به گزارش خبرگزاری شبستان، اولین آیه ای که از سوی خداوند برپیامبر(ص) نازل شد، او و پیروانش را به خواندن دستور می دهد. این دستور و دستورات مشابه بعدی علاوه برتاکید بر وحدانیت خداوند متعال، تعلیم و تعلم و به عبارتی علم آموزی را بر همه مسلمانان فریضه قرار داده است. فرد مسلمان نه تنها باید دین خود رابهتر درک کند بلکه باید آنچه را که آموخته به دیگران منتقل سازد. بنابراین مساجد که سنگر عبادی مسلمین به حساب می آیند از همان ابتدا به اولین مدارس جامعه اسلامی تبدیل شدند.با توجه به گسترش دامنه فعالیت مساجد و به منظور تحقق وظیفه تعلیم و تعلم نگهداری کتاب در مساجد ضرورت یافت. در نتیجه اولین کتابخانه های مساجد در مساجدی شکل گرفت که درآن دوره های آموزشی برگزار شد.
با ایجاد همزمان کتابخانه های مساجد تعیین اولین کتابخانه ای که در اسلام رسما افتتاح یا شروع به کار کرده کار دشواری است. به نظر می رسد که هنگام بحث درباره کتابخانه های مساجد به جای تکیه برتاریخ ایجاد این نوع از کتابخانه ها باید به اهمیت آن ها اشاره کرد.
کتابخانه های مساجد به عنوان اولین کتابخانه های عمومی و محلی زمانی ایجاد شدند که مردم سواد کافی برای مطالعه نداشتند. به عبارت دیگر این کتابخانه ها همزمان با شروع سواد آموزی میان مسلمانان ایجاد شدند، بنابراین مورد توجه بسیاری قرار گرفته و به قدری بودن که به سختی می توان مسجد یا بنیادی علمی را یافت که در کنار آموزش به افراد، کتابخانه نداشته باشند.
با توجه به اهمیت جایگاه کتابخانه های مساجد، ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد، کتاب نظامنامه جامع کتابخانههای مساجد کشور را در 10 فصل تهیه و تدوین شده است.
کتابخانههای مساجد قبل و پس از انقلاب اسلامی، کتابخانههای مساجد و سرانه مطالعه، کتابخانههای مساجد، فعالیتها و دستاوردهای دبیرخانه ستاد عالی کانونهای مساجد کشور، طرح و برنامههای کتابخانه های مساجد، گردش کار و افزایش سالانه کمی کتابخانهها، شیوهنامههای اجرایی، خدمات عمومی در کتابخانههای مساجد، خدمات برای گروههای خاص و بازدید و نظارت از کتابخانههای مساجد از سرفصلهای این کتاب است.
مروری بر فعالیت های معاونت فرهنگی و هنری ستاد عالی کانون های مساجد کشور، افزایش سالانه کمی کتابخانه ها، بررسی تجهیزات و امکانات کتابخانه ای، آیین نامه آموزش کتابداران کتابخانه های مساجد، آیین نامه توزیع نرم افزار در کتابخانه های مساجد، خدمات کتابخانه های مساجد به گروه های خاص کودکان، زنان، نوسوادان و بی سوادها، معلولان، بیماران، زندانیان، سالمندان و زندانیان از دیگر بخش های این کتاب است.
در بخش هایی از این کتاب آمده است: آنگونه که از اسناد به جای مانده تاریخی برمیآید تا اواخر قرن دوم هجری هیچ کتابخانهای در بین مسلمین وجود نداشته و معدود کتب موجود نیز در زمینه قرآن و حدیث بوده است. پیش از این سده فقط از خالد بن یزید نام میبرند که کتابهایی در زمینه کیمیاگری در خانه داشته است.
کتاب نظامنامه جامع کتابخانههای مساجد کشور در آینده نزدیک با حضور وزیر ارشاد رونمایی می شود.
پایان پیام/
نظر شما