به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از جزیره هرمز، ذخایر معدنی از جمله بزرگترین ثروت های یک کشور محسوب می شود و جزیره هرمز با دارا بودن ظرفیت های منحصر به فرد معدنی در زمره جزایر ثروتمند قرار می گیرد اما متاسفانه طی سال های اخیر، بی توجهی به فعال کردن معادن این جزیره، موجب افزایش بیکاری و گلایه و نارضایتی مردم شده است.
جزیره هرمز با ۴۰ کیلومتر وسعت، در ۱۸کیلومترى جنوب شرقى بندرعباس واقع شده و داراى معادن بسیار غنى است که از جمله آن می تون به معدن خاک سرخ اشاره کرد.
معدن خاک سرخ هرمز که سابقه اى بسیار دیرینه در تاریخ معدن کاوى ایران دارد، از جمله معادن شناخته شده در جهان و منحصر به فرد در ایران است.
خاک این معدن در دنیا شناخته شده است به طوری که این خاک در گذشته بسیار دور به مقدار زیاد به خارج از کشور صادر مى شده است.
از نظر توزیع جغرافیایى، ذخایر خاک سرخ بیشتر در اسپانیا، هند، آمریکا، آفریقاى جنوبى، استرالیا، جمهورى چک و ایران یافت مى شود.
در این میان، ذخیره خاک سرخ هرمز به علت کیفیت کم نظیر آن، از برجسته ترین و بهترین ذخایر خاک سرخ مورد نیاز صنایع رنگسازى در دنیا شناخته مى شود.
استخراج و صدور خاک سرخ جزیره هرمز از مهمترین منابع درآمد اهالى است. کارخانه تولید پودر میکرونیزه از خاک سرخ در جزیره است.
از سال ۱۳۱۴ خاک سرخ از معادن هرمز استخراج مى شود و قبل از انقلاب استخراج آن توسط دولت انجام مى شد و پس از انقلاب نیز براى چند سال در اختیار دولت بود و از سال ۷۰ به بعد استخراج خاک سرخ از سوى وزارت معادن و فلزات به یک شرکت خصوصى واگذارشد.
این شرکت تنها شرکت خصوصى بود که در جزیره هرمز اقدام به باطله بردارى، استخراج و خردایش کانسنگ مى کرد به طوری که به دلیل عرضه ماده با عیار و کیفیت بالا و قیمت مناسب توانسته بود نیاز بازار داخلى را تأمین کرده و طبق آمار موجود از واردات خاک سرخ مصنوعى نیز بکاهد و مازاد استخراج و تولید خود را به خارج از کشور صادر کند.
درگذشته های دور، این معدن بیش از 150نیروی کاری داشت و نه تنها باعث جذب نیروهای کاری جزیره، بلکه باعث بکارگیری نیرو از شهرهای همجوار ازجمله میناب، کهنوج، رودان و استان های فارس و کرمان بوده است.
اکنون بیشتر اهالی این جزیره از بازنشستگی این معدن استفاده می کنند و تعدادی از نیروهای غیربومی نیز هنوز مقیم هرمز هستند و علاوه برجذب نیروی کار تامین کننده آب ، برق، بهداشت مجانی و مایحتاج ارزان قیمت برای کلیه اهالی و ساکنین در جزیره بوده و این خدمات تا بعد از پیروزی انقلاب نیز ادامه داشت.
اهالی جزیره هرمز اعتقاد دارد، خاک سرخ با زندگى مردم منطقه عجین شده و باید ضمن حفظ آن به عنوان یک منبع ملى، درآمد حاصله از این هویت جزیره نیز صرف عمران و آبادانى هرمز شود.
معادن هرمز به قدرى غنى است که اگر مردم جزیره در بهره بردارى از آنها مشارکت فعال داشته باشند، در آینده نه چندان دور دیگر شاهد افرادى تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستى در هرمز نخواهیم بود.
در حال حاضر نزدیک به یک هزار و 500 نفر از مردم جزیره هرمز تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستى هستند.
با ایجاد صنایع تبدیلى در کنار استخراج این خاک ارزشمند، زمینه هر چه بیشتر عمران، آبادانى و اشتغالزایى در جزیره هرمز را فراهم کرد. از طرفى درآمد حاصله از خاک سرخ باید در زیربناسازى و رفاه مردم هرمز هزینه شود.
معدن خاک سرخ هرمز از شهرت جهانی برخوردار است و این خاک یکی از رنگینه های مهم این جزیره است که از نظر کیفیت و مرغوبیت در کل کره زمین بعد از اسپانیا نمونه ندارد و از دیرباز تاکنون از این خاک برای مصارف متعددی استفاده شده است.
از این خاک در صنایع رنگسازی، آرایشی، کاشی، سرامیک، موزائیک، سفال، لعاب سازی، تولید پودرهای میکرونیزه صنعتی، نوارهای کاست، ضد زنگ و دیگر مصارف استفاده می شود و مردم بومی منطقه نیز از این خاک برای نمای ساختمان و حتی از نوعی از این خاک به نام گلک ماده ای به نام سوراغ تهیه و به عنوان غذا استفاده می کنند.
هم اکنون ذخیره این معدن 200هزار تن است که با احتساب برداشت سالی 10 هزار تن، این معدن تا 20 سال آینده ذخیره قطعی خواهد داشت.
چنانچه کارگاههای فرآوری این خاک همچون کارگاههای تصفیه و تبدیل به پودرهای ریز در هرمز راه اندازی شود، علاوه بر ایجاد اشتغال برای جوانان این منطقه، افزایش قیمتی معادل 600تا700دلار در هر تن را نیز به دنبال خواهد داشت.
معدن خاک سرخ هرمز در سال 1380 از طریق انجام مزایده از سوی شرکت سهامی کل معادن ایران و با هماهنگی وزارت صنایع و معادن به شرکت باستان معدن واگذار شد که بعد از گذشت چهار سال فعالیت شرکت باستان معدن به شرکت باستان معدن پودر منتقل شد که با سفر هیأت دولت وقت در سفر اول به استان هرمزگان، مقرر شد وزارتخانههای دادگستری و صنایع و معادن موضوع واگذاری معدن خاک سرخ هرمز را بررسی و راهکاری مناسب جهت تعیین روش واگذاری معدن به بخش غیردولتی را به هیات وزیران اعلام کنند.
با توجه و عنایت خاص مقام معظم رهبری به اهالی شهید پرور هرمز با واگذاری 60 درصد سهام این کارخانه و معدن خاک سرخ به مردم هرمز پس از طی کردن روند قانونی در بهمن ماه 96، اولین سود نقدی سهام داران معدن خاک سرخ هرمز به اهالی این جزیره پرداخت شد و یکی از آرزوهای دیرینه مردم جزیره هرمز مشارکت در معدن خاک سرخ بود که این امرمحقق شد.
در تیرماه در سالی که بنام اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال از سوی مقام معظم رهبری اعلام شده بود هنوز چهار ماه بعد از اعلام این شعار ازسوی اداره تعاون با مداخله های غیرقانونی موجب تعطیلی این کارخانه و معدن شد و منجر به بیکاری 35 نفر از کارگران این کارخانه و معدن شد و اکنون بیش از 18 ماه از تعطیلی این معدن عظیم خدادادی می گذرد و مردم این جزیره هنوز چشم انتظار بازگشایی مجدد این معدن نشستند.
با راه اندازى شرکت هاى متعدد در هرمز در کنار این معدن به مرور مشکلات منطقه رفع مى شود. باید نگاه ویژه به هرمز شود و فرهنگ تصدى گرى و بخش خصوصى در این جزیره به وجود بیاید.
جزیره هرمز همچون نگین خلیج فارس است که توجه به آن و استفاده از پتانسیل هاى بى بدیل آن به نفع همه تمام خواهد شد.
جزیره 7 هزار نفری هرمز با ۴۵ کیلومتر مربع وسعت بر اثر فعالیت های آتش فشانی بوجود آمده، به لحاظ ساختار زمین شناسی قابل توجه است.
نظر شما