در جامعه ما نگاه به حقوق مالکیت فکری رو به رشد است

شاکری با بیان اینکه حق مولف برای پیشرفت فرهنگ و هنر جامعه اعطا شد، گفت: اگر این حق سفت و سخت باشد، جامعه از پیشرفت باز می ماند.

 

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، «زهرا شاکری» امروز 25 آبان در دومین همایش ملی حقوق نشر که در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار شد، گفت: حق مولف یکی از شاخص های حقوق مالکیت است. استثنائات مقرراتی هستند که بعضی از موارد بهره برداری را یا بدون پرداخت ما به ازا برای مصرف کنندگان تجویز می کنند. حق مولف اعطا شد که فرهنگ و هنر جامعه پیشرفت کند. اگر این حق سفت و سخت باشد، جامعه از پیشرفت باز می ماند و از آثار ادبی و هنری محروم می شود.

 

این عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه استثنائات نظام حقوق مالکیت ادبی و هنری اقسام مختلف دارد، عنوان کرد: این موارد عبارتند از استفاده شخصی، استفاده کتابخانه ای، استفاده علمی و تحقیقاتی، نقل قول، استفاده طنزآمیز، تکثیر موقت در محیط الکترونیک، استفاده معلولان، استثنای نقل قول پر کاربرد است. نقل به معنای استفاده از بخشی از اثر دیگری در اثر خودمان است. اولین شرط برای نقل این است که اثر منتشر شده باشد. اگر نقل شما قانونی نباشد در معرض ارتکاب جرم کیفری هستید، از شش تا یک سال حبس، علاوه بر اینکه جبران خسارت مولف هم وجود دارد.

 

وی تصریح کرد: ما در مورد همه استثنائات نمی توانیم به صورت عنان گسیخته به تفسیر بپردازیم. در ایران و فرانسه معیاری هست که در مورد استثنائات استفاده می شود و تاکید شده که استفاده استثنا باید مشخص باشد. در استثنایی که داریم از آن استفاده می کنیم، نباید کاری کنیم که تبدیل به رقیب مولف شویم. گام سوم این است که نباید به منافع مولف زیان وارد کند. استفاده منصفانه مختص کشور ما نیست و در کشورهایی مانند انگلستان و آمریکا مطرح است.

 

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: استثنای کتابخانه، نقل قول و استفاده شخصی را در کشورمان داریم. استثنائات در قوانین ما مقرره امری نیست بلکه مقرره تکمیلی است. در جامعه فعلی ما نگاه به حقوق مالکیت فکری رو به رشد است.

 

کد خبر 855108

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha