توجه به معنویت و تعالیم دینی بار دیگرمورد توجه قرار گرفته است

جمیله علم الهدی به تفاوت دیدگاه دینی با دیدگاه روانشناسی درمقوله تفاوت جنسی اشاره کرد و گفت: دردنیای کنونی با وجود فراگیر شدن سکولار، توجه به معنویت و تعالیم دینی بار دیگرمورد توجه قرار گرفته است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، رئیس پژوهشکده خانواده دانشگاه شهید بهشتی در همایش ملی"جنسیت از منظر دین و روانشناسی" که امروز (26آبان) در موسسه امام خمینی برگزار شد، در سخنانی اظهار داشت: این سرنوشت محتوم علم است که هرجا به بن بست رسید مسیر خود را تغییر دهد. این خواسته کسی یا دستگاه سیاسی نیست بلکه این سرنوشت محتوم علم است که به دین بازگردد.

 

وی، مقایسه تعالیم دینی و علم را از ضروریات دنیای کنونی برشمرد و اظهار داشت: تصویری که از جنسیت زنانه و مردانه در دو حوزه دیانت و علم روانشناسی شکل گرفته تفاوت هایی دارد. ماهیت علم روانشناسی آنچه که هست را می خواهد توصیف کند. اینکه گفته شود این هست، پس این را بپذیرید، این نوع دیدگاه، نگاه ایستایی ایجاد می کند. اما در تعالیم دینی انسان هدفمند است و در حال پویش و برای کسب وضعیت بهتر.

 

وی ادامه داد: ناخرسندی از جنس زنانه در بسیاری از زنان است. زنان تمایل ندارند اختلافات خود را با مردان بپذیرند. می خواهند به موقعیت برتر جنسی که مردان دارند برسند. به همین دلیل برای رسیدن به برابری جنسی تلاش می کنند.

 

علم الهدی با بیان اینکه نارضایتی و ناخرسندی ریشه بسیاری از بیماریهاست تصریح کرد: نارضایتی ریشه کفر و الحاد است. علت اینکه برابری جنسی به عنوان تقاضای اجتماعی فراگیر می شود بدین دلیل است که زنان می خواهند به موقعیت مناسبی که مردان از آن برخوردارند برسند تا احساس رضایتمندی برایشان حاصل شود.دانش روانشناسی حتی اگر به حق هم بگوید تفاوت جنسی در مورد معنویت وجود دارد زنان نمی پذیرند و این امر گوش شنوایی نخواهد داشت.

 

وی مقوله تفاوت جنسی را در دین اسلام مورد توجه قرار داد و گفت: ما مخلوق خداوند حکیمی هستیم که کار بیهوده انجام نمی دهد. وقتی از هدفمندی جهان سخن به میان می آید به تفاوتهای جنسیتی نیز اشاره می شود. پیدایش تفاوت های جنسیتی معطوف یه غایتی است که خداوند از خلقت جهان آن را دنبال می کند.

 

رئیس پژوهشکده خانواده دانشگاه شهید بهشتی تصریح کرد: تفکر دینی غایتگر است. اما علم به غایت توجه نمی کند. در نتیجه، تفاوت برداشت ها از تفاوت جنسی مطرح می شود. از منظر دینی تفاوت جنسی در غایت جهان متصور می شود. انسان جلوه متفاوتی از آفرینش خداوند در هستی است که نه تنها طبیعت او بلکه عمل انسان نیز آیت خداوند است. پس انسان موجود خلاقی است که به توزیع و توسعه الهی کمک می کند. توسعه و تحقق تولید بوسیله انسان متکی به پیدایش جوامع انسانی است. برای پیدایش جوامع انسانی نیاز به ارتباط انسانی است. کلیه روابط انسانی حساس به جنسیت هستند.

 

وی افزود: تنها راه بوجودآمدن جوامع انسانی بر اساس تفاوت های جنسیتی ست. در سراسر آفرینش برنامه خودکار عملی وجود دارد که باعث می شود توحید جلوه گر شود. فقط یک بخش خیلی خاص است که انسان و جوامع انسانی هستند. انسان به صورت خود کار عمل نمی کند بلکه بر اساس اراده و اختیار عملی را انجام می دهد. تفاوت های جنسی فرصت های تحقق توحید، امکان ارتباط و پیشرفت را فراهم می کنند. زوجیت زمانی اتقاق می افتد که تفاوت جنسی وجود داشته باشد.

 

علم الهدی با بیان اینکه در علم تفاوت های جنسی را فقط به جسم نسبت می دهند، افزود: در علم تفاوت های جنسی فقط به جسم نسبت داده می شود نه به روح. اگر اینگونه باشد بسیاری از احکام دینی فهم نخواهد شد.

 

وی گسترش معنویت شریعت گریز را در بین جوانان مور توجه قرار داد و گفت: اگر تفاوت های جنسی فقط به جسم نسبت داده شود این فرش قرمزی است برای گسترش معنویت های شریعت گریز.

 

علم الهدی وجود زندگی اخروی بر اساس دو جنسیت را دلیلی بر تفاوت جنسیت در روح انسان ها دانست و یادآور شد: زنان و مردان در دنیای بعد از این همچنان زن و مرد باقی می مانند. زندگی اخروی دو جنسیتی است نه تک جنسیتی. لذا تفاوت جنستی را نمی توان فقط به جسم نسبت داد. ولی اگر آن را به مراتبی از نفس ربط دهیم طبعا تفاوتهای جنسی در تفکر و اندیشه فرد تاثیر گذار خواهد بود. ما مجبوریم تفاوت های جنسی را بسیار گسترده تر از جسم بدانیم و این تفاوت ها را در رسیدن به غایت آفرینش بدانیم.

 

وی تاکید کرد: زن بودن یا مرد بودن امتیازی ندارد. بلکه یک شرط است برای رابطه برقرار کردن که به شکل گیری خانواده و ارتباط های اجتماعی و جوامع انسانی منجر شود.

 

علم الهدی افزود: اگر نیبت به یکدیگر فداکاری، گذشت، مدیریت، همزیستی داشته باشیم می توانیم به خداوند برسیم و به توحید دست یابیم، لذا تجلی توحید عملی در ارتباط انسانی است، این نوع بینش خوشبینی ایجاد می کند؛ اینکه خداوند جهان پر از خیر را به وجود آورده تا بتوانیم در آن فرصت تکامل ببابیم.

 

پایان پیام/


 

کد خبر 84168

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha