افراط‌گرایی حاصل دوگانه‌باوری بشر است

ابراهیمی‌ترکمان با تأکید بر اینکه دوگانه‌باوری در بین مردم رواج پیدا کرده و نقطه تعادل آنها برهم خورده است، گفت: افراط‌گرایی و خشونت امروز در جهان نیز حاصل همین دوگانه‌باوری بشر است.

خبرگزاری شبستان، گروه اندیشه: «ابوذر ابراهیمی‌ترکمان»، در سخنرانی خود در یازدهمین دور گفت‌وگوی دینی ایران و كليسای واتيكان که (20 و 21 آبان‌ماه) در محل این سازمان برگزار می‌شود، اظهار کرد: هر فضيلتی در عالم نقطه تعادلش فضيلت و نقطه افراطش ممكن است رذيلت باشد و نقطه تعادل فضيلت سبب رشد و كمال انسان می‌شود. برای مثال نقطه تعادل شجاعت باعث كمال اما جنبه افراطی كه به بی‌مهاباگری می‌انجامد قطعا فضيلت نيست، اگر شجاعت به جانب تفريط كشيده شود و نام ترس بگيرد هم قطعا فضيلت نيست.

 

رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی گفت: امروز نقطه تعادل بشريت به هم خورده و دوگانه‌نگری رواج يافته است و در آن واحد دو نگرش يعني باور به مسائل اخلاقی و زيرپاگذاشتن اخلاق گسترش پيدا كرده است و افراط‌گرایی حاصل دوگانه‌باوری است.

 

ابراهيمی‌تركمان در ادامه اظهار کرد: انسان دوگانه‌نگر هم می‌تواند در تصور خودش خدا را قبول داشته باشد و هم می‌تواند خدا را از نظر بردارد و اين بزرگترين خطر جامعه امروز است.

 

وی ادامه داد: انسان امروز به سمتی حركت می‌كند كه آگاهانه القای ناآگاهی می‌كند و اين مسئله را در موضوعات مختلف می‌بينيم، مثلا در موضوع محيط زيست انسان به خاطر از دست دادن نياز تعادل به نفع خود عمل كرده و فكر می‌كند طبيعت ارث پدرانش است و خود را محق هرگونه استفاده از آن می‌داند و همين سبب شده بهره برداری درست از طبيعت كه يک فضيلت است به رذيلت آسيب رساندن به طبيعت تبديل شود.

 

ریيس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی بيان كرد: در گذشته تنها وطن انسان به اسارت گرفته می‌شد، اما امروز انديشه انسان به اسارت گرفته شده و ديگران هر گونه بخواهند می‌توانند از انديشه او به نفع خود استفاده كنند. امروز وظیفه اديان دوركردن انسان از دوگانه‌نگری و بازگشت به اصول متون مقدس است.

 

وی تأكيد كرد: انسان امروز كمتر از انسان ديروز سعادتمند است چون جاهليت گذشته به جاهليت مدرن تبديل شده است. ضروری‌ترين نياز بشر امروز آشتی دادن او با خودش است. انسان گوهر وجود خود را گم كرده و اگر اين گوهر را پيدا كند و بداند نقشش در عالم بشر جانشينی خداست، خواهد توانست خدمت دين را بپذيرد.

 

ابراهيمی‌تركمان همچنین، بیان کرد: همزيستی مسالمت‌آميز اديان نيازمند قوای متعادل است، در غير اين صورت امكان وقوع ندارد. بايد بدانيم چگونه می‌توانيم انديشه متعادل ايجاد كنيم. امروز مشكل بشر علم نيست، بلكه علم به علم است يعنی انسان به علمش علم ندارد و اين باعث شده است نتواند به نقطه تعادل حركت برسد.

 

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: دين مانند دارو نيست كه برای درمان مفيد باشد، بلكه غذاست كه برای همه انسان‌ها و زمان‌ها مفيد است و به سمت حقيقت رهنمون می‌كند.

 

وی در پایان سخنانش، تأکید کرد: امیدوارم این گفت‌وگوها در این مسیر راه‌های خوبی را پیش روی ما بگذارد و یافته‌های این نشست به صلح جهانی و دوستی بین ملت‌ها کمک کند.

 

گفتنی است، سابقه گفت‌وگوهای دينی بين جمهوری اسلامی ایران و واتیکان به اولین گفت‌وگوی مركز گفت‌وگوی اديان و فرهنگ‌های سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و شورای پاپی گفت‌وگوی اديان واتيكان در سال 1373 باز می‌گردد كه اولين نشست در تهران برگزار و تاكنون 10 دور از گفت‌وگوها به صورت دو سالانه يك نوبت در رُم و يك نوبت در تهران برگزار شده است.

 

کد خبر 853087

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha