خبرگزاری شبستان، سرویس فرهنگی- مریم داوری: هفته کتاب و کتابخوانی امسال برای بیست و هفتمین سال متوالی در کشورمان برگزار می شود. موسسه خانه کتاب با همکاری بسیاری از نهادها و سازمان ها اقدام به برگزاری برنامه های متنوع همچون جلسات نقد و بررسی کتاب، نمایشگاه های کتاب، رونمایی از کتاب و دیدار با نویسندگان و مترجمان می کند. در حقیقت هفته کتاب و کتابخوانی بهانه ای است برای توجه هر چه بیشتر به حوزه کتاب و رفع مشکلات آن. شعار این هفته همچون سال قبل« حال خوش خواندن» انتخاب شده است.به بهانه هفته کتاب و کتابخوانی گفتگویی با «کمال شفیعی» از شاعران کشورمان ترتیب دادیم که بدین شرح است:
نامگذاری هفته ای به نام کتاب و کتابخوانی چقدر در ترویج مطالعه موثر است؟
متاسفانه نامگذاری ها نخ نما و کلیشه ای شده است. وقتی قرار است عنوانی برای موضوعی در کشور به کار ببریم باید بسترها را فراهم کنیم و تمهیدات لازم را تدارک ببینیم. در مورد هفته کتاب هم این امر صدق می کند. وگرنه با نامگذاری صرف کمکی به وضعیت کتاب و کتابخوانی نمی شود و مشکلی در این حوزه حل نخواهد شد.
برای اینکه هفته کتاب و کتابخوانی یک نامگذاری صرف نباشد چه باید کرد؟
باید فکر شود که چطور می توان کتاب را در سبد خانواده قرار داد. چگونه باید دسترسی آسان به کتاب را برای علاقمندان به کتاب و کتابخوانی فراهم کرد. چطور باید زمینه های مطالعه را تسهیل کرد و از چه راه های کتابهای خوب و مفید را معرفی کرد.چقدر باید در رسانه های عمومی برنامه در زمینه کتاب و کتابخوانی تدارک دید .
چه اقداماتی باید در هفته کتاب و کتابخوانی صورت گیرد؟
یکی از اقدامات موثر در راستای هفته کتاب، معرفی نویسندگان، شاعران، تصویرگران و مترجمانی است که کارهای خوب و ارزشمند انجام دادند. نهادهای متولی باید برنامه ریزی کنند که کتاب وارد زندگی مردم شود. باید در هفته کتاب تمام ساز و کارهای لازم در مدارس، جوامع دانشگاهی ، مهد کودکها و در سطح شهر تعریف شود. نمایشگاه های کتاب با تخفیف ویژه در این هفته به رونق کتابخوانی کمک می کند و همچنین باید از فعالان فرهنگی و کتابخوانان تقدیر شود. مراکز و نهادهایی مانند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، آموزش و پرورش، وزارت علوم و تحقیقات و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان باید پای کار بیایند تا علاقمندی به کتب و مطالعه در جامعه شکل گیرد و همه آرزو کنند یا نویسنده ، مترجم و تصویرگر خوب باشند و یا یک کتابخوان حرفه ای باشند.
مشکلات اقتصادی چقدر در کاهش سرانه مطالعه کتاب نقش دارد؟
در جامعه ما کتاب در پنج سال اخیر گران شده است اما تا قبل از آن این طور نبود. یک پیتزا 30 هزار تومان بود که می شد با آن دو کتاب خرید. شرایط اقتصادی فعلی مردم طوری است که توان خرید آنها پایین آمده است . در حقیقت می توان گفت امروزه مساله اقتصادی در کاهش مطالعه و خرید کتاب موثر است. بعد اقتصادی در کاهش کتابخوانی اثر دارد اما نه به حدی که میزان مطالعه اینقدر کم باشد.
اینکه کتاب جزو سبد خانوار نیست چه علت هایی دارد؟
عوامل فرهنگی و اقتصادی در این زمینه دخیل هستند و تنها نمی توان علت را به گرانی کاغذ و کتاب محدود کرد. در زمینه کتاب و کتابخوانی باید فرهنگسازی شود. کاهش سرانه مطالعه فقط به مشکلات کاغذ و چاپ محدود نمی شود. روزانه در کوچه و خیابان با تعداد زیادی از بروشورهای تبلیغاتی مواجه هستیم.با وجود گرانی کاغذ با کاغذهای تبلیغاتی مواجه هستیم که عمری یکی دو دقیقه دارند و در سطل زباله و یا کف خیابان می روند. کاغذ صرف تبلیغات می شود ، پس کاغذ هست و باید مصرف آن مدیریت شود. کاغذ موجود باید صرف تولید کتابهای خوب شود. مسئولان باید ساز و کارهایی بیندیشند که فضای کتاب و کتابخوانی در کشور رونق داشته باشد و کتاب جزو سبد خانوار قرار گیرد
نظر شما