به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بهشهر، تعزیه در مازندران از قدمت بالایی برخوردار است . با شروع ماه محرم تعزیه خوانی در نقاط مختلف شهری و روستایی آغاز شده و تا اربعین و روزهای منتهی به رحلت حضرت رسول اکرم(صلی الله علیه وآله وسلم) و شهادت امام رضا(علیه السلام) ادامه دارد.
برخی نخستین تعزیه و شبیهخوانی در نواحی شمال ایران را از زمان «دیلمیان» اعلام می کنند و برخی دیگر با استناد به گزارشهایی، پیدایش تعزیه را مشخصاً از ایران پس از اسلام و مستقیماً از ماجرای کربلا و کشته شدن امام حسین(علیه السلام) و یارانش میدانند.
تعزیه و تعزیه خوانی یکی دیگر از مراسمهایی است که در ایام محرم و صفر در شهرهای مختلف استان مازندران و به خصوص در شرق این استان در شهرستان های بهشهر، نکا و گلوگاه برگزار میشود و تعزیه خوانان در قالب شعرخوانی واقعیت عاشورا و کربلا را برای مردم به تصویر می کشند.
اگرچه این روزها تعزیه خوانی رو به افول رفته است و نظیر مراسم های گذشته از تعزیه خوانان دیده نمی شود؛ اما هستند تعزیه خوانان و مردمی که همچنان به این سنت پایبند بوده و در ایام محرم این سنت را برپا می کنند.
*عدم حمایت از تعزیه خوانی و افول چراغ این آیین کهن ایرانی
«قاسمی» یکی از شهروندان مازندرانی که از دوران طفولیت در مراسم تعزیه خوانی حضور داشته است، به خبرنگار شبستان گفت: محافل و مجالس تعزیه خوانی همچون گذشته رونق ندارد و حمایتی از این هنر آیینی و سنتی نمی شود.
وی با اشاره به اینکه امروزه زمان محدودی را به برگزاری تعزیه اختصاص می دهند، افزود: در گذشته ساعت ها پای تعزیه مینشستیم و مراحل مختلف عاشورا و اتفاقات بین سپاه امام حسین(علیه السلام) و یزیدیان بازخوانی می شد اما اکنون اصلا از آن وقایع خبری نیست.
قاسمی ادامه داد: تعزیه خوان های بنامی در استان مازندران و شرق این استان داریم که خود چهره های نامی تربیت کرده اند اما حمایت نمی شوند و باید در این بخش تلاش شود و مسئولان از این هنر حمایت کنند.
«محمدپور» از دیگر شهروندان شرق مازندران هم با اشاره به کم رنگ شدن هنر تعزیه به خبرنگار شبستان گفت: متاسفانه در برخی از موارد شاهد برگزاری تعزیه خوانی در کوچه و خیابان و هر گذرگاهی هستیم که این در شان تعزیه و تعزیه خوان نیست و باید جلوگیری شود.
وی افزود: تعزیه خوانی برای خود ارزش و اعتبار دارد و باید واقعه کربلا و آنچه در کربلا گذشت در محیطی مناسب همچون مسجد و تکایا در قالب تعزیه برای مردم بیان و به تصویر کشیده شود و نباید این موارد مهم نادیده گرفته شود.
محمدپور گفت: عدم حمایت از تعزیه خوانی موجب افول چراغ این آیین کهن ایرانی می شود که باید با حمایت همه جانبه این سنت ها و آیین ها حفظ و برای تربیت نسلی متناسب با فرهنگ عاشورایی مسئولان بیش از گذشته پای کار آمده و بدانیم که هنر مهمترین ابزار برای انتقال ارزش هاست.
*تعزیه خوانی، هنری که از دل برمی آید و بر دل می نشیند
«علی اکبر اکبری»یکی از پیشکسوتان تعزیه بهشهر با بیان اینکه در گذشته بیشتر جوانان به واسطه خانواده ای که اهل تعزیه و در کار تعزیه بودند و یا دوستان و ... که تعزیه خوانان بودن در این حوزه وارد می شدند،به خبرنگار شبستان گفت: این هنر را از پدرش به ارث برده است.
وی با بیان اینکه قدیمی ترها بر اساس یک سلسلهمراتب کار می کردند؛ یعنی کسانی که وارد تعزیه میشدند از کودکی در نقش بچه خوان وارد می شدند و باقی مراحل را تا پایان ادامه می داند، ادامه داد: همچنین افرادی با صدای خوش و نترس که جوهره تعزیه خوانی در وجودشان بود؛ در تعزیه استفاده می شد.
اکبری با اعلام اینکه بیش از 300 مجلس تعزیه وجود دارد که تاکنون بیش از 100 مجلس را به صورت مکتوب جمع آوری کرده است؛ از فراموشی و کمرنگ شدن هنر تعزیه خوانی ابراز نگرانی کرد و گفت: امیدواریم با حمایت مسئولان از هنرمندان این رشته هنری، بتوانیم هنر تعزیه را در راستای اهداف و رسالتی که در راستای قیام امام حسین(علیه السلام) و یارانش برعهده داریم؛ در سطح جامعه اجرایی کنیم .
این پیشکسوت تعزیه بیان کرد: تعزیه خوانی هنری است که از دل برمی آید و بر دل مینشیند و باید در این راستا با توجه به رسالتی که برعهده است؛ عمل شود.
اکبری اظهار کرد: امروزه بیشتر تعزیه ها در روستاها برگزار می شود و اجرای این هنر در شهرها کمرنگ است و همچنین در گذشته اجرای تعزیه در مکان هایی همچون مسجد یا امامزاده بود و حرمتگذاری شده بود که باید این حرمت ها حفظ شود و ما هم معتقدیم که نباید تعزیه، در کوچه و خیابان برگزار شود.
*تعزیه، زنده کننده واقعه تاریخی و ماندگاری در تاریخ اسلام و تشیع است
«مسعود فلاح» به خبرنگار شبستان گفت: تعزیه نوعی نمایش مذهبی است که زنده کننده واقعه تاریخی و ماندگاری در تاریخ اسلام و تشیع است و در مناسبت های مختلف و به خصوص در محرم و صفر برگزار می شود.
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان بهشهر اظهار کرد:احیای ارزشهای دینی با زبان هنر تاثیر زیادی در ذهن مخاطبان ایجاد می کند و به همین دلیل هنر نمایشی تعزیه در ماههای محرم و صفر در بهشهر با قوت به اجرا درآمده و علاقمندان خاص خود را دارد.
وی افزود: تعزیه خوانان با نفس گرم خود واقعه کربلا رادر شهرها و روستا های بهشهر به تصویر می کشند و در این راستا حمایت لازم از هنرمندان با توجه به استقبال مخاطبان انجام خواهد شد.
حسین(علیه السلام) مرد عظیم تاریخ جهان در ایستادگی و عزتمندی نماد مبارزه است که نه تنها الگوی ما مسلمانان بلکه فراوان مذاهب دیگر هم به راه و روش حسین(علیه السلام) گرویده اند و در این راستا گام بر میدارند و هر کس به زبان درک خود واقعه عاشورا و کربلا را به تصویر کشیده و برای دیگران تصویرسازی می کند.
حسین(علیه السلام) عشق بی زوال و فروزان است. در حقیقت این كلام ائمه آمده است که: « برای حسین(علیه السلام) در دلهای مومنان حرارتی است كه هیچ گاه سرد نمیشود.»
نظر شما