قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران،الگوی موفق حاکمیت دین در کنار دموکراسی

نایب رییس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم گفت: قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران الگویی موفق برای نشان دادن حاکمیت دین در کنار دموکراسی است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، حجت الاسلام حسینی بوشهری، نایب رییس جامعه مدرسین حوزه علمیه امروز (28 آبان) در همایش بین المللی مدل های دموکراسی اسلامی از نگاه مذاهب اسلامی خطاب به برگزار کنندگان این همایش گفت: در روایات اسلامی تاکید شده که عالمان دینی و فرهیختگان جامعه زمان شناس هستند و این کار شما و برگزاری چنین همایشی در این زمان مناسب از مصادیق حرکت های عالمان زمان شناس می باشد.


امام جمعه قم با اشاره به شرایط پیش آمده در کشورهای منطقه افزود: با توجه به گستردگی مباحث قابل طرح در این همایش بین المللی با یک سوال جدی روبرو هستیم و آن این است که آیا در آموزه های دینی اسلام می توان الگویی از حکومت ارائه داد که در این مدل برای اصل حاکمیت خداوند بر انسان و همچنین حق رای مردم ارزش قائل شده باشند؟


نایب رییس جامعه مدرسین حوزه علمیه ادامه داد: مفهوم دموکراسی به معنای حکومت مردم است که در طول تاریخ سه نوع کاربرد را به خود دیده است.


وی با اشاره به اجرای نوع اول دموکراسی در پنج قرن قبل از میلاد مسیح در آتن پایتخت یونان گفت: در این مدل همه مردم بجز بردگان و افراد کمتر از 20 سال مستقیما در امور سیاسی و اجتماعی خود بدون اینکه فرد خاصی حاکم باشد، نقش آفرین بودند که البته در زمان های بعدتر به علت گستردگی جوامع نمی شد از این طرح به این شکل استفاده کرد .


وی افزود: بعد از رنسانس شکل دیگری از حکومت شکل گرفت که در آن نمایندگان و منتخبان مردم در امور حکومتی حضور دارند و در ادامه با دموکراسی در عصر حاضر روبرو هستیم که گوش فلک را کر کرده و همه ملت ها و جوامع را به سمت کپی برداری از مدل خود فرا می خواند.


حجت الاسلام حسینی بوشهری خاطرنشان کرد: در این نوع از دموکراسی رژیمی دموکرات است که در آن دین نقشی نداشته باشد به عنوان مثال درفرانسه به عنوان مهد تمدن اروپا دختران محجبه امکان ادامه تحصیل در مقاطع دبیرستان و دانشگاه را با حفظ پوشش دینی خود ندارند و این امر مخالف دموکراسی نوع دوم است.


وی با اشاره به ویژگی های دموکراسی در جهان امروز تصریح کرد: این نوع از دموکراسی مبتنی بر نظام لائیک و سکولار است، سکولاری که نفی دین نمی کند بلکه دین را در تصمیم گیری های کلان جامعه دخالت نمی دهد.


نایب رییس جامعه مدرسین حوزه علمیه افزود: در این نوع از حکومت، مردم به کلیسا می روند اما حق ندارند به نام دین چیزی در جامعه بیان کنند که البته انقلاب الجزایر و نحوه شکل گیری حکومت جدی در این کشور نمونه بارز چنین مواردی است.


وی با اشاره به نظر صاحب نظران در خصوص همراهی دین و دموکراسی در نظام حکومتی گفت: این افراد بر این باورند که دین و دموکراسی دو مفهوم جدا از هم هستند و اعتقاد آنها به جدایی دین از سیاست است و دسته دیگر می گویند میان این دو مفهوم تناقض وجود دارد چرا که دموکراسی برای افکار عمومی مردم ارزش مطلق قائل است ولی اسلام این ارزش مطلق را قائل نیست.


وی تصریح کرد: در این میان یک تلقی سومی هم وجود دارد مبنی بر اینکه با توجه به طرح مسائلی همچون امر به معروف و نهی از منکر، مسئله شوراها و مسئله بیعت ارتباط میان اسلام و دموکراسی نه تباین و نه تطابق تام است بلکه این ارتباط رابطه عام و خاص و قابل جمع است.


حجت الاسلام حسینی بوشهری گفت: در این نظریه حق حاکیت بر انسان ها برای خداست و مردم نقش شکل دهی به حکومت ها را داند و اگر مردم نباشند آن چیزی که حاکمیت خداوند است، تحقق پیدا نمی کند.


وی با اشاره به قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران افزود: این کتاب یک الگوی موفق برای نشان دادن حاکمیت خداوند در کنار دموکراسی است که در آن پیش بینی های جالبی پیش بینی شده که از جمله آن می توان از قرار گرفتن فقیهی عادل، آگاه و دین شناس در راس امور جهت صیانت از حاکمیت خداوند در جامعه نام برد.


وی افزود: در قانون اساسی ایران شورایی به نام شورای نگهبان نیز برای تضمین اسلامیت نظام و جلوگیری از تصویب قوانینی که ماهیت ضد اسلامی دارند، پیش بینی شده و این الگو می تواند به عنوان یک نمونه موفق در کشورهایی که جریان بیداری اسلامی در آنها در جریان است، مورد نظر باشد.


پایان پیام/
 

 

کد خبر 84467

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha