طلاب پژوهشگر/ مردم در زمان ما طلبه را به سطح معلوماتش می‌شناسند

اگر طلاب ما بدانند که در آینده بسیار نزدیک این ها در جمعه ای قرار می گیرند که پر از سوال است و سوالات زیادی مردم از آن ها دارند، الان مساله دین در دنیا مساله ای است که مورد توجه است بر خلاف سالیان گذشته که اصلا دین را کنار گذاشته بودند.

خبرگزاری شبستان :‌اراک/ حوزه علمیه یکی از مهم ترین نهادهای دینی جامعه ایرانی است که برخی افراد با قصد و انگیزه طلبه شدن وارد آن می شوند، حوزه هاي علميه و روحانيت، از عناصر مهم و اصلي مولد فرهنگ در كشور ما بوده اند، و گفتار و كردار اين قشر ديني، همواره حجت شرعي و مقبول افراد جامعه بوده و هست. اين ارتباط محكم بين مردم و روحانيت، ايجاب مي كند كه نگاهي دقيق تر به نقش حوزه در القاي فرهنگ عامه، بيندازيم.

 

دفاع از حريم دين و مقابله با انحرافات اساسي ترين كار ويژه هاي روحانيت و حوزه هاي علميه تلقي مي شود. رسالت عظيم حوزه هاي علميه در حفظ دين و مقابله با انحرافات بوده است كه خود مهمترين برنامه در امور فرهنگ سازي است، زيرا حفظ فرهنگ ديني از هر گونه گزندي و ارائه درست آن، خود يك نوع فرهنگ سازي است؛ آنچه در ادامه می آید گفتگوی خبرنگار شبستان با حجت الاسلام احمد میرمهدی مدیرحوزه علمیه امام خمینی (ره) شهر اراک است.

 

 

آقای میرمهدی در خصوص تربیت طلبه ها و پرورش آن ها و نقشی که آنان در جامعه می توانند در مورد آسیب های اجتماعی داشته باشند بفرمایید.

 

 

درباره طلبه ها باید عرض کنم که حوزه علمیه مرکز پرورش کارشناسان دینی و کسانی که در حوزه علمیه مشغول تحصیل می شوند در حقیقت با دروسی که می خوانند این قدرت را پیدا می کنند که بتوانند از منابع اسلامی مانند قرآن، حدیث، برداشت های خوبی بکنند و نیازهای جامعه را با توجه به این برداشت ها برآورده کنند. لذا در این زمینه شرط اول این است که طلبه ها باید به جد مشغول تحصیل علم بشوند و بهتر است که ما اول شرط طلبه ها را بگوییم تا بعد به وظایف آن ها بپردازیم.

 

اگر طلاب ما بدانند که در آینده بسیار نزدیک این ها در جمعه ای قرار می گیرند که پر از سوال است و سوالات زیادی مردم از آن ها دارند، الان مساله دین در دنیا مساله ای است که مورد توجه است بر خلاف سالیان گذشته مثلا 30 الی 40 سال پیش که اصلا دین را کنار گذاشته بودند هم جامعه  شرق هم جامعه غرب یعنی جامعه کمونیستی و جامعه سرمایه داری هر دو به دید منفی به مذهب نگاه می کردند و اصلا ارزش های انسانی را عوض کرده بودند با توجه به دیدگاه های فلاسفه جدید، بر عکس الان این چنین نیست، یعنی الان آن دیدگاه های فلاسفه غرب راجع به دین و انسان و به اصطلاح مکتبی که به آن اومانیسم به آن می گویند این را به طور کلی جامعه امروزی نمی پذیرد. جامعه امروز برنامه ارتباط با خدا را به شدت دنبال می کند و ارتباط با خدا یکی از فاکتورهای مهم زندگی انسان امروز است که شما این را در حالات مختلف در سراسر دنیا مشاهده می کنید.

 

 

پس وقتی بحث ارتباط با خدا مطرح می شود به این می رسیم که این ارتباط چگونه باید صورت پذیرد که در این زمینه دین جوابگو هست و خوشبختانه ما اعتقاد به دینی داریم که کامل ترین برنامه را می تواند عرضه کند یعنی کامل ترین برنامه ارتباط با خدا به نحوی که تمام زندگی انسان را در بر داشته باشد؛ اینکه به یاد خدا باشد و امورات خود را بر این مبنا تنظیم کند چون هیچ عاملی برای تربیت انسان بالاتر از ایمان به خدا و آخرت نیست.

 

 

انسان باید زندگی را بر اساس یاد به خدا و پاسخ به خدا در آن عالم تنظیم کند و با توجه به همین موضوع دست از شرارت‌ها و خواسته ها و امیال نفسانی خود بردارد و نوع دوست بشود و به این مقصود نمی رسد جز با اعتقاد و ایمان به خدا بنابراین چه کسانی جوابگوی مردمی هستند که می‌خواهند ارتباط با خدا داشته باشند، روحانیون و طلاب.

 

 

بعضی از طلبه ها در شبکه های اجتماعی فعال هستند، تاثیراین فعالیت ها رو شما چطور ارزیابی می کنید؟

 

من فقط طلبه با لباس طلبگی را نمی گویم. مردم در زمان ما طلبه را به سطح معلوماتش می‌شناسند. ممکن است کسی حالا با لباس روحانیت جلو بیاید حالا تا حدی مردم جایگاهی برایش قائل بشود اما آنچه مسلم است مردم از طلبه ای پذیرش دارند که چند نکته را در خود تقویت کند یکی مطلب علم و آگاهی و تحقیق است که طلبه باید در خود بالا ببرد و دیگری هم مسئله تقوا است که برای خدا این کار را کرده باشد و هیچ چیز مانع طلبه برای فعالیت‌های علمی و تحقیقاتی نشود همه چیز باید فرع باشد و اصل باید همین پیگیری مسائل علمی باشد.

 

در حوزه تربیت طلبه هایی که در حوزه کودک و نوجوان فعال هستند با توجه به اینکه قشر کودک و نوجوان آگاهی کمتری نسبت به نقش طلبه و رو حانی دارد چه می شود کرد؟

 

آگاهی خیلی بیشتر و معرفت هرچه بیشتر نسبت به مسائل دینی و برای خدا کار کردن و با تقوا بودن که خوشبختانه ما الان از این دست طلبه ها کم نداریم که در ارتباط با نسل امروز خیلی خوب عمل می کنند هم ارتباط نرم افزاری و صفحات مجازی دارند و ارتباط سخت افزاری و چهره به چهره.

 

 

امر به معروف و نهی از منکر طلبه ها چگونه باید باشد تا مورد قبول مردم واقع شود و برخورد و اصطکاکی بوجود نیاید؟

 

عمده مسئله‌ای که ما درباره طلبه ها بیان می‌کنیم این است که باید مجهز باشند و همین علومی که در حوزه الان تدریس می‌شود به این‌ها قدرت می‌دهد ممکن است اصول و فقهی که الان می‌خوانند به نظر کاربردی نمی رسد ولی در حقیقت به آنها قدرت و توانایی می دهد از منابع دینی به خوبی برداشت کنند با یک فکر باز معمولاً هم همینطور بوده مثلاً آیت الله العظمی سبحانی و مکارم و همه مراجع که خدا حفظشان بفرماید این دو بزرگوار همین دروس را خواندند اما در خصوص تفسیر خودشان صاحب نظرند در کلام خودشان صاحب نظرند اما خودشان کار کرده‌اند و صاحب نظر شدند.یا شهید مطهری همین فقه و اصول را خواندند اما با قدرت خودشان مسائل را با همین منابع به روز کردند و آثار قابل توجهی را ارائه کردند این قدرت استخراج مطالب ایشان بوده است روحانی باید به دنبال استخراج معارف دین از منابع باشد و اینکه بخواهد تقلیدی کار کند به جایی نمی رسد.

 

 

طلبه باید پژوهشگر باشد باید به دنبال تحقیق باشد و حرف جدید را با توجه به مقتضیات زمان از منابع استخراج کند و بگوید.

 

 

 

کد خبر 848531

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha