دکتر « علی اصغر خیرخواه »، در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از کرمان جنوب، گفت: روز جهانی غذا هر سال در ( ٢٤ مهر) برگزار می شود و در سال جاری FAO شعار تغذيه سالم برای دستيابي به جهانی بدون گرسنگی را برای برگزاری اين روز نام گذاری و اعلام كرده است.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جیرفت، افزود: در دهه های اخير به دليل جهاني شدن، شهرنشيني و افزايش درآمد ها، رژيم و عادات غذايي افراد به طور چشمگيري تغيير يافته است و مردم جهان عمدتا از مصرف غذاهاي فصلي به خصوص گياهي و غني از فيبر به سمت مصرف غذاهايي با كربوهيدرات تصفيه شده، قند و چربي و نمك زياد، غذاهاي فرآوري شده، گوشت و ساير محصولات با منبع حيواني حركت كرده اند.
وی، اظهار داشت: در حال حاضر زمان كمتری برای تهيه وعده های غذايی صرف می شود و مصرف كنندگان به ويژه در مناطق شهري به طور فزاينده به سوپرماركت ها، فروشگاه های فست فود، غذاهای خيابانی و رستوران مراجعه مى كنند.
دکتر خیرخواه، بیان داشت: غذای ناسالم عامل خطر اصلی مرگ و مير ناشی از بيماري های غيرواگير از جمله بيماری های قلبی عروقی، ديابت و برخي سرطان ها است، عادات غذايي ناسالم علاوه بر اين كه يك پنجم مرگ ها را در دنيا رقم مي زند مبلغي بالغ بر ٢تريليون دلار در سال نيز بودجه به بخش سلامت تحميل می كند.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جیرفت، اضافه کرد: تركيبي از رژيم هاي غذايي ناسالم و سبك زندگي بي تحرك موجب افزايش نرخ چاقي در جهان شده است و نه تنها در كشورهاي كم درآمد نيز مشكل گرسنگي و چاقي اغلب با هم وجود دارد و هم اكنون بيش از ٦٧٠ ميليون بزرگسال و ١٢٠ ميليون دختر ( ٥ تا ١٩ ساله ) چاق هستند و بيش از ٤٠ ميليون كودك زير ٥ سال داراي اصافه وزن هستند ، درحالي كه بيش از ٨٠٠ ميليون نفر از گرسنگي رنج مي برند.
وی، ابراز داشت: در حوزه دانشگاه علوم پزشكي جيرفت مصرف روزانه ميوه، سبزيجات و لبنيات از ميزان لازم توصيه شده كمتر است و بالعكس مصرف نمك و روغن بيشتر از حد مجاز جهاني است كه بايد در اين زمينه ، آموزش ها و توانمند سازی خانواده ها را در خصوص اصول تغذيه سالم افزايش دهيم.
دکتر خیرخواه، در ادامه، افزود: يك برنامه غذایی، زمانی سالم محسوب مي شود كه با تامين غذاي كافي، ايمن، مغذي و متنوع نيازهاي افراد را تامين كند و خطر ابتلا به بيماري را در وی كاهش دهد بنابراین برنامه غذايي مناسب بايد شامل ميوه، سبزي، حبوبات، مغزها، دانه ها، غلات سبوسدار و غذاهاي كم چرب (به خصوص از نظر چربي هاي اشباع و ترانس) و با قند كم باشد.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جیرفت، در پایان ضمن توصیه به خانواده ها به ويژه مادران و زنان كه وظيفه تهيه و طبخ غذای خانوار را برعهده دارند، عنوان داشت: مادران و زنان در كلاس های آموزشي اصول تغذيه سالم و آشنايي با هرم غذايي، كه توسط بهورزان و مراقبين سلامت در كليه خانه ها، پايگاه ها و مراكز بهداشتي برگزار مي شود شركت كنند تا با ارائه غذاي سالم در خانواده، سلامتي و نشاط اعضاء خانواده را تامين کنند.
نظر شما