به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از شیراز، «امیرحسین ماحوزی»، امروز (شنبه 20 مهر) در نشست های علمی یادروز حافظ شیرازی که در مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس برگزار شد، که با ارائه «حافظ و روانشناسی ترس» به سخنرانی پرداخت، گفت: ناشناخته بودن جهان مهمترین ترس حافظ است.
استاد دانشگاه پیام نور با اشاره به اینکه زاهد در شعر حافظ از اضطراب جهان ناشناخته می گریزد از این جهت او مانند عقل هشیار است که ادعای چیگری دارد، اضافه کرد: رند بر عکس با فرو رفتن به تاریکی دنبال حق می رود.
وی با اشاره به اینکه متواضعانه به دنبال حقیقت می رود، اظهارداشت: ناپایداری جهان و بی وفایی آن، سراسر دیوان حافظ را در برگرفته است.
ماحوزی با تاکید بر اینکه زاهد از جهان بی ثبات به سوی جهان با ثبات و بهشت می رود، افزود: رند حافظ به سوی تجربه حافظ می رود و حافظ از جهان بهره می گیرد و دم را غنیمت می داند.
وی با اشاره به اینکه رند برای چیرگی به جهان به اکنون می آید و آنچه حافظ را با خیام متفاوت می کند اینست که حافظ با ورود به زمان حال با عشق، با فرار از دنیای بی وفا دوری می کند، تاکید کرد: ترس از دیگری ژرف ترین غم و اضطراب در شعر حافظ است.
این استاد دانشگاه با یادآوری این مطلب که ترس از رها شدن از سوی معشوق، مردم، دیگری و پیرمغان در شعر حافظ دیده می شود، افزود: او خود را در بستری از واقعیت می بیند.
وی تاکید کرد: زاهد بر خلاف رند به دنبال تایید دیگری است پس خودش را به چهره ای در می آورد که مردم می پسندند.
نظر شما