وقتی خیابان های شهر در آب محاصره می شود

تا چشم کار می کند جریان آب مخلوط با فاضلاب است که خیابان را به رودخانه ای عمیق شبیه کرده و جمعیتی مستاصل که در دو طرف خیابان مرکز شهر مانده اند چطور خود را به مقصد برسانند و البته این ها حاصل تنها چند دقیقه بارش باران است.

خبرگزاری شبستان _ اهواز، معصومه صالحی: ناچار است، چاره دیگری ندارد، خم می شود، کفش هایش را از پایش در می آورد و بعد جوراب هایش را، دمپای شلوارش را تا زیر زانوانش تا می زند، جوراب هایش را در جیبش می گذارد و با کفش هایی که در دست گرفته پا به آب می سپارد، همنوایی قدم هایش با آب که بلند می شود، چند نفر دیگر هم دمپای شلوار تا زده و نزده با کفش و بدون کفش ره به آب می سپارند تا خیابانی را عبور کنند.

 

تا چشم کار می کند جریان آب مخلوط با فاضلاب است که خیابان را به رودخانه ای عمیق شبیه کرده و جمعیتی مستاصل که در دو طرف خیابان مرکز شهر مانده اند چطور خود را به مقصد برسانند و البته این ها حاصل تنها چند دقیقه بارش باران است.

 

این ها قصه های پر غصه تکراری پس از باران در اهواز است، قصه هایی که لذت بارش باران و شوق دیدن قطره های باران را به محنت پس از باران و هراس از شهری غرق شده در آب تبدیل می کند.

 

مصائب پس از باران تنها مختص به عابران پیاده شهر نمی شود، ترافیک سنگین خیابانهای شهر، افتادن در چاله چوله ها، خاموش شدن ماشین ها و ... اعصاب از همه راننده ها گرفته است.  

 

بارش باران، ایجاد ترافیک سنگین و آبگرفتگی معابر عمومی در اهواز حکایت دیروز و امروز نیست، حکایتی است که رنگ سال ها به خود دیده و انتقادها به همراه داشته است، اما به رغم تمام اعتراضات و انتقادها هنوز راهی برای رفع این معضل از سوی متولیان این حوزه اجرایی نشده و گویا با گذشت سال‌ها و تحولات مختلف در حوزه مدیریت شهری این موضوع همچنان لاینحل باقی مانده است.

 

هراس یک شهر از باران

«بارش باران آغاز نگرانی برای ما شهروندان است، نگرانی از تردد در خیابان ها، نگرانی از ورود آب و فاضلاب به خانه ها، نگرانی از مختل شدن زندگی» این ها را مریم می گوید در حالی که نگاهش میان رودخانه تشکیل شده از آب و فاضلاب و آن طرف خیابان می چرخد، با عصبانیت می گوید حالا چکار کنم؟ اینجا مرکز شهر خیابان سی متری و محل تردد همه مردم هست، چرا باید همچین وضع اسفناکی داشته باشد؟ چرا هیچکس به فکر نیست؟ مگر چقدر باران باریده که اینجا را این طور سیل گرفته؟

 

نم نم باران می زند، از هراس تند شدن باران با همان مانتوی بلندش پا در آب می گذارد تا از خیابان عبور کند، اینجا به سان رودخانه ای شده که برای عبور از آن راه دیگری جز به آب زدن نمی ماند.

 

اهواز شهریست که سیستم دفع آب های سطحی ندارد و شبکه جمع آوری فاضلاب آن نیز مربوط به 50 سال پیش است، آبگرفتگی در معابر آن ربطی به مناطق کم برخوردار و برخوردار ندارد، ماندن در ترافیک های چندساعته، بسته شدن برخی معابر و سخت شدن امکان تردد عابرین، همه و همه نشان می دهد که اینجا مدیریت به درستی انجام نمی شود.

 

«کافیست اینجا پنج دقیقه باران ببارد تا همه چیز بریزد به هم، هیچ کس هم جوابگو نیست، پارسال آمدند آسفالت را خراب کردند، لوله های فاضلاب کار گذاشتن و خیابان را به هم زند اما باز هم با کوچکترین بارانی آبگرفتگی و بالا آمدن فاضلاب تنها منظره قابل دید در این منطقه می شود».

 

این ها را احمد می گوید، از ساکنین منطقه کمپلو اهواز، منطقه ای که سال هاست در آبگرفتگی های مکرر و متوالی کمر خم کرده است. می گوید: مشکل به همینجا ختم نمی شود، اینجا وقتی باران ببارد تا چند روز این آبگرفتگی و بالا آمدن فاضلاب وجود دارد و متاسفانه شهرداری برای رفع آن اقدام جدی نمی کند.

 

وضعیت آبگرفتگی پس از باران در نقاط مختلف شهر اهواز حکایت از یک شهر بحران زده دارد، اگرچه براي حل آبگرفتگي و بالازدگي فاضلاب در اهواز، گام هایی برداشته شده اما وضعيت اهواز به حدي بغرنج است که بعيد به نظر می رسد حالا حالاها شهروندان اهوازی لذت بارش باران بدون هراس و نگرانی را تجربه کنند.

 

آخرین باران اهواز در هفته اخیر (دوشنبه 7 آبان) معضلات بسیاری به همراه داشت، نبود کانال های دفع آب های سطحی و بالازدگی فاضلاب سبب شد تا خیابان های شهر مملو از آب باران و فاضلاب شود، بروز گره های ترافیکی در سطح شهر،و قطعی برق نیز از معضلات پس از باران بود.

 

شبکه فاضلاب کم حجم

«موسی شاعری» می گوید: حجم بارش باران در شامگاه دوشنبه به حدود ۶۰ میلیمتر رسید در حالی که شبکه فاضلاب اهواز ظرفیت دفع ۱۵ الی ۲۰ میلیمتر آب سطحی را دارد.

 

شهردار کلانشهر اهواز از آبگرفتگی پس از باران در تمام مناطق اهواز به ویژه منطقه پنج، ۶ و بخش هایی از منطقه هشت خبر می دهد و می گوید: با توجه به پیش بینی هواشناسی مبنی بر ورود موج های جدید بارشی، مشکل آبگرفتگی معابر ادامه دارد.

 

به گفته وی «پیش بینی بروز چنین مشکلی برای اهواز شده بود و در این راستا ستاد مشترک با شرکت آب و فاضلاب اهواز تشکیل شد». ستادی که با توجه به مشکلات پیش آمده پس از باران و آبگرفتگی های مناطق مختلف، عدم کارایی آن حداقل برای تمام شهروندان مشهود بود.

 

شاعری در حالی از برنامه ریزی ها و تشکیل ستاد مشترک برای مقابله با مشکل آبگرفتگی می گوید که دفع و جمع آوری آب های سطحی اختلاف دیرینه میان شهرداری اهواز و آبفا می باشد.

 

وی حل مساله فاضلاب را بی ارتباط با شهرداری اهواز می داند و می گوید: اگر مشکل شبکه دفع فاضلاب اهواز حل شود قطعا شاهد آبگرفتگی خیابان ها به دلیل آب های سطحی نخواهیم بود.

 

وی از تخصیص ۴۴ میلیارد ریال اعتبار برای دفع آب های سطحی و فاضلاب خبر می دهد و می افزاید: ساخت شبکه دفع آب های سطحی در اهواز حدود ۱۰ هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد که مقرون به صرفه نیست و در صورت اصلاح شبکه فاضلاب این مشکل هم حل می شود.

 

فرسودگی ۵۰ درصد لوله های فاضلاب

بیش از ۲۰۰ نقطه در اهواز در زمان بارندگی دچار آبگرفتگی می شوند، مدیر آب و فاضلاب اهواز وظیفه دفع آب های سطحی را طبق قانون با شهرداری می داند و می گوید: در اهواز ۲ هزار و ۳۰۰ کیلومتر شبکه فاضلاب وجود دارد که حدود ۵۰ درصد آن به دلیل جنس بتنی لوله‌ها فرسوده است.

 

به گفته «بهنام مریدی» شبکه فاضلاب اهواز به دلیل اینکه به‌ صورت اختصاصی برای فاضلاب طراحی‌ شده توان خروج حداکثر ۱۵ میلی‌متر بارندگی را دارد.

 

مدیر عامل شرکت آبفای اهواز به بهسازی فاضلاب خیابان اصلی کوی انقلاب اشاره می کند و می گوید: خط ۴۰۰ میلی‌متری پلی‌اتیلن که تابستان برای انتقال آب‌های سطحی کوی انقلاب کار شد قرار بود آب‌ های سطحی از سه‌ راه خرمشهر تا چهارراه شیخ بهاء را منتقل کند اما همچنان در نقطه اتصال دچار مشکل است و مباحث آن نیز از سال گذشته مطرح بوده و امیدواریم زودتر به نتیجه برسد.

 

وی درباره وضعیت آبگرفتگی کمپلو می گوید: پمپ مکنده واقع در خیابان زینب شمالی خراب‌ شده و از سویی دیگر یک پمپ در خیابان سروش نیز خراب است؛ این پمپ آب‌ ها را از آنجا به کوی انقلاب و سپس به ۶۸ متری منتقل می‌کند.

 

به گفته وی شهرداری پیش‌ از این متعهد به خرید ۲ پمپ شده بود که اگر این پمپ‌ها به دست آبفا برسد بحث آب‌ های سطحی در منطقه کوی انقلاب برطرف می‌ شود.

 

اختلاف میان شهرداری و آبفای اهواز در حالی به قوت خود باقیست که صدای استاندار خوزستان را در آورده است.

 

مسئولان چه کردند

«غلامرضا شریعتی» با تاکید بر اینکه مسئولان نباید مشکلات ناشی از بارندگی را به گردن یکدیگر بیندازند، می گوید: شهردار اهواز و مدیرعامل آب و فاضلاب اهواز موظف شدند نقطه به نقطه در مناطق آبگرفته اهواز حضور داشته باشند، مسئولان شهری اهواز باید از پشت تریبون اقدامات یکسال گذشته و کارهایی که شده را توضیح دهند و به رفع کمبودهایی که باید اصلاح و رفع  شوند بپردازند.

 

استاندار خوزستان خاطر نشان می کند: به شهردای اهواز، شرکت آب و فاضلاب اهواز و دستگاه های اجرایی تاکید کرده ام که باید شرایطی را فراهم کنند که ۱۲ تا ۲۴ ساعت پس از بارش ها آب از شهر خارج شود.

 

مساله آبگرفتگی پس از باران در کشور ما موضوع تازه ای نیست و شاهد آبگرفتگی معابر پس از باران در شهرهای دیگر کشور و حتی پایتخت هستیم، اما تفاوت آبگرفتگی های کلانشهر اهواز با دیگر شهرهای کشور در بحث ماندگاری آب های سطحی است، به طوری که سال های گذشته شاهد بودیم آبگرفتگی ها حتی تا سه چهار روز پس از باران در برخی مناطق اعتراضات و نارضایتی های بسیاری را به وجود می آورد.

 

مهلتی که فرماندار تعیین می کند

«عالمی نیسی» پس از بارندگی اخیر طی بازدید از مناطق آبگرفته شهر خواستار جمع آوری آبهای سطحی از سوی شهرداری و آبفای اهواز شد و مهلت دو روزه ای برای این موضوع تعیین کرد.

 

فرماندار اهواز با اشاره به مشکل آبگرفتگی های مکرر در منطقه کمپلو اهواز تصریح می کند: با اتصال شبکه فاضلاب این منطقه به منطقه گلستان می‌توان مشکل آبگرفتگی کمپلوی شمالی و جنوبی را کامل حل کرد، که این عملیات در حال طی کردن مراحل پایانی است و با نصب پمپ، از وضعیت کنونی خارج خواهد شد.

 

این درحالی است که «کیامرث حاجی‌زاده» می گوید: زیرساخت شهر اهواز مشکل دارد و سیستم دفع فاضلاب در این شهر وجود ندارد ، براین اساس باید کارها و اقدامات بسیار جدی در این خصوص انجام شود.

 

به گفته مدیرکل مدیریت بحران استانداری خوزستان از شهریورماه امسال تمامی هشدارهای لازم به دستگاه‌های اجرایی در خصوص وقوع سیل و بارش‌های شدید در استان صادر و از چند روز گذشته نیز اخطاریه‌های متعددی در خصوص بارش و آبگرفتگی معابر صادر شده بود.

 

و باز هم کام تلخ مردم

با وجود این هشدارها اما وضعیت فعلی شهر گویای آن است که زیرساخت ها متناسب با حجم بارش های احتمالی آماده نشده است، هنوز راه درازی برای رفع این مشکل وجود دارد و هشدارها دردی از مردم دوا نکرده است وقتی همچنان قصه تکراری آبگرفتگی و پس زدگی فاضلاب کام شهروندان اهوازی را پس از بارش هر باران تلخ می کند.

 

کد خبر 850094

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha