به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از پایگاه اطلاع رسانی وزارت کشور، «اسماعیل نجار» در نشست تخصصی تدوین دستورالعمل ساده بهسازی لرزهای نسبی ساختمانهای متداول شهر تهران که در سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران برگزار شد، اظهار داشت: برپایه مطالعات و پیشبینیهای صورت گرفته، میزان تلفات جانی و خسارات مالی ناشی از رویداد زلزلهای با بزرگی نسبتاً بالا در تهران، بسیار زیاد ارزیابی میشود.
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور با اشاره به وسعت و جمعیت زیاد تهران و مرکزیت آن به عنوان پایتخت سیاسی و اقتصادی کشور تاکید کرد: واقعیت لرزهخیز بودن گستره تهران با وجود گسلهای فعال و شواهد تاریخی در منطقه، آسیبپذیری تهران در برابر رویداد زلزله شدید غیرقابل انکار کرده است.
معاون وزیر کشور تصریح کرد: به منظور ایمنسازی و کاهش خطر زلزله در تهران و شهرهای بزرگ باید در قوانین و ضوابط موجود و تعیین حدود وظایف و مسئولیتهای سازمانهای ذیربط و تقسیم کار بین آنها و همچنین تهیه طرحهای جامع و تفصیلی تجدیدنظر کرد و با محور قراردادن جنبههای زیست محیطی و مطالعات ریز پهنهبندی لرزهای و همکاری جمعی و یافتن ساز و کارهای مشارکت مردمی برنامهریزی لازم صورت پذیرد.
معاون وزیر کشور دستیابی به الگوی مناسب برای طرح بهسازی لرزهای ساختمانها را در گرو اتخاذ سیاستها، قوانین، دستورالعملها و آییننامههای فنی و اجرایی دانست که میبایست توسط دستگاههای اجرایی ذیربط نظیر وزارت کشور، وزارت راه و شهرسازی، سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور و با همکاری مراکز علمی، تحقیقاتی و پژوهشی تهیه، تدوین و بروزرسانی شود.
عمده مجریان ساختمانها هیچ آموزش فنی و مهارتی ندیدهاند
نجار در بخش دیگری از سخنان خود به وضعیت نامناسب نظارت بر ساخت و ساز و بکارگیری کارگران فاقد مهارت اشاره کرد و افزود: نظارت باید تبدیل به یک شغل شود و همه مسئولان هم باید بر آن نظارت کنند.
وی بر افزایش تعهد و هماهنگی دستگاههای دخیل در ساخت و ساز شهری تأکید کرد و افزود: وضعیت مناسبی در نظارت بر ساختمان نداریم و عمده کارگرهای ساختمان افغانستانیهایی هستند که هیچ آموزشی ندیدهاند و سوال این است که سازمان فنی و حرفهای چه میزان کارگر ماهر آموزش داده است؟
معاون وزیر کشور افزود: نظام جمهوری اسلامی ایران تاکنون در بخش مدیریت بحران تلاشهای زیادی انجام داده اما با ساخت و سازها گاهی مشکلات زیادی در هنگام بروز حوادث طبیعی رخ میدهد. به عنوان مثال اگر زلزله در استان تهران رخ دهد امنیت ملی هم به مخاطره میافتد.
دبیر ستاد ملی پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران با تاکید بر هماهنگی و همافزایی فعالیتهای بیندستگاهی نسبت به ارتقاء ساخت و ساز در کشور یادآور شد: با توجه به هزینههای بالای ساخت و ساز و خدمات ساختمانی، میبایست پیشبینیهای لازم جهت ایجاد انگیزه نظیر حذف یا کاهش هزینههای صدور پروانه ساختمانی و افزایش سقف تسهیلات ارزان قیمت در دستور کار قرار گیرد.
نجار با بین اینکه افزایش آگاهی و آموزش مردم و بهرهبرداران نسبت به مباحث خطرپذیری لرزهای و میزان ریسک تأثیر بسزایی در تحقق اهداف پیشبینی شده دارد، افزود: بهسازی لرزهای و مقاومسازی ساختمانها و شریانهای حیاتی در قانون مدیریت بحران کشور به عنوان یک امر پیشگیرانه و مهم تلقی شده و پیشبینیهای لازم بمنظور تهیه برنامهها و اسناد ملی و استانی مرتبط، با همکاری دستگاههای اجرایی ذیربط در دستور کار قرار دارد.
وی در ادامه به تکالیف وزارت راه و شهرسازی بر اساس ماده ۱۴ قانون مدیریت بحران کشور اشاره کرد و خاطرنشان کرد: مشکلی که در حال حاضر با آن مواجه هستیم میزان مقاومت بیمارستانها در برابر زلزله است متاسفانه در شرایط بحران بیمارستانها نه تنها که نمیتوانند در مداوای مصدومان موثر عمل کنند بلکه برای بیماران داخل بیمارستان هم مشکلاتی به وجود میآید.
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور با بیان اینکه دولت مکلف است، بنا به پیشنهاد سازمان و به منظور انجام نوسازی و مقاومسازی ساختمانهای مسکونی شهری و روستایی تاکید کرد: بازسازی مناطق خسارت دیده و بازتوانی افراد آسیبدیده از حوادث و سوانح، اعتبارات مورد نیاز را در قالب کمکهای بلاعوض و مابهالتفاوت سود و کارمزد تسهیلات بانکی از طریق ردیفهای پیشبینی شده در بودجه سالانه یا تنخواه خزانه تامین و پرداخت کند.
نشست تخصصی تدوین دستورالعمل ساده بهسازی لرزهای نسبی ساختمانهای متداول شهر تهران صبح امروز دوشنبه ۲۹ مهرماه با سخنرانی رئیس سازمان مدیریت بحران کشور در سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران آغاز بکار کرد.
همچنین این نشست با هدف تبیین راهکارهای کلی کاهش آسیب پذیری ساختمانها در برابر زلزله و نقش بهسازی لرزهای ساختمانهای موجود در ارتقاء ایمنی و حفظ جان و مال شهروندان با تاکید بر ویژگیهای اجرایی بهسازی لرزهای نسبی ساختمانهای متداول شهر تهران، با حضور جمعی از مسئولان و روسای سازمانهای تخصصی حوزه مدیریت بحران، شهرسازی و نیز کارشناسان این حوزه برگزار میشود./
نظر شما