به گزارش خبرگزاری شبستان از رشت، سمیه اکبرپور؛ این روزها مجتمع فرهنگی و هنری خاتم الانبیاء(ص) رشت میزبان جمعیت کثیری از هنرمندان و هنردوستان این شهر برای دیدن تئاتری به کارگردانی محمد پورجعفری است.
نمایشی دیدنی که با استقبال هنردوستان شاید بتوان گفت احیای پیوند مردم با تئاتر و رونقبخشی به تئاتر شهری است که پیشینهایی یکصد ساله در این هنر دارد.
«الیور توئیست» اقتباسی از رمان مطرح چارلز دیکنز است که با اجرای هنرمندانه چهار نسل از بازیگران گیلانی و حضور بیش از 15 بازیگر خردسال، فضای نمایش را سمپاتیک کرده و اعلام حضوری خاص در این حوزه است.
به بهانه اجرای موفقیتآمیز این نمایش به گفتو گو با محمد پورجعفری در سالن خاتم که هیاهوی بازیگران خردسال در حال تمرین وبازیگوشیهایشان نشان از دشواری کار برای این کارگردان گیلانی داشت، نشستیم که شیرینیها و سختیهایش چنین روایت شد.
«محمد پورجعفری» با بیان اینکه این تئاتر حاصل سالها فعالیت ذهنی برای استخراج نمایشنامهایی مطلوب است گفت: متن این تئاتر قبل از نمایش الیور توئیست به کارگردانی حسین پارسایی در تالار وحدت نوشته شد اما بهدنبال فرصتی مناسب برای اجرای آن بودم.
وی با اشاره به تفاوتهای آشکار این دو نمایش و بیان اینکه در این نمایش بیشتر به متن و بنمایه اثر پرداخته شده است افزود: وفاداری به شاکله اصلی رمان در کنار تئاتر بودن و دیالوگ محور بودن آن، اصلی مهم بود تا بتوانم دغدغههایم را برای مخاطب نمایش دهم.
پورجعفری با بیان اینکه الیور توئیست به بررسی اوضاع وخیم یتیمخانهها در انگلستان و استفاده ابزاری از کودکان برای انجام کارهای مختلف میپردازد ادامه داد: وقایع این قصه قرابت نزدیکی با شرایط امروز کشور داشته و نقدی بر شرایط اقتصادی موجود است.
وی با تصریح اینکه وضعیت امروز کودکان بیسرپرست و بدسرپرست که در خیابانها زیر نظر افرادی سودجو کار میکنند، تداعیکننده الیور توئیست است افزود: طراحی صحنه و لباس بهطور کامل کلاسیک نیست و المانهایی از مدرنیته در اثر و رنگهای به کار رفته شده، دیده میشود تا این المانها منطبق با شرایط امروز باشد، کودکان کار فقط مختص کشورمان نیست و اکثر کشورها مبتلا به این معضل هستند.
این کارگردان گیلانی با اشاره به نمایشنامه این اثر که دربرگیرنده همه ردههای سنی از پیرمرد تا خردسال است عنوان داشت: در این نمایش، چهار نسل از بازیگران تئاتر در حال ایفای نقش هستند بازیگرانی از دوره پیدایش تماشاخانه گیلان تا بازیگران خردسال امروز.
وی به نقش الیور اشاره کرده و از سختیهای یافتن کودکی برای ایفای این نقش، چنین گفت: درصدد بودم تا از یکی از بانوان بازیگر با ظاهری مناسب برای ایفای نقش الیور استفاده کنم تا تاثیرگذاری لازم را بر مخاطب به دلیل تبحر در عرصه بازیگری داشته باشد اما با مخالفت شورای نظارت بر نمایش استان مواجه شدم که دلایلشان برایم غیرموجه بود چراکه در تهران نیز نقش الیور را یک بازیگر زن بر عهده داشت.
این هنرمند گیلانی اضافه کرد: با مخالفت شورای نظارت و عدم صدور مجوز، در چندین مرحله تستهای مختلفی از پسربچههای مناسب با نقش الیور انجام شد تا در نهایت بر این بازیگر که ساکن ضیابر صومعهسراست به جمعبندی رسیدیم.
وی به حضور بیش از 15 بازیگر خردسال در اجرای این نمایش و سختیهای کار با کودک اشاره کرد و اظهارداشت: کار با کودک نیازمند صبر بیشتری است، هماهنگ کردن بازیگران خردسال در اجرای همزمان دیالوگها، خستگی زودهنگام در تمرینها و مفرح کردن تمرین برای آنان از سختیهای کار بود که یادگیری سریع آنان در حفظ دیالوگها کار با آنان را شیرین میکرد.
پورجعفری با بیان اینکه بازیگران خردسال دارای انگیزه بیشتری بوده و احساس مسئولیت میکنند که روند کار را لذتبخش میکند افزود: استعدادهای بسیاری در حوزه تئاتر وجود دارد فقط نیازمند حمایت، پشتیبانی و دقت بیشتر خانواده در فراگیری آموزشهاست. تئاتر جدا از ظاهر شیک و آراستهاش، آسیبهای پنهان فراوانی دارد، بخشی از تئاتر، تکنیک و دانش بازیگری است، بخش مهم آن اخلاق حرفهایی و دوری از حاشیه است که باید مورد توجه خانوادهها قرار گیرد.
وی با اشاره به مشکلات عدیده تئاتر گیلان با توجه به پیشینه غنیاش تاکید کرد: تئاتر گیلان دارای نیروی انسانی لازم است اما بخش اعظم مشکل تئاتر استان عدم برخورداری از سالن ویژه با تجهیزات بهروز و مدرن است که منجر به خودسانسوری امکانات توسط کارگردانان میشود. در اجرای نمایش الیور نیز به دلیل عدم برخورداری از نور لازم مشکلاتی داشته و مجبور به تغییر برخی ار صحنهها شدیم.
پورجعفری به ضعفهای موجود در تئاتر گیلان اشاره و تصریح کرد: مشکل اصلی عدم وجود سالن استاندارد ویژه تئاتر است که بهعنوان مطالبه اصلی هنرمندان استان مطرح است، سالن موجود در مجتمع خاتم الانبیاء چندمنظوره است و همه دستگاهها به دنبال اجرای برنامه در این سالن هستند که فاقد آکوستیک مناسب است.
وی با بیان اینکه سالن اختصاصی تئاتر نداریم و بیخانمان هستیم گفت: مجتمع فرهنگی سردار جنگل بهعنوان خانه تئاتر شهر وعدهایی بوده که به جامعه هنری استان داده شد و بهترین سالن شهر بود که با دستور مدیرکل وقت بهمنظور بازسازی تخریب شد و حال نیمهساخته رها شده و همتی در تکمیل آن نیست.
این کارگردان گیلانی در ادامه خواستار افزایش دانش و مطالعات تئاتریها متناسب با دانش روز شد و بیان کرد: بخش عمدهایی از دانش و اطلاعات تئاتریها، کلامی است زیرا کتابهای روز عرصه بازیگری را مطالعه نمیکنند و فاقد اطلاعات لازم هستند.
وی در ادامه مهمترین مشکل تئاتر استان را عدم حمایت و وحدت جامعه تئاتر دانست و افزود: هیچگاه نتوانستیم به کلیت فکر کنیم همیشه به فردیت جریانها توجه کردیم، وقتی نمایش خوبی روی صحنه اجرا میشود بدون پیشفرض و صادقانه با آن برخورد نمیکنیم و به دنبال تحمیل سلایق خود در آن نمایش هستیم.
وی با بیان اینکه هر اثر نمایشی را باید در ظرف خودش سنجید تصریح کرد: نمیتوان تئاتر اپیک و روایی را با تئاتر دارای ساختار ارسطویی مقایسه کرد یکی به دنبال چگونگی و دیگری چرایی است و سنجش آنها با هم نشان از فقدان دانش دارد.
پورجعفری با تصریح اینکه امروز نیازمند تئاتر داستانمحور هستیم افزود: نیاز جامعه امروز تئاتر نوگرا و تجربهگرا نیست که مخاطب را فراری دهد بلکه تئاتر روایی است و شرایط امروز جامعه به لحاظ فشارهای اقتصادی، سیاسی و غیره مردم را به سمت داستان روایی ساده سوق میدهد.
وی خطاب به جامعه تئاتر استان از آنان خواست تا بدون پیش فرض وارد سالن اجراها شده و برخوردی خالصانه با تئاتر داشته باشند و تاکید کرد: تئاتر در لحظه اتفاق میافتد و در برخورد با تئاتر باید صادق بود و نقدها نیز همراه با راهکار بوده و حسی و سلیقهای نباشد.
نظر شما