خبرگزاری شبستان،سرویس فرهنگی- مریم داوری: هفته کتاب و کتابخوانی امسال برای بیست و هفتمین سال متوالی در کشورمان برگزار می شود. موسسه خانه کتاب با همکاری بسیاری از نهادها و سازمان ها اقدام به برگزاری برنامه های متنوع همچون جلسات نقد و بررسی کتاب، نمایشگاه های کتاب، رونمایی از کتاب و دیدار با نویسندگان و مترجمان می کند. در حقیقت هفته کتاب و کتابخوانی بهانه ای است برای توجه هر چه بیشتر به حوزه کتاب و رفع مشکلات آن. شعار این هفته همچون سال قبل« حال خوش خواندن» انتخاب شده است. به بهانه هفته کتاب و کتابخوانی گفتگویی با «مریم زندی » از شاعران کشورمان ترتیب دادیم که بدین شرح است:
هفته کتاب و کتابخوانی چقدر می تواند در ترویج کتابخوانی در جامعه نقش داشته باشد؟
قطعا نامگذاری هفته ای با نام کتاب و کتابخوانی در تقویم کشورمان بی تاثیر نیست. نامگذاری هفته ای با نام کتاب و کتابخوانی می تواند تلنگری باشد برای مخاطبان عام که شاید کتاب نخوانند. اکثر مناسبت ها روزانه نامگذاری شده است اما برای کتاب و کتابخوانی یک هفته را در نظر گرفتند و همین امر نشان از اهمیت دادن به کتاب را می رساند. به نظرم این هفته برای مخاطب عام اثر گذار است چه برسد به مخاطب خاص و کتابخوان.
برای تاثیر گذاری هر چه بیشتر هفته کتاب و کتابخوانی چه برنامه هایی باید تدارک دیده شود؟
باید تمام برنامه ها در جهت بها دادن به کتاب باشد. معرفی کتابهای خوب و تازه منتشر شده و رونمایی از آنها در تشویق مردم به کتاب و کتابخوانی موثر است. همان قدر که در نمایشگاه کتاب به کتاب ارج می دهیم باید در هفته کتاب و کتابخوانی هم برای کتاب اهمیت خاص قائل شویم.در نمایشگاه کتاب همیشه بر روی کتابهای تازه منتشر شده مانور می دهند اما به دلیل کثرت غرفه ها و انتشارات ها برخی اوقات دیده نمی شوند. هفته کتاب زمان خوبی برای دیده شدن کتابهای تازه منتشر شده و مفید و معرفی نویسندگان تازه کار است.
علت اینکه کتاب در جامعه ما در سبد خانواده نیست، چیست؟
کتاب در مقایسه با کالاهای دیگر که ماهانه مصرف می شود، گران نیست. امروز حداقل قیمت یک پیتزا 40 هزار تومان است که غذای ثابت بعضی از خانواده ها در هفته است. خانواده ها برای کتابهای کمک درسی که قیمت بالایی هم دارند، هزینه می کنند اما برای کتابهای رمان و داستان و شعر برای کودک و نوجوان خود نه و این نشان می دهد که مشکل فقط اقتصادی نیست. در جامعه ما فقر فرهنگی بیشتر از فقر اقتصادی است. بچه ها پول تو جیبی می گیرند و اگر فرهنگسازی شده باشد، برای خرید کتاب در سال برنامه ریزی می کنند. گاهی می بینیم که در خانواده ها هزینه بالایی صرف تهیه لباس برای مهمانی می شود اما برای کتاب هزینه ای در سال کنار گذاشته نمی شود.
پیامدهای دراز مدت عدم مطالعه چیست؟
وقتی سرانه مطالعه کتاب پایین است یعنی افراد جامعه به خصوص کودکان و نوجوانان به سرگرمی های کاذب روی آوردند. در چنین جامعه ای بچه ها به جای کتاب، مشغول بازیهای رایانه ای و موبایل هستند و بزرگترها نیز کمتر روزنامه و کتاب می خوانند. بازی های رایانه ای اثرات مخربی بر روی جسم، روح و روان بچه ها می گذارد. روی گردان شدن از کتاب باعث می شود که دایره لغات و اطلاعات افراد پایین بیاید و این امر باعث کاهش آگاهی می شود.
برای افزایش سرانه مطالعه در کشور به طور ریشه ای چه اقداماتی باید صورت گیرد؟
باید از بچگی در افراد عادت کتاب خواندن را ایجاد کنیم . هر عادتی را باید از کودکی ایجاد کرد. همان گونه که به کودک یاد می دهیم باید زمانی را صرف غذا خوردن کند باید به او آموزش دهیم که زمانی را در روز به مطالعه اختصاص داد.خوشبختانه امروز انواع کتابها اعم از کتابهای حمام و پارچه ای برای سنین مختلف در نظر گرفته شده است. نکته دیگر این است که بچه ها از بزرگترها الگو برداری می کنند و وقتی ببیند والدین آنها با کتاب مانوس هستند ناخود آگاه به کتاب و کتابخوانی گرایش پیدا می کنند. به هر حال گرایش فرزندان در خانواده ای که والدین سرگرم موبایل و کامپیوتر هستند با خانواده ای که والدین با کتاب همراه هستند به شدت متفاوت است.
نظر شما