از  بازگشت کتیبه های هخامنشی به ایران تا بازآفرینی «نقش رستم»

یک هنرمند با اشاره به تلاش های موسسه «شرق شناسی شیکاگو» برای بازگشت کتیبه های هخامنشی به ایران، از اهدای نسخه بازآفرینی گل نبشته «نقش رستم» به این موسسه خبر داد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، «نادر خدیری» هنرمند که موضوع آثارش اغلب خط میخی و کتیبه های هخامنشی است پس از بازگشت گلنبشته های باروی تخت جمشید به موزه ملی آخرین اثر خود را  به موسسه شرق شناسی شیکاگو اهدا کرد. بازگشت گل نبشته های دوران هخامنشی به موزه ملی و اثر اهدایی این هنرمند به موزه شیکاگو بهانه ای شد تا با این هنرمند به گفتگو بنشینیم که در زیر می آید:

 

 

چگونه گلنبشته های باروی تخت جمشید به موزه ملی برگردانده شدند؟

کتیبه های دوران هخامنشی تانکنون در چهار مرحلله به ایران بازگردانده شدند اولین مرحله بازگشت در سال 1327 خورشیدی دومین مرحله سال 1329 و سومین مرحله در سال 1383 که در مرحله سوم 300 قطعه به موزه ملی بازگشت اما از این سال به بعد دادگاهی در آمریکا به دلیل شکایت دو خانواده یهودی جلوی ورود کتیبه ها به ایران را گرفته بود و این خانواده ها دستور توقیف این کتیبه ها را گرفته بودند در این زمان موسسه شرق شناسی شیکاگو بسیار تلاش کرد که رای دادگاه علیه این پرونده را برگرداند و جلوی توقیف این کتیبه ها را گرفت و رای دادگاه را شکست چون کتیبه ها به عنوان میراث تاریخی و معنوی شامل این قانون نمی شوند رای کمیته استیناف شکسته می شود و دادگاه به نفع ایران رای می دهد و این اموال آزاد می شود و به ایران باز می گردد.

 

گل نبشته های بازگردانده به ایران چه تعدادی هستند و موضوع این کتیبه ها چه بود؟

یک هزار و 783 گلنبشته  باروی تخت جمشید است که در واقع این کتیبه ها اسناد مالی – اداری دوران هخامنشی است که موسسه شرق شناسی شیکاگو آنها را به ایران بازگرداند و تحویل مسئولان موزه ملی ایران داد.

 

شما  آخرین اثرتان را به پاس تلاش به موسسه شرق شناسی شیکاگو اهدا کردید؟

بله، من برای پاسداشت ورود این کتیبه ها به ایران و تلاشی که موسسه شرق شناسی شیکاگو برای آزاد سازی این گلنبشته ها و شکستن رای دادگاه کرده بود آخرین اثرم را به این موسسه و رییس اش پرفوسور «کیرستوروودز» اهدا کردم .

 

باز آفرینی کتیبه  نویافته «نقش رستم» عنوان اثری است که به موسسه شرق شناسی شیکاگو اهدا کردید، این اثر چه ویژگی دارد؟

این اثر آخرین کتیبه ای بود که در 50 سال پیش کشف شده است، این اثر چند ماه پیش توسط «سهیل دلشاد» خوانده شد و این یک اتفاق مهم در پنجاه سال گذشته است که ما نداشته ایم و از آن زمان تاکنون  کتیبه ای با این درجه اهمیت کشف نشده بود، ابعاد جدیدی در این کتیبه وجود داشت و چون آخرین کشف کتیبه شناسی بود من آن را باز آفرینی کردم.

 

کتیبه  نویافته «نقش رستم» در چه ابعادی است و با چه متریالی بازآفرینی شده است؟

این کتیبه در ابعاد 112 سانتیمتر در 94 سانتیمتر با استفاده از ملاتی که من اغلب آثارم را با آن خلق می کنم و با الهام از ملات های ایرانی  بازآفرینی شده است.

 

آیا کتیبه  نویافته «نقش رستم» قبل از ارسال به آمریکا قرار است در ایران به نمایش درآید؟

این اثر در دو ماه آینده  قرار است در نمایشگاهی در کاخ موزه نیاوران به نمایش در می آید و پس از آن برای موسسه شرق شناسی شیکاگو ارسال می شود.

کد خبر 841702

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha