ضرورت توجه جایزه مصطفی(ص) به ایجاد فضای گفتمانی در کشورهای جهان اسلام

جمال الدینی گفت: جایزه مصطفی(ص) با عنوان وحدت­بخش خود و طبق آنچه در اساسنامه آن تعریف شده، می‌تواند نقش عمده‌ای را ایفا کند و باید به ایجاد فضای گفتمانی در کشورهای جهان اسلام و ظرفیت‌های تخصصی در کشورهای اسلامی توجه کند.

«سید حمید جمال­ الدینی» در گفتگو با خبرنگار علمی خبرگزاری شبستان، در خصوص جایگاه کشورهای اسلامی در رشد علم و فناوری بیان کرد: اکثر کشورهای اسلامی به این نتیجه رسیده‌اند که آینده کشورشان، نیازمند توسعه علم است و استفاده از ظرفیت فناوری برای تولید ثروت، کسب اعتماد مردمی، افزایش سرمایه اجتماعی، افزایش مشروعیت و ایجاد قدرت برای گفتمان در جامعه جهانی لازم است.

 

معاون آموزشی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران در ادامه اظهار کرد: کشورهای منطقه و کشورهای اسلامی که در تدوین اسناد بالادستی از سالیان گذشته مشغول فعالیت هستند، حوزه علم و فناوری را مورد توجه قرار داده که بر این اساس به شاخص سرمایه ملی و توسعه زیرساخت‌ها به منظور کاهش هزینه، توجه کرده‌اند.

 

جمال­ الدینی با بیان اینکه نگاهی با عنوان بازگشت به تمدن نوین اسلامی وجود دارد، تصریح کرد: تمدن اسلامی در حوزه علم و فناوری در زمان و عصر خود پیشگام بوده و آرزوی کشورهای اسلامی نیز، بازگشت به تمدن اسلامی است. یکی از راه­های بازگشت به این تمدن، شناخت است و در قرآن توصیه فراوانی به شناخت محیط، ظرفیت‌ها و معرفت نفس شده است و معرفت نفس، فقط علم زیستی و سلولی نیست که ما آن را فرا گیریم؛ یکی از ابعاد شناخت ظرفیت انسان‌ها، قدرت و توان تخصصی آنان است. این عوامل، از نعمات الهی هستند که ما باید از آن استفاده کنیم.

 

وی با بیان اینکه ما باید با اتکا به ظرفیت‌ها، بر تخصص خود بیفزاییم، اظهار کرد: همچنین باید علم روز دنیا را بدانیم و توان برقراری ارتباط نیز داشته باشیم و مطالب­مان را به زبان علم دنیا، عرضه کنیم. ممکن نیست بگوییم ما انسان عالمی هستیم اما از علم روز دنیا اطلاعی نداریم؛ همچنین باید خودباوری داشته باشیم، زیرا این عامل نیز بسیار مهم است. 

 

وی بیان کرد: آنچه که در شرق درحال دور شدن از آن هستیم تولد انسان‌هایی مانند خواجه نصیرطوسی، ملاصدرا و میرداماد است که تفاوت نگاه، عامل آن است؛ به این معنا که گاهی اوقات خودمان را جدا کردیم و دریاچه­ای ساختیم که عمق آن با هیچ متری قابل اندازه­گیری نیست.

 

جمال الدینی افزود:همچنین ما به این باور نرسیده‌ایم که خودمان می‌توانیم و همیشه به دنبال ترجمه غربی‌ها بوده‌ایم و خودمان هم به ترجمه نپرداختیم و هیچ حرکتی نکردیم که پایگاهی برای جهان اسلام داشته باشیم. هنوز در کشورهای جهان اسلام یک انتشارات مرجع وجود ندارد، درحالی‌ که باید اول به این نکات دست یابیم.

 

معاون آموزشی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران درخصوص جایزه مصطفی(ص) گفت: اگر این جایزه بتواند ویژگی‌های ذکرشده را احصا کند، مفید است. مسلما جایزه مصطفی(ص) با عنوان وحدت­بخش خود و طبق آنچه در اساسنامه آن تعریف شده، می‌تواند نقش عمده‌ای را ایفا کند، اما می توان بعنوان مثال برای افراد مستعد بورسیه تحصیلی اعطا کرد و به ایجاد فضای گفتمانی در کشورهای جهان اسلام و ظرفیت‌های تخصصی در کشورهای اسلامی توجه شود.

 

وی در پایان تصریح کرد: معتقدم،  باید از ابعاد و زوایای علمی که غربی‌ها ترسیم کرده‌اند، خارج شویم و بنابراینکه خواستگاه علوم انسانی شرق است باید بیشتر به آن توجه کنیم؛ زیرا ظرفیت بسیار خاصی به شمار می‌رود.

 

جایزه مصطفی(ص)، نشان عالی علم و فناوری جهان اسلام است که هر دو سال یک‌بار به دانشمندان و پژوهشگران برتر جهان اسلام اعطا می‌شود. این جایزه با شناسایی، معرفی و تقدیر شایسته از برترین‌های علم و فناوری در جهان اسلام، علم‌آموزی و پژوهش را در جوامع اسلامی ترویج و تشویق می‌کند. سومین آیین اعطای جایزه مصطفی(ص) در‌ آبان­ماه 1398 (نوامبر 2019)  به منظور معرفی دانشمندان برتر علمی و فناوری‌ جهان اسلام برگزار می شود.

کد خبر 842748

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha