن کریم، به مثابه متن وحیانی پروردگار متعال؛ رابعاً تبیین واقع گرایی و روش تحقیق در گزاره های متافیزیکی دینی و ارزیابی چالش های ناظر به حوزه معرفت بخشی این سنخ گزاره ها؛ خامساً بررسی چگونگی تحصیل یقین در گزاره های دینی و مناط صدق این نوع گزاره ها.
نویسنده اثر در آغازین صفحات کتاب می نویسد: معناشناسی و تفسیر متون فلسفی، دینی و حقوقی پیوندی عمیق با ماهیت معنا دارند. رمزگشای اسرار این سنخ متون پیچیده آن است که پیشتر معلوم باشد اساسا معنا چیست و در کجاست؟ آیا یک واقعیت معنایی داریم یا معانی متعددند؟ در کنار این دو پرسش، مساله معناداری و ملاک اثبات آن در عصر علم گرایی اهمیت یافت. نسبت زبان و معنا با واقعیت، زاویه مکمل این پازل است که به دنبال بررسی کردن مساله حکایت و روش تحقیق واقع و به دست دادن معیار صدق گزاره ها است.
بر پایه این گزارش اهداف نگارش کتاب آشکارسازی و ایضاح عبارتند از: ۱)بررسی مساله معنا و تلاش در به دست دادن دیدگاهی موجه در ماهیت همه جانبه معنا.۲)تبیین موطن معنا و ظرف وجودی آن و اثبات هستی معنا در نشانه های زبانی و بسترهای فرازبانی.۳)تبیین ساز و کار معناداری جملات و گزاره های متافیزیکی به ویژه با عنایت به متون دینی و جملات قرآن به مثابه متن وحیانی پروردگار متعال.۴)تبیین واقع گرایی و روش تحقیق در گزاره های متافیزیکی دینی و ارزیابی چالش های ناظر به حوزه معرفت بخشی این سنخ گزاره ها. ۵)بررسی چگونگی تحصیل یقین در گزاره های دینی و مناط صدق این نوع گزاره ها.
کتاب این مباحث را در ۱۳ فصل «مبادی و قلمرو حوزه پژوهش»، «علوم اسلامی، دیرینه مطالعات معنایی»، «زبان شناسی و معناپژوهی»، «زبان شناسی نوین در غرب»، «چیستی معنا، بازخوانی نظریه های معنایی»، «ماهیت فلسفی معنا»، «ظرف وجودی معنای زبانی»، «عناصر فرازبانی، در فرآیند تکوین معنا»، «معناداری گزاره ها و آموزه های دینی»، «واقع گرایی یا نا واقع گرایی گزاره ها دینی»، «صدق در انواع گزاره ها، با کدام مبنا و معیار؟»، «گزارههای دینی، واقع گرایی»، «امکان فهم یقینی دین، مناط صدق گزاره های دینی» عرصه می کند.
این اثر در ۳۰۵ صفحه و قیمت ۲۴هزار تومان و شمارگان ۵۰۰ نسخه روانه بازار نشر شده است.
نظر شما