به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، «مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی» یکی از مراکز زیرمجموعه سازمان سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که بار بخش مهمی از اهداف این سازمان در حوزه تولید و حمایت از آثار سینمایی را به دوش می کشد.
به تازگی و پس از تثبیت مدیریت «حسین انتظامی» در سازمان سینمایی، این سازمان شاهد تغییر و تحولاتی در عرصه مدیریت نهادهای تابعه بوده است که از جمله ان ها جابجا شدن «سیدمحمدمهدی طباطبایی نژاد» از مدیرعاملی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی به معاونت نظارت و ارزشیابی سازمان سینمایی بود. همزمان با این جابجایی، انتظامی، «محمد حمیدی مقدم» را به عنوان مدیر عامل جدید مرکز گسترش انتخاب کرد.
اکنون که حدود دو ماه از حضور حمیدی مقدم می گذرد، پیش از ظهر امروز سه شنبه ۲۳ مهرماه نخستین نشست خبری این مدیر سینمایی در محل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی برگزار شد.
تحولات دو ماهه گذشته سازمان سینمایی و شرح وظایف اعلام شده برای مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی، نشان از ارتقای جایگاه این زیر مجموعه سازمان سینمایی دارد. موضوعی که حمیدی مقدم در ابتدای نشست خبری خود بر آن تاکید کرد: مرکز گسترش سینمای مستند امروز جایگاهی ویژه در نقشه سینمای ایران دارد.
وی پیشرفت تکنولوژی های مرتبط با سینما را که منجر به ایجاد تحولات جدی در این حوزه شده را از مهمترین دلایل جایگاه تعیین کننده مرکز گسترش دانست و گفت: امروز تولید یک مستند و انتشار آن برای مخاطبان جامعه بسیار ساده شده، به طوری که هر روز شاهد تعداد زیادی فیلم هستیم که در فضای مجازی منتشر می شوند و تماشاگران بسیاری را جذب خود می کنند. به همین خاطر مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی با درک اهمیت این موضوع، در تلاش برای تعریف ماموریت های تازه متناسب با این شرایط جدید است.
مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی چنان که از نامش پیداست قرار است بر توسعه ایده های مرتبط با سینمای مستند و همچنین سینمای تجربی تمرکز کند. بنابراین طبیعی است که ماموریت های تازه مرکز نیز مرتبط با این حوزه ها تعریف شود. حمیدی مقدم با تقسیم بندی محور سخنان خود به پنج بخش، در ابتدا به بخش مستند پرداخت.
وی با اشاره به این که مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی پایگاه اصلی و پایلوت تولید و حمایت از مستند در فضای فرهنگی کشور و در میان فعالان عرصه سینماست، گفت: هدف ما در دور تازه فعالیت مرکز گسترش به تلاش برای تنوع بخشی به مستندهای تولیدی و مورد حمایت اختصاص می یابد.
حمیدی مقدم افزود: امروز تنوع ژانر در سینمای مستند ما مغفول مانده است. مثلا فیلمسازان ما کمتر به سمت ساخت مستندهای علمی و ورزشی می روند که این نقیصه باید جبران شود تا شاهد تحرک بیشتر در میان مستندسازان باشیم.
جایگاه انیمیشن، دومین محور سخنان حمیدی مقدم بود. ساخت انیمیشن و نهاد حمایت کننده از آن در ایران در سال های گذشته همواره با ابهاماتی روبرو بوده، به طوری که نهادهای متعددی داعیه حمایت از سینمای انیمیشن را دارند اما در عمل انیمیشن سازان همواره از کمبود حمایت ها گله دارند. مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی اما در این باره گفت این مرکز در سال های گذشته با وجود فراز و فرودهای متعدد، همواره کوشیده حمایت خود را از انیمیشن های کوتاه و تجربی حفظ کند.
وی با تاکید بر اهمیت انیمیشن در ساختار هنر- صنعت سینمای امروز، ورود به بازارهای جهانی انیمیشن، زمینه سازی برای همکاری با مجموعه های خارجی در زمینه تولید و انتشار آثار و همچنین تلاش برای حرکت به سوی تولید انیمیشن های بلند را به عنوان اهداف تازه نهاد متبوع خود توصیف کرد.
تاکنون درباره دو گونه مهم سینمایی که مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی وظایفی در قبال آن ها دارد، سخن گفته شد. اما سینمای تجربی، به عنوان بخش سوم، بیش از دو گونه قبلی با هویت مرکز گسترش گره خورده است. سینمای تجربی از آن جا که نسبت به سایر گونه های سینمایی ساختار و اهدافی متفاوت دارد، معمولا در در دوره های مختلف مدیریتی با برخوردهای صفر و صدی مواجه می شود. مثلا در یک دوره چنان مورد اقبال یک مدیر سینمایی قرار می گیرد که به عرش می رود و تجلیل می شود و در دوره ای دیگر، از آن تنها به عنوان آزمایشگاهی برای فیلم سازی در سایر حوزه ها نام برده می شود. نکته ای که محمد حمید مقدم وقتی سخنانش به موضوع سینمای تجربی رسید، بر آن صحه گذاشت و گفت: حضور و حمایت از سینمای تجربی در مرکز گسترش فراز و فرودهای فراوانی را تجربه کرده و این گونه سینمایی بارها از این مرکز رفته و به آن بازگشته است.
وی اما شرایط جدید را این گونه توصیف کرد: براساس دیدگاه رئیس سازمان سینمایی، فیلم تجربی به مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی بازگشته و این مرکز خلا موجود میان نهادهای سینمایی برای حمایت از تجربه گراها را جبران می کند.
آن چه تاکنون گفته شد، تشریح رویکرد تازه مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی نسبت به سه گونه سینمایی انیمیشن، مستند و تجربی و ساختار حمایت از آن ها بود. اما علاوه بر این ها این مرکز در دوره جدید مدیریتی خود رویکردهای جانبی را هم مورد نظر دارد. سیاست «تمرکز زدایی از مرکز» که معمولا ذیل شعار «ایران، تهران نیست» از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مطرح می شود، موضوع بخش بعدی سخنان حمیدی مقدم بود. مدیرعامل مرکز گسترش در این زمینه، با اشاره به اشتیاق سینماگران شهرستانی به سینمای مستند -که از آمار متقاضیان حضور در سینماحقیقت برمی آید- از توجه ویژه به استان ها در برنامه های آتی این نهاد سینمایی سخن گفت و از تاسیس چند خانه فیلم مستند در شهرستان ها خبرداد. گویا این مراکز فرهنگی قرار است براساس تعامل مرکز گسترش و اداره ارشاد استان ها فعالیت کنند.
«اعلام سیاست شفافیت» به عنوان آخرین رویکرد مدیریت جدید مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی شاید قابل پیش بینی ترین محور سخنان حمیدی مقدم بود. سیاستی که نخستین بار از سوی «سیدعباس صالحی» مطرح شد و «حسین انتظامی» آن را هم در سامانه دسترسی آزاد به اطلاعات و هم در سازمان سینمایی با جدیت پیگیری کرد. شاید به همین خاطر بود که حمیدی مقدم به عنوان مسئول یکی از مهمترین نهادهای تابعه سازمان سینمایی، نخستین نشست خبری خود را با آغاز به کار سامانه جدید مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی با هدف ایجاد شفافیت در ساختار حمایت های این نهاد، همراه کرد. او با اشاره به تدوین شیوه نامه جدید حمایت های مرکز گسترش، از فعالان عرصه مستند خواست با حضور در این سامانه آنلاین و اینترکتیو، وضعیت طرح های خود را از طریق آن پیگیری کنند.
حمیدی مقدم البته تاکید کرد که فعالیت این سامانه بر اساس شیوه نامه تازه آزمایشی است و راه برای ارائه انتقدات و پیشنهادات نسبت به شیوه نامه باز است.
نظر شما