باید از انگیزه بالای جوانان در کنار اندوخته های افراد با تجربه استفاده کرد

خدابنده گفت:باید از انگیزه و توان بالای جوانان در کنار تجارب و اندوخته های افراد با تجربه استفاده کرد و ادغام این ویژگی ها می تواند در پیشبرد اهداف هر سازمانی موثر واقع شود.

به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، «قاسمعلی خدابنده» امروز(۱۹ آبان) در جلسه هم اندیشی با جوانان حوزه ستادی اداره کل با اشاره به اینکه اهمیت دوره جوانی و تاثیر این دوره بر سایر دوران زندگی بسیار زیاد است و راه و خط مشی انسان ها در این دوره شکل می گیرد که بسیار حائز اهمیت است، گفت:انرژی، توان بالا، خطرپذیری بالا، خلاقیت و دانش به روز از مهمترین خصوصیات دوره جوانی محسوب می شود و در هر سازمانی نیروی انسانی مهمترین سرمایه آن سازمان می باشند و در این میان جوانان نقش کلیدی ایفا می کنند.

 

مدیرکل آموزش و پرورش خراسان رضوی تصریح کرد: با توجه به اینکه دانش آموزان مخاطبین اصلی بیانیه گام دوم انقلاب هستند این بیانیه برای آموزش و پرورش موضوعیت دارد و همچنین چون این بیانیه خط مشی، راه و مسیر را مشخص می کند برای آموزش و پرورش طریقت نیز دارد و با توجه به این بیانیه لزوم ارتقاء جایگاه جوانان در سازمان ها و به خصوص آموزش و پرورش حائز اهمیت است.

 

خدابنده اظهار کرد: رهبر معظم انقلاب در بیانیه گام دوم انقلاب توصیه های مختلفی به جوانان دارند و علم اندوزی و پژوهش از مهمترین آن توصیه هاست که به فرموده ایشان علم و دانش باعث اقتدار و عزت ملت ها می شود، همچنین معنویت، اخلاق و سبک زندگی ایرانی اسلامی از دیگر توصیه های رهبر معظم انقلاب است که می تواند برای جوانان این مرز و بوم راهگشا و چراغ راه باشد.

 

وی عنوان کرد: ما اعتقاد داریم در آموزش و پرورش حتما باید جانشین پروری با توجه به اصل شایسته سالاری اتفاق افتد و جوانان باید خود را مجهز کنند و حتما باید از انگیزه و توان بالای جوانان در کنار تجارب و اندوخته های افراد با تجربه استفاده کرد و ادغام این ویژگی ها می تواند در پیشبرد اهداف هر سازمانی موثر واقع شود.

 

مدیرکل آموزش و پرورش خراسان رضوی خاطرنشان کرد: آموزش و پرورش درگیر یکسری گرفتاری های مزمن است که از سنوات قبل حل نشده و اضافه گردیده است و قید کردن مشکلات به تنهایی کفایت نمی کند و حتما باید راه حل نیز ارائه شود.

 

خدابنده گفت: عدم ثبات مدیریت نه تنها در آموزش و پرورش بلکه در سایر دستگاه ها نیز وجود دارد و این عدم ثبات مدیریت باعث شده مدیریت دانش جدی گرفته نشود.

 

وی اظهار کرد: دستگاه تعلیم و تربیت در موقعیتی قرار گرفته که طی چند سال آینده قریب به دو سوم نیروهای خود را به دلیل بازنشستگی از دست می دهد و این فرصت جدیدی برای جذب و بکارگیری نیروهای جوان، خلاق و توانمند خواهد بود و بدنه این دستگاه در سال های آتی جوان خواهد شد که می تواند به پویایی آن کمک نماید.

کد خبر 852611

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha