به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از البرز، « میلاد مرادنیا» در یادداشتی آورده است: درد آن را زمانی متوجه خواهید شد که باید بین کار درست و معیشت خانواده ای در طبقه متوسط و ضعیف که در زمین آباء و اجدادی اش به چاهی غیر مجاز گره خورده است را انتخاب کنید. کار درست (حرکت به سمت توسعه) آینده نگری، حفظ منابع آب شهرستان یا قطع معیشت خانواده ای با چند فرزند، دردش زمانی بیشتر می شود که انسان خودش با همان شرایط بزرگ شده باشد و بداند این تصمیم چه اثراتی بر آن خانواده دارد. مطمئنن در فرآیند توسعه اقشار متوسط آسیب بیشتری می بینند (سیاست تعدیل - دوره سازندگی) البته به این نتیجه رسیدم مدیران در هر رده سازمانی دائما بین عقل و دل درگیرند.
معاون برنامه ریزی و هماهنگی امور عمرانی فرمانداری شهرستان نظرآباد می افزاید: شاید اگر روزی آرزو کردید در کشور یا استان یا شهرستان نظرآباد توسعه اتفاق بیافتد؛ تعیین الگوی کشت برای کشاورزان و پلمپ چاه های غیر مجاز، حذف کارمندان اضافی و بی تخصص و جایگزین نمودن نخبگان به جای خودتان، گزینش علمی در آموزش و پرورش و... و آن خانواده کشاورز باید تبعات و درد و رنج ناشی از توسعه را تحمل کند. تا این کشور به سامان برسد چشم انداز شهرستان نظرآباد در طرح آمایش استان با عنوان "تولید پاک، رقابتی و پایدار" تعیین گردیده است.
به نظر اینجانب مسیر توسعه شهرستان نظرآباد از حوزه کشاورزی (کشت گلخانه ای و آبیاری قطره ای) صنعت و گردشگری و اعتماد اجتماعی حاصل می گردد. باید مسائل اساسی که غفلت از آن به شهرستان آسیب های جدی و لطمات جبران ناپذیری می زند، شناسایی و اقدام نماییم، محیط زیست و خصوصا آب یکی از آن مهمترین ها در شهرستان نظرآباد است.
ما نیاز به ایده های جدید داریم. شاید همه برای رفع مشکل به آب طالقان نیم نگاهی داشته باشیم، آیا ۵ سال آینده دوباره در همین نقطه می ایستیم؟! شاید مشکل ما کمبود منابع نیست شاید مشکل ما در شهرستان نظرآباد سوء مصرف است؟
شهرستان نظرآباد دارای ۱۲۰۰ حلقه چاه غیر مجاز و ۶۰۰ حلقه چاه فاقد پروانه می باشد.چاه های مجاز بخش های کشاورزی حدود ۴۶۰ حلقه، صنعت و خدمات ۲۰۰ حلقه چاه، آب شرب ۸۰ حلقه می باشد. به گفته مدیر کل آبفا استان عمق چاههای آب شرب البرز از ۶۰ متر به ۳۰۰ متر رسیده است و بیش از ۷۰ درصد آب مصرفی استان البرز از چاه است.
اما آب شرب شهرستان نظرآباد صد در صد از چاه تامین و بیش از ۹۵ درصد از آب کشاورزی و صنعت نیز همین طور است. افزایش بی رویه برداشت از آبخوان اثرات و تبعات جبران ناپذیری بر مخازن و منابع شهرستان خواهد گذاشت.
میزان مصرف آب شرب شهری در شهرستان نظرآباد ۸.۵ میلیون متر مکعب و متوسط مصرف هر شهروند نظرآبادی ۱۹۶ لیتر در روز است که میانگین مصرف آب در کشور ۲۲۰ لیتر و میانگین مصرف جهانی ۱۳۰ لیتر است. این رقم در روستاها به ۶.۲ میلیون متر مکعب در سال و ۳۴۴ لیتر در شبانه روز است، که مطمئنن انشعابات غیر مجاز روستایی تاثیر به سزایی در این افزایش مصرف به وجود اورده است. مصرف در صنعت و خدمات در شهرستان نظرآباد ۱۰ میلیون متر مکعب درسال می باشد که بابت ایجاد هر شغل در این دو بخش در شهرستان نظرآباد ۱۳۵۶ لیتر در روز مصرف می شود. مصرف در کشاورزی ۶۰ میلیون متر مکعب در سال می باشد که بابت ایجاد هر شغل در این بخش ۵۵۵۵۵ لیتر در روز آب مصرف می شود.
البته آبیاری ۶۵ هکتار فضای سبز عمومی و ۶۰ هکتار باغات و ۴۰ هکتار فضای غیر مشجر در شهرداری نظرآباد نیز با مجموعه ۵۰ لیتر برثانیه مصرف را به مجموع آن اضافه نمایید. ارزش افزوده ناشی از تولید ناخالص استان البرز در سال ۱۳۹۷ در بخش کشاورزی ۶ درصد، در بخش صنعت ۳۸ درصد و در بخش خدمات ۵۶ درصد می باشد که با توجه به موارد عنوان شده کشاورزی سنتی اصلا توجیه اقتصادی ندارد.
در سال ۹۷ تعداد ۱۹۷ چاه غیر مجاز در بخش های مختلف انسداد و پلمپ و ۱۱ میلیون متر مکعب آب در شهرستان ذخیره گردید. البته مشخصا هنوز نمی دانیم با توجه به شرایط فعلی کشور سیل اخیر و تحریم ها و... سهم شهرستان نظرآباد در جبران خسارت های کشور چقدر است؟ فقط می دانیم در فضایی غیرکارشناسی و غیر علمی و غیر شفاف عمل می کنیم.
به زعم اینجانب حوزه آب در کشور باید مهندسی ارزش اقتصادی گردد و در شهرستان نظرآباد ۱- تعیین الگوی کشت ۲- بستن مالیات بر کشت های پر مصرف سنتی ۳- اصلاح شبکه آبیاری (تحت فشار) ۴- جابجایی تخصیص آب از کشاورزی به صنعت و خدمات (استفاده کمتر از منابع و ایجاد ارزش افزوده بیشتر) ۵- افزایش کشت گلخانه ای ۶- اجرای طرح تغذیه مصنوعی برای رودخانه های علی سید و نجم آباد ۷- پر نمودن چاه های غیر مجاز راهکارهای مناسبی برای حفظ این سرمایه ملی و بالابردن بهره وری آب در شهرستان نظرآباد خواهد بود.
نظر شما