شرط بانکی ایران برای نجات برجام نیمه‌جان

درحالی که ایران با برداشتن گام چهارم در کاهش تعهدات خود در توافقنامه برجام، عملا نشان داده که به هیچ عنوان در تضمین منافع ملی کوتاه نمی‌آید، اروپایی‌ها باید جدیت بیشتری برای نجات این توافق به خرج دهند.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از ایبنا، توافق هسته‌ای ایران و قدرت‌های بزرگ جهان که به آن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) هم گفته می‌شود، سال ۲۰۱۵ میان ایران و کشورهای عضو گروه ۱+۵ متشکل از آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین، پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد به علاوه آلمان منعقد شد. بر پایه این توافق، در برابر محدود شدن برنامه هسته‌ای ایران، تحریم‌های اعمال شده علیه این کشور لغو یا تعلیق شد.

هشتم ماه مه سال گذشته دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا اعلام کرد که از برجام خارج می شود و نه فقط تحریم های قبلی را باز می گرداند بلکه تحریم های جدید علیه تهران را نیز اعمال خواهد کرد و به دنبال آن تحریم‌های واشنگتن علیه ایران احیا و تشدید شدند. آمریکا تلاش می کند دیگر کشورها نیز ایران را تحریم کنند.

ایران در اردیبهشت ماه امسال در نخستین سالگرد خروج یکجانبه آمریکا از توافق هسته‌ای، اعلام کرد در پاسخ به بازگشت تحریم‌های آمریکا و عدم تحقق وعده‌های کشورهای باقی مانده در توافق برای جبران آثار منفی این تحریم‌ها، به مرور تعهد خود را به توافق هسته‌ای کاهش می‌دهد. از آن به بعد، ایران تا به حال چهار بار تعهدات برجامی خود را کاهش داده و هر بار به اروپائیان فرصت داده که در طول ۶۰ روز به انجام تعهدات خود بازگردند.

حالا در تازه‌ترین تحولات در این زمینه، معاون وزیر امور خارجه ایران یک پیش‌شرط بانکی را برای احیای برجام مطرح کرده است. عباس عراقچی در گفتگو با اسپوتنیک در پاسخ به این سوال که شما منتظر چه گام‌هایی در اجرایی شدن برجام از طرف اروپا و آمریکا هستید؟ تصریح کرد: باید منافع ایران در برجام تایید شود که مهم‌ترین آن بحث توانایی ایران برای فروش نفت خودش و دریافت درآمدهای ناشی از نفت از طریق بانکی خواهد بود.

نظر صریح ایران درباره راهکار نجات برجام اروپایی‌ها را با این چالش مواجه می‌کند که راهکار عملیاتی برای خرید نفت ایران و پرداخت پول آن از طریق بانک‌ها پیدا کنند. چندی پیش فرانسه طرحی ابتکاری را برای نجات برجام پیشنهاد داده بود که بخشی از نفت ایران را پیش‌خرید کند و هزینه‌های آن را در قالب خرید دارو یا کالاهای اساسی در اختیار ایران قرار دهد که به دلیل وابستگی زیاد این طرح به موافقت آمریکا، عملا با شکست مواجه شد./

کد خبر 851895

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha